– Styreprogrammet vil løfte oss

Maiken Skirstad Mo på NHHEs styreprogram. Foto: Ove Sjøstrøm
– Noe av det beste med Styreprogrammet er å kunne diskutere med noen av de mest erfarne og kunnskapsrike næringslivsledere i Norge, sier styreleder i Econa, Maiken Skirstad Mo.
Av Ove Sjøstrøm (tekst og foto)

23. september 2022 13:16

– Styreprogrammet vil løfte oss

En felles verktøykasse mellom styreleder og administrerende direktør kan være nøkkelen til gode resultater i en virksomhet.

– Å ha en felles verktøykasse er avgjørende for å lykkes, sier styrelederen i Econa, Maiken Skirstad Mo.

Hun deltar på Styreprogrammet til NHH Executive sammen med Econas administrerende direktør, Nina Riibe. De to har et klart mål for Econa i årene som kommer.

– Vi har en visjon om å videreutvikle Econa til å bli en større og viktigere aktør for å synliggjøre økonomenes verdiskapning i norsk arbeidsliv. Skal vi klare å doble medlemstallet, er det viktig at administrerende og styreleder har en felles forståelse for hvordan styret skal bidra, sier hun og slår fast:

– Deltakelsen på Styreprogrammet er et viktig bidrag på veien mot målet.

Casebasert styrearbeid

Styreprogrammet i regi av NHH Executive har vært en suksess siden oppstarten. Noen år er det venteliste for å delta. Programmet er modulbasert med samlinger både i Oslo og Bergen.

Undervisningsmetoden er interaktiv og casebasert. Her kombineres aktuell forskning, teori og ikke minst bidrag fra næringslivstopper som forteller om sine erfaringer.

Maiken Skirstad Mo. Styreprogrammet. Foto: Ove Sjøstrøm
– At programmet er casebasert og at vi jobber i grupper, betyr at kunnskapen blir levende. Den sitter bedre i hukommelsen enn om jeg bare skulle hatt forelesninger og lest teori, sier Maiken Skirstad Mo.

– Det blir veldig virkelighetsnært. Jeg tester ut mange av mine egne refleksjoner på disse samlingene. Underveis får jeg verifisert om jeg er på rett spor. Noe av det beste med kurset er å kunne diskutere med noen av de mest erfarne og kunnskapsrike næringslivsledere i Norge. Innspillene jeg får av NHH-professorer, deltakere og næringslivslederne som bidrar til programmet, er veldig lærerikt, sier hun og legger til:

– At programmet er casebasert og at vi jobber i grupper, betyr at kunnskapen blir levende. Den sitter bedre i hukommelsen enn om jeg bare skulle hatt forelesninger og lest teori, sier hun.

Erfarne deltakere

For å delta på  Styreprogrammet må du ha erfaring fra styrearbeid fra norske eller utenlandske virksomheter i offentlig og privat sektor.

Selv har Skirstad Mo tatt utdannelsen sin i utlandet med en Bachelor fra Warwick University i England og en Master fra College of Europe i Belgia. Så langt i yrkeskarrieren har hun blant annet vært innom Orkla, Accenture, Nille, Avinor og Apotek1. Hun er nå administrerende direktør i Christiania Belysning og styreleder i Econa.

–  Alle deltakerne på programmet er veldig kompetente. De jobber aktivt inn mot eget styre, enten som administrerende eller i konsernledelsen. I tillegg har de masse erfaring. Det er veldig spennende å få innspill fra folk som jobber i ulike type selskaper og bransjer.

– Kunnskapen deltakerne tar med seg inn i programmet betyr mye?

– Ja, absolutt. At jeg er sammen med andre som er opptatt av de samme problemstillingene når det gjelder styrearbeid, åpner for mange interessante og lærerike diskusjoner, sier hun og trekker frem hva hun mener skiller dette programmet fra andre kurs i styrearbeid:

– Det er ikke særlig utfordrende å sette seg inn i lover, regler og andre formelle ting. Det vanskelige er å håndtere ulike dilemmaer som oppstår i ethvert styre. Da kreves det at du har en faglig ballast i bunn. Den kunnskapen får jeg her.

Felles knagger

En god felles rolleforståelse for hva en styreleder og hva en administrerende skal bidra med er avgjørende for å få gode resultater, understreker Skirstad Mo.

Maiken Skirtsad Mo. Foto: Ove Sjøstrøm
Maiken Skirstad Mo er administrerende direktør i Christiania Belysning og styreleder i Econa. Også Econa-direktør Nina Riibe deltar. – Styreprogrammet vil løfte oss. For oss handler det om å få felles knagger, og ikke minst opparbeide felles erfaringer som handler om noe annet enn oss selv, sier Mo.

– Administrasjonen må være god for at et selskap skal lykkes. Men som styreleder kan du utgjøre en kjempeforskjell. En administrerende direktør må gjerne jobbe mye oppover for å sikre forankring og tempo på endringsprosesser. Styret har tradisjonelt drevet mye med kontroll. Nå jobbes det mye mer med innovasjon og strategi. Det er styreleder sitt ansvar å sikre gode rammebetingelser for administrerende direktør, sier hun og slår fast:

– Du har et ansvar for at dynamikken mellom administrerende og styret fungerer. Å være en god styreleder, er noe helt annet enn å være møteleder.

– Har du og administrerende i Econa blitt et bedre team i løpet av Styreprogrammet?

– Styreprogrammet vil løfte oss. For oss handler det om å få felles knagger, og ikke minst opparbeide felles erfaringer som handler om noe annet enn oss selv. Det er mye lettere å referere tilbake en case om kan være nyttige for oss når noe oppstår noe i vår egen organisasjon som må løses.

– Kan du anbefale Styreprogrammet?

– Ja, på det aller sterkeste. Dette kurset anbefaler jeg til alle som driver med styrearbeid. Det er helt unikt i Norge. Et tips til deg som ønsker å ta kurset, men ikke har funding i egen organisasjon: Be om å få bytte hele eller deler av styrehonoraret ditt i et kurs, sier hun og forklarer:

– Kurs i regi av arbeidsgiver er skattefritt så lenge det er relevant – og dette er superrelevant. De andre deltakerne har de samme utfordringene som deg selv, og bidrar aktivt med egen erfaring og kunnskap. Programmet holder et veldig høyt nivå.

– Du får også et godt nettverk på kjøpet. Det er en fin bonus.

Les mer om Styreprogrammet