Hva er fremtidens forsikringsbransje?

Andreas Persson. Privat foto
– Jeg trengte noen verktøy for å jobbe mer strukturert med digitalisering, og det fikk jeg gjennom dette studiet, sier Andreas Persson fra Tryg.
Av Ove Sjøstrøm

29. juni 2023 11:30

Hva er fremtidens forsikringsbransje?

De fleste tenker på bil, hus og egen helse når de kjøper forsikringer. Men hva kommer vi til å forsikre i fremtiden?

Anbefalt

Fagbok:  «That's not how we do it here!» av John Kotter.

– Jeg har kjøpt den inn til hele avdelingen. Vi skal kjøre en lesering og diskutere. Boken tar for seg endringsledelse på en veldig god måte.

Skjønnlitteratur: «Dune» av Frank Herberts.

– Jeg vet ikke om jeg kan anbefale denne, siden jeg sliter med å komme gjennom bøkene. Men serien er det mest innflytelsesrike sci-fi-verket noensinne, derfor denne anbefalingen i sommer.

Podcast:  «Freakonomics radio» fra Stitcher.

En podcast jeg har lyttet til i mange år. Mange interessante temaer diskutert ut ifra et samfunn- og sosialøkonomisk perspektiv.

Mat: Om sommeren griller vi!

Ferie: Utenom sommerferien så vil jeg anbefale Nice i Frankrike.

 Hver sommer må familien naturligvis på en obligatorisk tur hjem til Sverige, men tidlig vår pleier vi å ta en storbyferie. Vi trives godt i Nice, passelig lang flytur for to gutter på åtte og elleve år, og god kombinasjon av storby og strand alt etter vær og humør.

– Det er ikke så mange som tenker på det til daglig, men uten forsikringer blir det ikke bygget mye nytt eller satt i gang andre prosjekter i samfunnet vårt, sier Andreas Persson i Tryg Forsikring.

– Forsikringen er faktisk veldig grunnleggende for at det skal skje en utvikling i samfunnet.

Persson leder et område kalt utvikling og smidig porteføljestyring i den nordiske forsikringsgiganten.

– Vi er et slags knutepunkt som initierer store utviklingsinitiativer og driver endringer gjennom en agil utviklingsmetodikk. Med verden i konstant forandring, blir det viktig å utforske nye ideer i hverdagen og holde seg oppdatert gjennom videreutdanning.

Endte opp i Bergen

Andreas Persson med familie
Andreas Persson og familien bor i Bergen, men ferierer alltid i hans hjemland Sverige. Foto: Privat

Persson er opprinnelig fra et lite tettsted nær Karlstad i Sverige. Jobben hos Tryg Norge og Bergen gikk via utdanning og kjæreste.

– Som mange andre tilflyttere til Bergen, begynner det ofte med et møte med en som kommer fra byen. Etter hvert tok vi en kort diskusjon om hvor vi skulle bo; København, Stockholm eller Bergen. Da ble det Bergen.

– Hvilken utdanning har du?

– Jeg er utdannet samfunnsøkonom, med spesialisering innen risikohåndtering. Da jeg studerte, visste jeg egentlig ikke hva jeg ville bli. Etter å ha søkt noen trainee-stillinger, fikk jeg heldigvis jobb Tryg, som er et dansk selskap. Jeg startet i København i september 2008 og endte til slutt opp i Bergen.

Tryg har nesten 8000 medarbeidere i Norden.

– At jeg har blitt værende i Tryg, handler mye om at det er en god arbeidsgiver som satser på de ansatte, sier han og legger til:

– Jeg har fått muligheten til å bytte stilling, jobbinnhold og ansvar omtrent annethvert år. Det er store muligheter i Tryg for dem som er nysgjerrige og ønsker å utvikle seg faglig.

Satser på videreutdanning

Persson har tatt videreutdanning hos NHH Executive, først med Omstillings- og innovasjonsledelse - Brytningstid, og i år Digitaliseringsledelse.

– At jeg får lov å utfolde meg hos NHH er en faktor som viser at Tryg lar medarbeideren vokse faglig.

– Hvorfor valgte du Digitaliseringsledelse i denne runden?

– Jeg trengte noen verktøy for å jobbe mer strukturert med digitalisering, og det fikk jeg gjennom dette studiet, sier han og forklarer at digitalisering er en del av strategiarbeidet som går på tvers av prioriteringene for alle større investeringer i Tryg.

– Da må jeg være i stand til å sette digitalisering inn i en større sammenheng og en ramme. En aha-opplevelse for meg er at digitaliseringsstrategi ikke er det samme som en IT-strategi. Digitaliseringsstrategi er faktisk forretningsstrategi. Det går ikke an å separere de to strategiene, de smelter sammen, sier han og slår fast:

– Diskusjonen begynner ikke med teknologi, men det begynner med mennesker og hva vi vil oppnå. Deretter kommer spørsmålet om hvilken teknologi vi kan bruke som verktøy for å oppnå disse målene.

Cybersikkerhet

Mange tenker på bil og bygninger når det kommer til forsikring. Men forsikring i fremtiden er noe annet, forklarer Persson.

– Jeg tror det handler mer om cyberrisiko, klimaendringer, nøkkelpersoner i bedrifter og om eldrebølgen, for å nevne noe.

– Cyberangrep vil bli mer og mer aktuelt å forsikre seg mot. Det samme med nøkkelpersoner i virksomhetene. Blir IT-systemene lammet, eller nøkkelpersoner sykemeldt, hva gjør man da, spør Persson før han fortsetter:

– Hvordan skal man få samfunnet til å fungere når eldrebølgen blåser inn over oss for alvor? Er sykehusdekningen god nok til alle som trenger det?

Viktig rolle

Risikovurdering er en sentral del av alle investeringsbeslutninger og i planleggingen av ethvert prosjekt. Mens noen risikoer er håndterbare og akseptable, er andre risikoer så store at de krever en forsikringsdekning.

– Dette viser hvor viktig forsikring er for utviklingen og veksten i samfunnet, og understreker betydningen av forsikringsbransjen for den økonomiske stabiliteten og tryggheten til både enkeltpersoner og bedrifter, sier han.

– Hva er det beste med å ta videreutdanning?

– Kunnskapsoppdatering først og fremst, men også å møte folk fra andre bransjer som har andre perspektiver på samme problemstillinger du jobber med. Det er nettopp disse diskusjonene med andre som er utrolig lærerike. Det er viktig å ikke være navlebeskuende og kun opptatt av egen bransje. Da går du glipp av mye.

Les mer om Digitaliseringsledelse.