– Godt tilrettelagt for oss som jobber fulltid

Jonas Sawe Tufte
– Vi opererer i omgivelser som endrer seg raskt, alt fra endrede behov hos våre kunder, nye reguleringer fra myndighetene og ikke minst AI som er høyaktuelt om dagen, sier Jonas Sawe Tufte som har tatt videreutdanning hos NHH Executive. Privat foto
Av Ove Sjøstrøm

20. desember 2023 12:09

– Godt tilrettelagt for oss som jobber fulltid

Gjennom Design Thinking og Innovasjonsledelse har Jonas Sawe Tufte fått ny og verdifull kunnskap som kan brukes i egen jobb. Nå planlegger han å fullføre en Executive master i ledelse.

– Det er litt artig at du tok kontakt i dag. Et av spørsmålene vi ble utfordret på under studiet var hvordan vi som endringsagenter kunne ta med Design Thinking inn i våre respektive organisasjoner.

– Mitt svar var at jeg blant annet skulle holde kurs i Design Thinking for min organisasjon. Det første kurset holdt jeg i dag, faktisk, sier Jonas Sawe Tufte, som er Design Thinker hos Formue, et nordisk rådgivningsselskap for formuende privatpersoner, familier og stiftelser som forvalter 150 milliarder kroner.

– Jeg har de siste årene jobbet mye med prosjektledelse og var nysgjerrig på nye verktøy jeg kunne ta i bruk for å gjøre jobben vår på en bedre og mer effektiv måte.

– Hvorfor ble Design Thinking så viktig for dere?

– Vi er et selskap som er stolte av å innovere, og vi har vunnet flere priser for de digitale opplevelsene som kundene våre får gjennom vår app og kundeportal.

– Vi opererer i omgivelser som endrer seg raskt, alt fra endrede behov hos våre kunder, nye reguleringer fra myndighetene og ikke minst AI som er høyaktuelt om dagen. For å være i stand til rask innovasjon i møte med kontinuerlige endringer, er Design Thinking en metodikk som hjelper oss med å fasilitere dette, sier Tufte.

– Jeg likte kombinasjonen av de to utdanningsinstitusjonene bak studiet og vekslingen mellom det teoretiske og det praktiske ved at man jobber aktivt med et reelt case. Det ga garanti for faglig tyngde og seriøsitet.

Jonas Sawe Tufte

Kraftig verktøy for problemløsning

Da Tufte var i pappapermisjon med sitt andre barn for noen år siden, begynte han å tenke på hva som skulle bli neste steg i karrieren. Det var gjennom en podkast fra NHH at Tufte ble introdusert for Design Thinking som metode.

– Det var Lars Petter Aase hos NHH Executive som forklarte hva design thinking er og hvordan studiet var organisert. Podkasten gjorde meg enda mer nysgjerrig på studiet, og jeg ble overbevist om dette var en metode jeg kunne ta i bruk i min egen jobb, sier han og legger til:

– Jeg likte kombinasjonen av de to utdanningsinstitusjonene bak studiet og vekslingen mellom det teoretiske og det praktiske ved at man jobber aktivt med et reelt case. Det ga garanti for faglig tyngde og seriøsitet.

Design Thinking er et samarbeid mellom NHH Executive og Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen. Studieprogrammet går over åtte måneder og gir 30 studiepoeng på masternivå.

– Hva er Design Thinking?

– Det er en anerkjent, tverrfaglig metodikk som smelter sammen fagområdene design, teknologi og business i et kraftig verktøy for problemløsning, sier Lars Petter Aase, programleder for Strategisk design for innovasjon – Design Thinking hos NHH Executive.

– Hvorfor skal man lære Design Thinking?

– Fordi det åpner for spennende perspektiver og legger til rette for innovasjon i organisasjonen din. Design Thinking er svært relevant for ledere og virksomheter som ønsker å tilpasse seg en stadig mer kompleks og uforutsigbar verden der omstillingsevne er viktig.

De gode erfaringene fra Design Thinking han fullførte i år har gitt Tufte mersmak. Han fullfører nå Innovasjonsledelse, som handler om hvordan innovasjonsarbeid kan organiseres på best mulig måte i en organisasjon.

– Jeg har virkelig fått blod på tann etter å ha sett hvordan teori og verktøy fra de ulike fagene kan anvendes konkret ute i min egen og andres virksomheter, sier han og legger til:

– Målet mitt er å gjennomføre en Executive master i ledelse med hovedvekt på innovasjon.

– Du kjører fullt løp med en Executive master?

– Ja, NHH Executive lar deg sette sammen moduler og ta studiepoeng ut fra faglige interesser og egen tidsplan. Når jeg planla dette studieløpet  var det Design Thinking som var i fokus, men fleksibiliteten rundt valg av moduler gjorde at jeg likegodt kunne kjøre på og ta en executive master.

Tar hensyn til din tid

En Executive master i ledelse ruster deg til å spille en aktiv rolle i utviklingen av virksomheter. Studieløpet er svært fleksibelt lagt opp. Du har mulighet til å strekke det ut over flere år ved å kombinere enkelte av modulene med full jobb ved siden av studiene.

– Det er også fullt mulig å ta enkelte av fagmodulene som videreutdanning, uten å fullføre hele mastergraden, sier Steinar Pihl hos NHH Executive.

 – På denne måten kan du fylle på med ny lederkompetanse i ditt eget tempo, når det passer deg, eller ta hele graden på fulltid over to år, forklarer han.

Studiet gir deg oppdatert og relevant kompetanse innen ledelse, innovasjon og bærekraftig verdiskapning. 2024 er et godt år å begynne en faglig oppdatering. Hemmeligheten er å komme i gang.

– Ta første steget allerede i dag ved å kontakte NHH Executive for veiledning. Å investere i seg selv, er noe av det smarteste du og virksomheten din kan gjøre, sier Pihl.

Fullt mulig ved siden av jobb

Selv med små barn og full jobb klarer Tufte å få plass til studiene. Han er helt enig med Pihl. Nøkkelen er å bruke tiden bevisst og ikke vente på det perfekte tidspunktet.

– Det blir mindre fritid en periode. Men studiene er overraskende godt tilrettelagt for oss som jobber fulltid, sier Tufte.

Selv om tidspunktet kanskje ikke alltid vil være helt perfekt med tanke på jobb og familieliv, vil gevinsten du får på lengre sikt gjøre det verdt det.

– Jeg har fått mye faglig påfyll, inspirasjon og praktisk nytte allerede, sier han og understreker: 

– En ting er at det er viktig å investere i ens egen utvikling, men man får også muligheten til å være en kilde til ny kunnskap for organisasjonen man er en del av.

Strategisk design for innovasjon - Design Thinking