Tar Norge ut i verden

Jan Olav Baarøy, Norec. Foto: Ove Sjøstrøm
– 20 år etter hovedfaget i sosialantroplogi var det på tide med videreutdanning og en solid faglig oppdatering. Jeg valgte å ta et masterløp innen strategisk ledelse hos NHH. Det har jeg ikke angret på, sier Norec-direktør Jan Olav Baarøy.
Av Ove Sjøstrøm (tekst og foto)

29. juni 2022 14:27

Tar Norge ut i verden

Etter å ha jobbet ute i verden store deler av sitt yrkesaktive liv, er det Jan Olav Baarøy tur til å få andre til å jobbe i utlandet.

HVA GJØR DU NÅ?

Møt nåværende og tidligere studenter i årets sommerserie fra NHH Executive.

– Akkurat nå er vi gang med å rekruttere flinke nordmenn til internasjonale organisasjoner som FN og Verdensbanken, sier Jan Olav Baarøy, direktør i Norec.

– Det høres spennende ut. Fortell mer.

– Dette er en oppgave vi har fått av UD. Mye av bistandsmidlene fra Norge går til multilaterale organisasjoner. For å kunne nå våre utviklingspolitiske mål blir det viktig å få flere nordmenn inn i de store internasjonale organisasjonene.

Baarøy tok et viktig karrierevalg for et par år siden. Det brakte ham og familien til Førde.

– I 2018 byttet Fredskorpset navn og ble flyttet fra Oslo til Førde. Jeg søkte om å bli leder og fikk jobben. Det valget har jeg ikke angret på. Nå er vi 40 dedikerte ansatte i Norec som har ansvaret for utveksling av nordmenn til jobbopphold i utlandet.

Læring og utveksling av kompetanse

Anbefalt

Fagbok: «Organisasjonskultur» av Henning Bang.

– Boken omhandler kultur i organisasjoner på mange ulike plan. Den er godt skrevet og legger opp til videre tenking og fundering.

Sommerbok: «Fyrstene av Finntjern» av Lars Elling.

– En veldig god bok! En familiesaga over tre generasjoner på godt og vondt. Anbefales på det sterkeste.

Podcast: – Er du leder, eller interessert i ledelse, er det én pod som gjelder: Lederskap fra NHH.

Mat: – Grillet makrell!

Ferie: – Det blir Norge i år sammen med kone og fire barn. Vi drar til farmors gamle hus i Refvik på havsiden i Måløy ytterst i Nordfjord.

Norec er en forkortelse for «Norwegian Agency for Exchange Cooperation», som er det engelske navnet på det tidligere Fredskorpset.  

– Jeg liker egentlig det norske navnet best: «Norsk senter for utvekslingssamarbeid». Det er veldig beskrivende for hva vi gjør til daglig.

– Hva gjør dere?

– Vi er en etat under UD som legger til rette for at unge mennesker skal få internasjonal arbeidserfaring. Bedrifter og institusjoner i Norge og utlandet utveksler unge medarbeidere ett år av gangen.

Det er læring og utveksling av kompetanse i begge ender som er målet, forklarer han.

– Vi jobber intenst med kursaktivitet for alle som skal ut, slik at de er klare for å bringe ny innsikt med seg hjem. Vi har også kurs for arbeidsgiverne som sender folk ut og mottar medarbeidere fra andre land.

– Oppsummert er vi et kurs- og kompetansesenter for internasjonalt samarbeid med hovedkontor i vakre Førde.

Baarøy jobbet mange år i Unicef, blant annet i Uganda, Tanzania og New York. Han vært utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp og jobbet i Care og i nevnte Fredskorpset. Arbeid ute har alltid vært en stor del av livet han. Etter 20 år i jobb, tok han en liten vareopptelling. Det var gått 20 år siden han tok utdanning og hovedfaget i sosialantropologi.

– Det var på tide med videreutdanning og en solid faglig oppdatering. Jeg valgte å ta et masterløp innen strategisk ledelse hos NHH. Det har jeg ikke angret på.

Relevans for egen jobb

En MBA i strategisk ledelse hos NHH Executive  tas på deltid over to år. Studiet gir ulike perspektiver på fagområder innenfor strategi, økonomi, innovasjon og ledelse. Fagene utgjør en verktøykasse som kan bidra til bedre beslutninger og utvikling av egen virksomhet.

– Studiet passet utrolig bra med jobben som nyansatt leder av Norec. Hos NHH fikk jeg praktisk og relevant kunnskap om de prosessene vi stod i.

– Har du noen eksempler?

– Mange. Vi har for eksempel jobbet mye med endringsledelse og merkevarebygging, sier han og legger til:

– Da vi flyttet til Førde, valgte bare åtte av 40 ansatte å bli med på flyttelasset. Resten måtte rekrutteres på ny. Ledergruppen skulle også kommunisere endringene fra daværende Fredskorpset til Norec.

Da pandemien stengte Norge, måtte Norec også sørge for å holde på de ansatte.

– Det var med andre ord god timing å ta en MBA i strategisk ledelse, for å si det forsiktig, sier han og smiler.  

Gi av deg selv

Videreutdanning tas ofte på deltid ved siden av jobb. Der krever litt planlegging, men mest innstilling, understreker Baarøy, som fikk sin EMBA i strategisk ledelse før sommeren.

– Vær modig og still spørsmål om alt du lurer på. Gi også mye av deg selv. Det arbeides mye grupper underveis i studiet, og det er her du lærer mest, sier han og slår fast:

– Det er veldig nyttig å få tilbakemeldinger fra medstudenter som jobber i andre virksomheter. Du blir utfordret på egen forståelse av prosessene du står i, og hvem du er som leder. Det beste med NHH Executive er blandingen av dyktige forelesere fra NHH, gode caseoppgaver fra den virkelig verden og nettverket vi får ved å ha tett dialog med medstudenter i to år.

Les mer om MBA i strategisk ledelse fra NHH Executive