– Lønnsomhet og bærekraft handler om det samme

Åsne Aadland-Dale. Private foto
Bærekraftsansvarlig i Sparebanken Vest, Åsne Ådland-Dale tilbringer gjerne ferien i kajakk og hengekøye på hytten ved Ådlandsfjorden. Privat foto
Av Ove Sjøstrøm

24. juni 2022 09:34

– Lønnsomhet og bærekraft handler om det samme

Åsne Ådland-Dale er industridesigneren som endte opp som bærekraftsansvarlig i Sparebanken Vest.

HVA GJØR DU NÅ?

Møt nåværende og tidligere studenter i årets sommerserie fra NHH Executive.

– Skal bedriftskundene våre være lønnsomme over tid, er bærekraft en avgjørende faktor. Lønnsomhet og bærekraft handler om det samme. Det gjelder også for min egen arbeidsplass, sier Åsne Ådland-Dale, leder for bærekraft i Sparebanken Vest.

– Hvordan jobber dere med bærekraft internt?

– Vi bruker blant annet klimaregnskapet vårt som verktøy for å få oversikt over hvor skoen trykker. I regnskapet kartlegger vi aktivitetene våre. Det kan for eksempel handle om jobbreiser, bruk av bil eller hva vi kjøper av tjenester til banken. I den siste tiden har vi fått mer og mer data om vårt indirekte utslipp, som for oss i en bank er utlånsboken vår, sier hun utdyper:

– Her ligger 99 prosent av bankens utslipp, og vår største mulighet og utfordring er å sørge for at pengene vi låner ut havner i prosjekter og hos kunder som har en langsiktig og bærekraftig plan for sine aktiviteter.

Nye krav

Anbefalt

Fagbok: – For et fagområde som er stadig under utvikling, vil jeg anbefale Ray Anderson sin bok «Confessions of a Radical Industrialist: Profits, People, Purpose - Doing Business by Respecting the Earth».

På en inspirerende og informativ måte beskriver Ray Anderson sin egen reise for å finpusse og fundamentalt tenke nytt rundt sin virksomhets forretningsmodell.

Sommerbok: – Jeg er veldig glad i Marit Eikemos bøker når jeg er i feriemodus, for eksempel «Hardanger» eller «Gratis og uforpliktende verdivurdering». Vestlandsk samtidsbilde, for lett humring og kanskje noe gjenkjenning for de med god selvinnsikt.

Podcast: – I tillegg til «Preik» av Jan Erik Kjerpeseth, får jeg jeg med meg alt fra de engasjerende og inspirerende foreleserne fra siste år med Sustainable Business Strategy – i podcasten «Bærekraftseventyr». Her kan man få med seg gode dagsaktuelle problemstillinger og gjester, i tillegg til små glimt fra forelesningene til Jørgensen og Pedersen.  

Mat: – Vi var en av de mange husholdningene som kjøpte pizzaovn i fjor, og har brukt det siste året på å fintune riktig bruk av pizzamel, ulike sauser og toppinger i solskinn, regn og slaps.

Ferie: – Favorittdelen av ferien tilbringes i en hengekøye eller kajakk på hytten vi bygget for få år siden på hjemstedet mitt ved Ådlandsfjorden i Bjørnafjorden, eller i en tretopphytte et fint sted på Vestlandet.

Også Sparebanken Vest merker nye krav til bærekraftig drift og virksomhet.

– De som jobber med å hente inn kapital som vi skal låne ut til kundene våre, får ofte spørsmål om hvordan vi håndterer dette. Har vi en plan? Hva gjør vi konkret? Vi får ikke låne penger hvis vi ikke tar bærekraft på alvor, sier hun og legger til:

– Det er også en regulatorisk side som er blitt mer konkret de siste årene. Blant annet stiller EUs krav til bærekraft i virksomheter gjennom taksonomien. Tar man ikke dette på alvor, lager planer og tiltak, risikerer man at virksomheten ikke får finansiering til nye prosjekter, eller må ta til takke med dyrere lån.

– En naturlig del

I mai bar det til fjells med resten av ledergruppen i Sparebanken Vest.

– Camp Finse er et strategiverksted for banken. Vi la en plan for viktige veivalg og hamret ut kursen for de neste årene. Da er bærekraft ett av tre områder vi skal satse på, sier hun og legger til:

– Bærekraft bør bli en naturlig del av alle virksomheters strategiplaner fremover. For Sparebanken Vest handler det om å være våken for en av våre største forretningsrisikoer. Det er nå vi begynner å merke klimaendringene for alvor, og vi må alle ta et ansvar.

Hun slår fast:

– Sparebankmodellen er basert på at vi jobber for at lokalsamfunn utvikler seg bærekraftig. Det betyr at vi stiller krav til oss selv, hvilke prosjekter vi finansierer og tar ansvar lokalt og globalt i alt vi gjør.

Tok videreutdanning hos NHH

Ådland-Dale er utdannet industridesigner. Som videreutdanning har hun gått to løp hos NHH Executive. I 2015 tok hun Design Thinking. I år avsluttet hun Sustainable Business Strategy.

– Som industridesigner tok jeg fag innen konseptutvikling og strategi. Videreutdanning innen Design Thinking ga meg nye verktøy som gjorde meg i stand til å sette søkelys på kundeperspektivet og brukerfokus. Det perspektivet er helt nødvendig når vi utvikler brukervennlige og digitale tjenester for kundene våre. Sustainable Business Strategy handler om å se etter utfordringer og muligheter for eksisterende og nye forretningsmodeller som skal skape, kapre og levere verdi i fremtiden.

Ådland-Dale ser en klar sammenheng mellom karriere- og utdanningsløp. Da hun begynte i banken for fem år siden, var bærekraft bare en liten del av jobben hennes.

– Bærekraftig finans har vokst fra en liten bigeskjeft, til å være en heldagsjobb for meg og noen andre i banken. Videreutdanningen min passer som hånd i hanske med egen karriereutvikling, sier hun og utdyper:

– Jeg er interessert i å finne smartere måter å gjøre ting på. Jeg blir mest av alt inspirert av ting som ikke er løst, og å finne en vei fremover i områder der ingen har jobbet før. Spørsmålet er hvordan vi kan gjøre dette smart, økonomisk lønnsomt og bra for verden.

– Har du noen tips til bedriftene som vil satse mer på bærekraft?

– Mange jobber med bærekraftstrategi, men det viktigste er at virksomhetene har en strategi som er bærekraftig. Jeg liker det svenske ordet for bærekraft, holdbarhet. Det handler om å tenke langsiktig og ikke gå ut på dato.

Les mer om Sustainable Business Strategy