Bronsesvampen til Jan Ubøe

NHH

21. desember 2016 14:31

(oppdatert: 22. desember 2016 13:10)

Bronsesvampen til Jan Ubøe

Professor Jan Ubøe er tildelt bachelorstudentenes ærespris Bronsesvampen for høsten 2016. Ubøe får prisen og mye ros for innsatsen i kurset MAT11, Differens- og differensiallikninger.

 

Bronsesvampen ble første gang delt ut i 1972 for å gi en påskjønnelse til forelesere som i studentenes øyne har gjort en ekstraordinær god innsats i undervisningen på bachelornivå.

komiteens begrunnelse

"I dette semesteret har vi gleden av å tildele Jan Ubøe prisen for kurset MAT11, Differens- og differensiallikninger, for sin dedikasjon til studentene og for et undervisningsopplegg som han har levert over forventning.

Mottageren av dette semesterets Bronsesvamp gjør noe som svært få andre kan skryte av, nemlig å gjøre et fag med fagnavn som tidligere har måttet bestå av hele 73 bokstaver for å få frem budskapet, til å bli oversiktlig. Kurset het tidligere Differens- og differensiallikninger med stabilitetsanalyse av dynamiske systemer

Han har med sine brilliante formidleregenskaper og lune humor klart å lokke hundre studenter til å ta et fag som ikke nødvendigvis fremstår som spesielt enkelt. For å sitere en student, ”Jan er en svært dyktig og engasjerende foreleser. Gjennom sin enorme innsikt i faget og gode forståelse for elevene gjør han kurset til en glede å følge uke etter uke.”

Slike uttalelser om et så analytisk rettet fag som MAT11 må sies å være i særklasse. 

Det kan argumenteres for at innovasjon er utfordrende i metodefag av denne typen. Komitéen trekker imidlertid frem at Ubøes pedagogiske fremgangsmåte og den generelle oppbygningen av kurset har fremgått som svært solid og skreddersydd for å få enhver student gjennom et ellers krevende kurs.

Han beskrives i nominasjonene med den fineste flora av fargerike adjektiv, og det trekkes jevnlig frem at han virkelig har skapt en interesse hos studentene som de ikke nødvendigvis hadde forventet at kurset ville resultere i."

Flere nyheter fra NHH