Hverdagsintegrering er årets ord

Erna Solberg, NHH
Hverdagsintegrering ble nevnt under Erna Solbergs nyttårstale. I 2016 blir det kårets til årets ord. Her er Solberg under Lehmkuhlforelesningen på NHH i september.

12. desember 2016 15:09

(oppdatert: 12. desember 2016 15:18)

Hverdagsintegrering er årets ord

Et ord fra statsminister Erna Solbergs nyttårstale blir kåret til årets nyord av NHH og Språkrådet. Sjekk årets topp 10-liste.

Hverdagsintegrering er årets ord i 2016. Ordet er treffende og aktuelt, og har et klart nyordspreg.

Hvert år kårer Språkrådet og Gisle Andersen, professor ved Norges handelshøyskole (NHH), årets ord. Det kan være et nyord eller ord av nyere dato som har preget året. Flyktning- og innvandringsspørsmål har vært et viktig tema i løpet av året, også språklig. Ordet hverdagsintegrering hadde knapt blitt brukt før statsministeren tok det i bruk i nyttårstalen ved inngangen til året. Det har vist seg å være et nyttig ord som mange har gjort til sitt.

– Nyordet viser at integrering skjer gjennom dugnad i hverdagen vår, og det rommer mang slags innsats som gjøres av folk flest. Nordmenn som inviterer flyktninger og innvandrere med på fotballaget eller på julebakst, som stiller opp på språkkaféer, eller hjelper til med å skaffe bolig eller andre ting – de blir løftet fram gjennom dette begrepet, sier Gisle Andersen, nyordsforsker og professor ved NHH.

I kåringen av årets ord har vi blant annet brukt dataverktøy som fanger opp nye ord fra mange store riks- og regionsaviser. Kriteriene for å velge ut årets ord er at det skal være hyppig brukt i år. Det skal også være aktuelt, kreativt, levedyktig og ha gode språklige kvaliteter. Hverdagsintegrering oppfyller disse kriteriene.

Ti på topp

Her er ordene som nådde topp 10-listen i år:

1. hverdagsintegrering/kvardagsintegrering

2. lø

3. postfaktuell

4. fleksitarianer/fleksitarianar

5. parallellsamfunn

6. brexit

7. formidlingsøkonomi

8. pokestopp, pokestop

9. burkini

10. det mørke nettet

 – Populariteten til ordet hverdagsintegrering viser at det dekker et etterlengtet behov for å beskrive innsatsen som vanlige folk gjør i hverdagen for å integrere flyktninger og innvandrere. Vi tror at dette treffende ordet har kommet for å bli i språket, sier Ole Våge, seniorrådgiver i Språkrådet

Dataverktøyet som er brukt i nyordskåringen, er utviklet av Knut Hofland ved Uni Research Computing. De siste årene har det grønne skiftet, fremmedkriger, sakte-tv, nave/naving, rosetog og askefast blitt kåret til årets ord. Nyordslistene er en slags ordkavalkade over nyheter og fenomener som har vært viktige for oss de siste årene. Les mer om ordene på Språkrådet sine nettsider.

Forskningsnytt fra NHH