– Veldig overrasket over de store tallene

trond døskeland, av helge skodvin
– Store bekymringer for egen økonomi, kan gi dårlig helse. Dette er svært viktig å få mer kunnskap om, sier NHH-professor Trond Døskeland. Foto: Helge Skodvin
Av Sigrid Folkestad

21. november 2023 11:35

– Veldig overrasket over de store tallene

Svært mange unge voksne mellom 26 og 34 år engster seg for egen økonomi, viser ny undersøkelse som NHH-professor Trond M. Døskeland står bak.

Langt flere unge i etableringsfasen har økonomiske bekymringer nå enn for ett år siden. 

5000 bankkunder

– Det er helt klart at store bekymringer for egen økonomi, kan gi dårlig helse. Når folk engster seg for hvordan de vil klare seg økonomisk, kan det gi psykiske problemer. Dette er svært viktig å få mer kunnskap om, sier NHH-professor Trond Døskeland ved Institutt for foretaksøkonomi.

Bilde av Trond M. Døskeland som snakker på Karl Borch-forelesningen. Foto: Helge Skodvin

NHH styrker satsingen på kapitalforvaltning

Professor Trond M. Døskeland skal øke kunnskapen om kapitalforvaltning og aktive eierfond gjennom et gaveprofessorat fra Argentum.

I høst har nærmere 5000 bankkunder svart på hvordan de opplever situasjonen rundt egen økonomi.

– Undersøkelsen i seg selv er unik da vi har fått kvantifisert noe som vi vet er et problem, men manglet fakta på. Det er også nytt av vi kobler økonomiske begreper med psykologiske aspekter.

Det er et tverrfaglig samarbeid mellom Døskeland og førsteamanuensis og psykologspesialist Kristen Hagen ved Helse Møre og Romsdal. I tillegg  deltar NHHs masterstudenter Magnus Skibrek og Vetle Heian.

Prosjekt «Pengemestring»

Kartleggingen er en del av prosjektet «Pengemestring».

– Økt kunnskap både om økonomi og psykologiske prosesser vil kunne ta ned «belastningen», dette selv om mange opplever faktiske økonomiske problemer. Dette er vårt mål, sier NHH-professoren, og legger til:

– Vi ville finne ut av hvor stort «problemet» faktisk er, og ikke minst blant hvem det er størst.

finansdepartementet

Oljefondet og aktiv forvaltning: Følg Tinbergen-regelen!

Oljefondets aktive avkastning går i pluss, men er liten – 170 milliarder kroner siden 1998, viser analysen vi har gjort for Finansdepartementet, skriver NHH-professor Trond Døskeland i DN.

Mer enn én av to i aldersgruppen 26 til 34 år uroer seg, og mange i så stor grad at det går ut over humøret og gjøremål.

Ikke alle får faktiske problemer

Blant dem med inntekt under 500 000 kroner (i samme aldergruppe), bruker 66 prosent mye tid på å bekymre seg. Det er svært mange, mener forskerne.

– Jeg ble overrasket over at det var så store tall. At flertallet av disse driver og bekymrer seg over egen økonomi, det er helt klart mer enn vi hadde trodd. Heldigvis er det ikke slik at alle vil oppleve faktiske problemer som betalingsanmerkning og lignende.

Kartleggingen viser at det særlig er unge folk i etableringsfasen som engster seg. Det er ikke studenter som er mest engstelig.

Professor Trond Døskeland fra Institutt for foretaksøkonomi ved NHH er utnevnt til medlem av Finansdepartementets ekspertgruppe. Denne skal evaluere Norges Banks aktive forvaltning av Statens pensjonsfond utland (SPU). Foto: Helge Skodvin

Skal vurdere den aktive forvaltningen av Oljefondet

NHH-professor Trond Døskeland er utnevnt til medlem i ekspertgruppen som skal evaluere Norges Banks aktive forvaltning av Statens pensjonsfond utland.