Er 104 kamper veien videre for fotball-VM i 2026?

Mario guajardo og alex krumer, fotball-vm
Fotball-VM i 2026 i USA, Canada og Mexico er under debatt. Tirsdag denne uken ble det klart at FIFA utvider fra 32 til hele 48 landslag. NHH-professor Mario Guajardo og professor Alexander Krumer fra Høgskolen i Molde har skrevet en vitenskapelig artikkel om kampoppsett og grupper. Foto: VM-finale i 2018 mellom Kroatia og Frankrike (wikimedia)
Av Sigrid Folkestad

15. mars 2023 10:06

Er 104 kamper veien videre for fotball-VM i 2026?

VM i 2026 blir historisk. Hele 48 landslag skal delta. – Denne uken er det FIFA-kongress, og dette blir et hett tema, sier NHH-professor Mario Guajardo.

Neste VM i fotball arrangeres av USA, Canada og Mexico i 2026. FIFA utvider fra 32 til 48 landslag. Kritikken mot FIFAs planlegging av mesterskapet har kommet fra flere kanter.

Kampfiksing & samarbeid

– Med et slik opplegg, vil det gi hele 104 kamper, og mange er redd for kamper med lav kvalitet, kamper uten betydning, og et kjedeligere VM, sier NHH-professor Mario Guajardo, og legger til:

– Risiko for kampfiksing kan øke.

Professor Guajardo er ekspert på operasjonsanalyse. Hans metoder og funn har blitt brukt både av den søramerikanske VM-kvalifiseringen i fotball og av det chilenske toppfotballsystemet.

Sammen med professor Alexander Krumer ved Høgskolen i Molde, har Guajardo skrevet den vitenskapelige artikkelen Format and schedule proposals for a FIFA World Cup with 12 four-team groups.

Professor Mario Guajardo ved Institutt for foretaksøkonomi mottok i 2016 en prestisjetung pris for sin forskning på kampoppsett i den chilenske fotballigaen, og den sør-amerikanske VM-kvalifiseringen.
Professor Mario Guajardo ved Institutt for foretaksøkonomi mottok i 2016 en prestisjetung pris for sin forskning på kampoppsett i den chilenske fotballigaen, og den sør-amerikanske VM-kvalifiseringen.

Kongress 16. mars

– Og torsdag 16. mars er det kongress i FIFA. Da blir det debatt om saken, sier Mario Guajardo.

– Det viktigste er at FIFA forhindrer mulig samarbeid mellom lag i sluttspillet i hver gruppe. Og vi har sett stygge eksempler på samarbeid mellom lag.

NHH-forskning endret VM-kvalifisering

Siden 2005 har det chilenske toppfotballsystemet brukt NHH-forsker Mario Guajardos matematiske modeller for kampplanlegging. Nå er hans metoder også brukt i den søramerikanske VM-kvalifiseringen i fotball.

Det er mange eksempler på kampfiksing og samarbeid i internasjonal fotballhistorie. Guajardo trekker fram «skammens kamp» fra åttitallet, der to europeiske gikk videre i VM:

– VM-kampen mellom Vest-Tyskland og Østerrike i 1982 kalles bare «skammens kamp», eller «Disgrace of Gijon». Den er historisk. Algerie spilte sin kamp dagen før puljemotstanderne Vest-Tyskland og Østerrike. Det tillot lagene fra Europa å spille på resultatet fra Algerie-kampen. Samarbeidet førte til at begge lag gikk videre, på bekostning av Algerie. Og begge ble beskyldt for kampfiksing. Etter det har slike kamper blitt spilt på samme tidspunkt.

Les kronikken i Inside World Football her

Tre professoropprykk denne uken

Endre Bjørndal, Mario Guajardo og Arnt Ove Hopland har nå fått opprykk til professor. Alle tilhører Institutt for foretaksøkonomi.