– Mamma er mitt store forbilde

Bilde av Anna Stina Bjørlo Stafsnes . Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
KVINNEDAGEN: – Det første som faller inn i hodet mitt når jeg tenker på kvinnedagen er at min mor har bursdag. Det passer egentlig veldig bra, siden hun er en person jeg virkelig ser opp til, sier NHH-er Anna Stina Bjørlo Stafsnes. Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

8. mars 2023 08:06

– Mamma er mitt store forbilde

Anna Stina Bjørlo Stafsnes (24) når ut til flere tusen gjennom NHHs Snapchat-kanal. Hennes budskap: – Husk at vi er fantastiske, vi er kunnskapsrike og vi er nok.

– Det første som faller inn i hodet mitt når jeg tenker på kvinnedagen er at min mor har bursdag. Det passer egentlig veldig bra, siden hun er en person jeg virkelig ser opp til. Mamma er én av de mange fantastiske kvinnene som har gjort meg til den jeg er i dag, sier NHH-student Anna Stina Bjørlo Stafsnes (24) fra Førde.

– Jeg tenker også på de nydelige venninnene mine, som alltid stiller opp og som er lys i hverdagen.

Hva mener NHH-studentene om kvinnedagen? Se video

Les også: 

nhh immatrikulering 2022

NHH hadde rekordhøye poenggrenser i 2022

Mange elever i videregående finteller nå på skolepoengene. Holder det til en plass på Norges mest populære studieprogram?

– Fremdeles en vei å gå

Stafsnes mener at det i 2023 kan være lett å tenke at kvinnedagen ikke er så viktig, siden Norge er et av verdens mest likestilte land. Likevel har vi dyster statistikk her også:

– I Norge så har vi som kvinner det veldig bra på mange områder, men vi har fremdeles en vei å gå. En ny rapport, publisert av nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, legger fram at én av fem kvinner sier at de har blitt voldtatt. Dette er et stort og omfattende problem, som virkelig burde tas fatt i.

Selv om kvinnedagen får fram mye av det vonde og urettferdige i samfunnet, mener Stafsnes det også er en dag for å hylle hverandre – enten det er en mor, en venninne eller en søster.

malin arve, NHH

– En dag for å feire det som er oppnådd av og for kvinner

– Som forsker har jeg møtt andre kvinner som brenner for det de gjør, og de har det gøy samtidig. Det har virkelig motivert meg, sier NHH-forsker Malin Arve.

–  Kvinnedagen er til for å hedre kvinner. Bruk dagen til å feire deg selv. Husk at vi er fantastiske, vi er kunnskapsrike og vi er nok. 

Bilder av  Anna Stina Bjørlo Stafsnes, Foto: privat
Noen blinkskudd fra hverdagen til Anna Stina Bjørlo Stafsnes. Hun styrer NHHs kanaler på Snapchat og TikTok sammen med medstudent Erik Tien Huynh. Foto: privat

– Innholdsproduksjon er som terapi  

Førdeværingen har siden oktober styrt NHHs kanaler på Snapchat og TikTok sammen med medstudent Erik Tien Huynh. Der gir de et innblikk i studiehverdagen sin til potensielle søkere, samt passer på at viktig informasjon når ut til studentene. Det beste med jobben er at den også er en hobby, sier hun begeistret.

– Sosiale medier er noe jeg alltid har vært interessert i, og innholdsproduksjon er nesten som terapi for meg.

For Stafsnes er det viktig å vise den ekte studenthverdagen i sosiale medier, både det fine og det litt kjipe.

– Jeg ønsker å lage innhold som folk kan kjenne seg igjen i, og som kan være et avbrekk i den ellers travle hverdagen. Samtidig ønsker jeg å være med på å skape et inkluderende miljø, der alle føler seg representert og sett.

Var usikker på studievalg

Til sommeren er 24-åringen ferdig med bachelorgraden. Planen er å begynne rett på mastergraden, som vil gi henne siviløkonom-tittelen.

Det var egentlig tilfeldig at Stafsnes begynte å studere på NHH, forteller hun. For etter videregående var hun veldig usikker på hva hun skulle gjøre videre:

– Jeg hadde faktisk ikke peiling. Da jeg fikk tilbudet om plass på NHH, var jeg derfor veldig usikker på om jeg skulle takke ja. Jeg bestemte meg for å teste det ut, og tenkte at ett år med økonomi kom til å komme godt med videre i livet.

 – Nå er jeg på mitt tredje år og stortrives!

Les også:

Bilde av NHH-studenter. Foto: Helge Skodvin

NHH-ere er tilfredse med studiene

Siste Studiebarometeret viser at NHH skårer spesielt høyt på arbeidslivsrelevans. – Studentene våre er også blant de mest tilfredse og arbeidsomme i landet, sier prorektor Stig Tenold.

Ettertraktet på jobbmarkedet

Arbeidsmarkedet for NHH-kandidater er svært godt. De fleste får jobbtilbud mens de ennå er studenter, og jobbene de får er relevante. NHH-studentene er også blant landets mest tilfredse, viser siste Studiebarometeret.  

– Før jeg startet på NHH, visste jeg veldig lite om hva en grad herfra kan brukes til. Nå vet jeg at den kan brukes til det meste! Økonomer trengs overalt i samfunnet, og det finnes en jobb for enhver personlighet.

Stafsnes har fortsatt god tid på å bestemme seg for hvilken retning hun ønsker å gå etter endt utdanning. Fram til da er det studiene som gjelder, og hennes to jobber. I tillegg til å være ambassadør for NHH i sosiale medier, er hun kunderådgiver for lokalbanken Sparebanken Sogn og Fjordane.

– Helt til slutt: har du noen tips til de som snart skal bestemme seg for hva de skal studere?

Lytt til deg selv. Det kommer til å være mange personer i livet ditt som vil ha sterke meninger om hva som er riktig for deg, hva du burde studere og hva du ikke burde studere. Råd er alltid bra å ta til seg, men i bunn og grunn så er det ditt liv – det er du som er i førersetet. Våg å «gøtse» litt. Du vil gjøre mange feil, men òg mye riktig.

NHH-professor Christine Meyer. av Hallvard Lyssand

Meyer lagt fram Kvinnehelseutvalgets utredning

NHH-professor og utvalgsleder Christine B. Meyer har lagt fram en ny NOU om kvinners helse og kjønnsforskjeller i helse. NOU-en finner du her!