En akademisk stjernespiss

Bertil Tungodden, av helge skodvin . Skjermdump FAIR ved NHH
NHH-professor Bertil Tungodden er en av Norges fremste forskere uansett fagfelt. Grunnleggende spørsmål om rettferdighet og ulikhet er en rød tråd gjennom hans forskning. Ikke minst forsøker han å forstå hvordan moralsk motivasjon påvirker menneskers valg, skriver forfatterne.
Av Professor Kurt Brekke (NHH), professor Alexander W. Cappelen (NHH) og professor Kalle Moene (UiO).

4. mai 2023 08:03

En akademisk stjernespiss

Professor Bertil Tungodden ved NHH fyller 60 år torsdag 4. mai. Det er en gigant i internasjonal forskning som jubilerer. Han har et inderlig engasjement for sitt fag og en unik evne til å smitte andre med sin entusiasme.

Bertil vokste opp Knarvik og er utdannet siviløkonom ved NHH i 1991. Han tok doktorgrad samme sted i 1995 på en avhandling om fattigdom og normativ økonomi, med Agnar Sandmo som veileder. Siden 1995 har han vært ansatt ved NHH og fra 2002 som professor ved Institutt for samfunnsøkonomi.

Bertil er en av Norges fremste forskere uansett fagfelt. Grunnleggende spørsmål om rettferdighet og ulikhet er en rød tråd gjennom hans forskning. Ikke minst forsøker han å forstå hvordan moralsk motivasjon påvirker menneskers valg. Han studerer dette ved å gjennomføre kontrollerte økonomiske eksperimenter – ofte store eksperimenter gjennomført i en rekke ulike land.

Bertil personifiserer de to revolusjonene i økonomifaget de siste tiårene: den atferdsøkonomiske revolusjonen som integrerer et mer komplekst bilde av menneskers motivasjon og rasjonalitet og den empiriske revolusjonen som har resultert i økt bruk av eksperimentell metode.

Bertil Tungodden, NHH
Bertil Tungodden er en entreprenør og miljøbygger, skriver Kurt Brekke, Alexander W. Cappelen og Kalle Moene. Ved NHH har han etablert forskergruppen The Choice Lab og leder i dag forskningssenteret FAIR, som har status som «Senter for fremragende forskning» ved Norges Forskningsråd. Foto: Helge Skodvin

Bertil publiserer regelmessig i de fremste vitenskapelige tidsskriftene og har mottatt en rekke utmerkelser for sin forskning, både nasjonalt og internasjonalt. Han har fått Europeiske Forskningsrådets Advanced Grant og er Einstein Visiting Fellow ved Humboldt universitet. Han er medlem av Det Norske Vitenskapsakademiet og fikk NHHs ærespris for fremragende forskning i 2017.

Bertil er en entreprenør og miljøbygger. Ved NHH har han etablert forskergruppen The Choice Lab og leder i dag forskningssenteret FAIR (Centre for Experimental Research on Fairness, Inequality, and Rationality). Dette har status som «Senter for fremragende forskning» ved Norges Forskningsråd. Under hans ledelse har FAIR blitt et internasjonalt ledende forskningsmiljø på spørsmål om rettferdighet og ulikhet i samfunnet. 

Med sitt engasjement for faget, er det ikke overraskende at Bertil også er en fantastisk foreleser. Meget fortjent har han mottatt NHH-studentenes Bronsesvamp, NHHs pris for fremragende undervisning, og den nasjonale prisen for utdanningskvalitet.

Bertil er en fantastisk person, venn, og kollega. Han har et lynende intellekt, et smittende engasjement, og et inspirerende ambisjonsnivå i alt han gjør. For økonomifaget er en han en internasjonal stjernespiss, for NHH er han en avgjørende miljøbygger, for hans venner og kollegaer er han en endeløs kilde til glede og inspirasjon - og for Brann en entusiastisk supporter.

Professor Kurt Brekke (NHH), professor Alexander W. Cappelen (NHH) og professor Kalle Moene (UiO).