Fra finans i London til shipping-professor ved NHH

Haiying Jia
– Jeg har en doktorgrad i finans fra Bayes Business School i London. Mens jeg jobbet med doktorgradsavhandlingen min, hadde jeg en deltidsjobb som aksjeanalytiker i et hedgefond i London. Det var perfekt å kunne kombinere næringsliv og forskning, sier Haiying Jia, professor ved Institutt for foretaksøkonomi. Foto: Sigrid Folkestad
Av Sigrid Folkestad

6. februar 2023 15:05

Fra finans i London til shipping-professor ved NHH

Haiying Jia ble nylig utnevnt til professor ved NHH. Hun er ekspert på shipping og finans. Da hun tok doktorgraden ved Bayes Business School, jobbet hun som investeringsanalytiker i London.

Haiying Jia er professor ved Institutt for foretaksøkonomi og tilknyttet forsker ved Senter for shipping og logistikk.

Professor Haiying Jia
Professor Haiying Jia designet det nye masterkurset i skipsfinansiering og forsikring ved NHH. – Jeg er imponert over de unge studentene ved NHH. Å undervise for dem, er veldig givende, sier Jia. Her blir hun gratulert med professortittelen av NHH-rektor Øystein Thøgersen. Foto: Ingunn Gjærde

EQUITY-ANALytiker i LONDON

Interessen for internasjonal handel, shipping og finans startet lenge før hennes karriere ved NHH Norges Handelshøyskole

– Jeg har en doktorgrad i finans fra Bayes Business School i London. Mens jeg jobbet med doktorgradsavhandlingen min, hadde jeg en deltidsjobb som aksjeanalytiker i et hedgefond i London. Det var perfekt å kunne kombinere næringsliv og forskning, sier Haiying Jia.

I sin avhandling, undersøkte professor Jia de forskjellige markedsdynamikkene i metallmarkedet. Etter doktorgradsforsvaret, jobbet hun fulltid i det britiske hedgefondet.

– Når jeg tenker tilbake, var det veldig spennende. Vi ble kjent med mange bransjer og snakket med mange forskjellige mennesker. Vi hadde pulsen på verdensøkonomien. London er finanssenteret, ikke bare i Europa, men globalt. Men, samtidig kan det være svært krevende å jobbe i finans, som du kan forestille deg.

Entreprenør i Bergen

shipping. pxhere

Krise etter krise i skipsfarten

«NHH Shipping Conference – LeaderShip» nærmer seg. Over 15 foredragsholdere vil se på de grunnleggende endringene som påvirker og skaper usikkerhet for Norge og skipsfarten.

– Vurderte du da å gå for fullt inn på en finanskarriere finans etter å ha fullført doktorgraden?

– Ja, det gjorde jeg. Å jobbe med finans i London er spennende, men det kan være ganske utfordrende å balansere familie og jobb med finans i London. Som ung mor med to barn følte jeg at det ikke var tiden for å satse på en karriere innen finans.

Haiying Jia flyttet til Norge og Bergen. Hun ble gründer. Med sin bakgrunn fra finans og forskning startet hun sitt eget selskap som sporer varehandelsstrømmer og etterspørsel etter frakt.

– Råvarehandel har alltid vært en underliggende interesse, både i teori og praksis. Men jeg følte at mye av forskningen ikke var anvendelig. Industrien kunne ikke bruke mye av funnene og resultatene.

Dedichen og Solberg

Kan lille Norge lage store grønne bølger?

Kan lille Norge lage store grønne bølger? Dette var et hovedspørsmål på årets NHH Shippingkonferansen denne uken.

I 2011 kunne både industri og forskning ta i bruk en teknologi som endret spillet fullstendig. Satellitter i lav bane var i stand til å spore alle typer kommersielle fartøyer. Nå får forskere svært god informasjon om sjøtrafikken, basert på AIS-dataene.

EN SVART boks

– Før AIS-dataene var tilgjengelige, var logistikkdata nesten en svart boks. Vi visste lite om trafikkflyten. Nå lyser AIS opp åpent hav, og vi kan beregne fartøyenes operasjonelle «atferd» og effektivitet.

Norge var en av de første som lanserte en slik spesialisert satellitt for å spore og overvåke maritim trafikk fra verdensrommet. Basert på data fra satellitter, kan Jia utforske handelsstrømmen til sjøs.

– Som for eksempel hvor mange fat olje som blir fraktet over havet, og hvilken retning de går og når de ankommer havnen. Fascinerende, ikke sant, sier Jia og legger til:

– Vårt team av forskere ved NHH, som er pionérer innen feltet, studerer hvordan industrien kan operere klokt og mer effektivt, og også hvordan shipping kan redusere drivstofforbruket og øke energieffektiviteten.

skipsfinansiering og sjøforsikring

Haiying Jia liker å undervise. Hun designet det nye masterkurset i skipsfinansiering og sjøforsikring ved NHH. Kurset tilbyr en unik kombinasjon av corporate finance, prosjektfinansiering og forsikring.

Pia Helland

– Vi må gjøre bærekraft konkret

Pia Christine Helland gir kunder innen shipping og havnæringer gode råd. Nå har hun valgt å sette seg på skolebenken for lære enda mer om bærekraft.

I mellomtiden er hun ansvarlig for bachelorkurset i maritim økonomi, som gir studentene en solid bakgrunn om de økonomiske aspektene ved sjøtransport, kunnskap om internasjonal skipsfart og utfordringer i virksomheten.

– Jeg er veldig imponert over de unge studentene ved NHH. Å undervise for dem, er veldig givende, avslutter Jia.