– Gøy å få en slik anerkjennelse

Bilde av Ida Haltia og Ingrid Trandem som holder oppe diplomer. Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
Ida Haltia og Ingrid Trandem er årets vinnere av Institutt for samfunnsøkonomi sin masterpris. – Vi ble veldig overrasket og glade da vi fikk beskjeden, sier Haltia (f.v). Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

8. desember 2023 14:47

– Gøy å få en slik anerkjennelse

Ida Haltia og Ingrid Trandem (26) er vinnere av beste masteroppgave ved Institutt for samfunnsøkonomi i 2023, for deres oppgave om midlertidige sjokk i elektrisitetspriser.

BESTE MASTER

Av 10 masteroppgaver, ble oppgaven til Ingrid Trandem og Ida Haltia valgt ut som den aller beste. Prisen deles ut hvert år ved Institutt for samfunnsøkonomi, og premien er på 20 000 kroner.

– Vi ble veldig overrasket og glade da vi fikk beskjeden om at vi hadde fått denne prisen! Det er gøy å få anerkjennelse for den innsatsen vi la ned i masteroppgaven, sier Ingrid Trandem fra Stavanger. 

Trandem og Haltia har begge spesialisering i samfunnsøkonomi, og jobber nå i Oslo. Haltia, som er fra Asker, er analytiker i Norges Bank og Trandem er analytiker i konsulentselskapet Menon Economics.  

Masteroppgaven deres «Adoption of Green Technology: Do Temporary Electricity Price Shocks Affect the Adoption of Heat Pumps?» handler om hvorvidt midlertidige sjokk i elektrisitetspriser påvirker kjøp av varmepumper. 

Les også: 

Bilde av Mina Henni Røhme og Ina Lisa Tobiassen.

– Vi har virkelig fått uttelling

Mina Henni Røhme (25) og Ina Lisa Tobiassen (24) fikk prisen for beste masteroppgave i 2022 ved Institutt for samfunnsøkonomi.

Kunder sikrer seg mot fremtidige strømprissjokk

Oppgaven deres viser at en gjennomsnittlig økning i strømprisen på én prosent i en periode på fire måneder, ga en økning i installasjonsgraden av varmepumper på litt over én prosent. 

– En forklaring på dette er trolig at kunder justerer sine forventninger om fremtidige strømpriser som et resultat av en midlertidig økning i dagens strømpriser, sier Haltia, og legger til:

– En annen forklaring kan være at midlertidige strømprissjokk øker husholdningers oppmerksomhet rundt strømpriser. Dette vil igjen kunne gjøre at de samler inn mer informasjon om energieffektiv teknologi, som et forebyggende tiltak for å sikre seg mot fremtidige strømprissjokk.

LES OGSÅ: 

Bilde av de tidligere studentene Ingeborg Munthe-Kaas Webster og Håvard Skuterud.

Står bak årets beste masteroppgaver

Ingeborg Munthe-Kaas Webster og Håvard Skuterud fikk prisen for beste masteroppgave ved Institutt for samfunnsøkonomi, mens Raag August S. Rolfsen og Lars Skaugen Strømholm fikk samme pris ved Institutt for foretaksøkonomi.

Bidrag til grønn energiomstilling

Oppgaven viser videre, kanskje ikke så overraskende, at husholdninger som bor i eneboliger, er de som i størst grad har varmepumper. Dette mener de tidligere NHH-studentene er fordi de står friere til å velge hvilken teknologi de ønsker å installere sammenlignet med de som bor i leilighet.

– Hva som får husholdninger til å installere energieffektive varmepumper og hva som kjennetegner disse husholdningene, er viktig for å bedre forstå hvordan tiltak  for å få til en grønn energiomstilling i norske hjem bør utformes, sier Trandem. 

LES OGSÅ: 

masterpris 2020

Fikk pris for beste masteroppgave

Amanda Feyling og Mathias Ringdal fikk prisen for årets beste master ved Institutt for samfunnsøkonomi 2019/2020.

Får skryt fra komiteen

Det var Sissel Jensen, Linda Orvedal og Erik Ø. Sørensen, som vurderte de innsendte masteroppgavene. I deres begrunnelse står det at masteroppgaven til Trandem og Haltia skiller seg ut med sin grundige tilnærming til spørsmål knyttet til bærekraftig energibruk, og deres bruk av ulike datakilder.

De skriver også at oppgavens robuste empiriske analyse kombinert med et klart språk, er prisverdig.

Veiledere for oppgaven var Morten Sæthre og Mateusz Mysliwski.