Evelina Gavrilova blitt professor

Evelina Gavrilova-Zoutman
Evelina Gavrilova-Zoutman har vært ansatt ved NHH siden 2014. I 2018 ble hun ansatt som førsteamanuensis. I dag, bare fem år senere – har hun fått opprykk til professor. – Jeg er veldig fornøyd med professortittelen. Det er et tegn på anerkjennelse. Bilder: Ingunn Gjærde
Av Sigrid Folkestad

22. august 2023 12:35

Evelina Gavrilova blitt professor

Førsteamanuensis Evelina Gavrilova-Zoutman ved Institutt for foretaksøkonomi har fått opprykk til professor.

– For meg personlig, er dette nesten en familiesuksess. Min mor var matematikkforsker, men hadde ikke muligheten til å bli professor, og her er jeg. Jeg klarte det. Jeg tror alle de smarte kvinnene i familien min feirer dette, sier den ferske professoren.

et tegn på anerkjennelse

Evelina Gavrilova er opprinnelig fra Sofia, Bulgaria og mottok sin doktorgrad i økonomi fra det italienske Universitetet i Torino i 2014.

Hun har vært ansatt ved NHH siden 2014, først som amanuensis, og i 2018 ble hun ansatt som førsteamanuensis. I dag, bare fem år senere – er hun full professor.

Vant pris for beste artikkel

Floris Zoutman og Evelina Gavrilova-Zoutman har vunnet prestisjefull pris for artikkel om legalisering av medisinsk marijuana.

– Gratulerer! Hvordan føles det, et opprykk til professor er tross alt en milepæl?

– Jeg er veldig fornøyd med professortittelen. Det er et tegn på anerkjennelse. Det er alltid en viss tvil i hodet på en forsker. Er jeg god nok? Dette opprykket gir meg den positive bekreftelsen jeg ikke visste at jeg trengte!

mange mål foran seg

NHH-forskeren har mange mål for fremtiden:

Evelina Gavrilova-Zoutman mottar blomster fra rektor Øystein Thøgersen.
Evelina Gavrilova-Zoutman mottar blomster fra rektor Øystein Thøgersen. Foto: Ingunn Gjærde

– For det første; fortsette å utvikle nye forskningsideer. Jeg trives utrolig godt i jobben min. For det andre, fortsette å bli enda bedre på undervisning. Jeg tror det er viktig å forberede fremtidens talenter på de mange utfordringene som ligger foran oss. For det tredje, fortsette å arbeide med likestillingsspørsmål. De siste årene har jeg vært en del av Balanse og Challenge, to likestillingsprosjekter ved NHH.

For tiden arrangerer hun, sammen med Malin Arve og Aruna Tatavarthy, en serie workshops som setter søkelyset på kvinnelige talenter i de ulike instituttene ved NHH.

topp journaler

Den nye professoren har en imponerende CV, med publiseringer i tidsskrift som Econometrica, American Economic Journal: Economic Policy og Economic Journal.

I 2019 vant en av hennes artikler Austin Robinson Memorial Prize. Dette er en pris for beste artikkelen skrevet av forfattere innen fem år etter doktorgraden - publisert i The Economic Journal.

politikk og beslutningstaking

Evelina Gavrilova-Zoutmans forskning på legalisering av narkotika og skatteunngåelse har blitt diskutert av politikere i Danmark. Hennes arbeid om militarisering av politiet har motivert beslutningstaking i den amerikanske administrasjonen.

Bred mediedekning

En vitenskapelig artikkel av Evelina Gavrilova-Zoutman and Floris Zoutman har vakt stor interesse i internasjonale medier.

Forskningen hennes har blitt omtalt i medier som The Economist, The Wall Street Journal, The New York Times, The Washington Post, Bloomberg, BBC World Service og andre.

For tiden jobber forskeren med studier om skatteunndragelse over hele Europa, om patentering gjort av kvinnelige oppfinnere og om kriminalitet i Norge.

Hvordan avsløre økonomisk kriminalitet: Masterstudentene Håkon Bjørhovde (24) fra Stavanger, Mathias Gimming (22) fra Fredrikstad og Daniel Botten (25) fra Sandefjord har tatt kurset «Detecting Corporate Crime». Førsteamanuensis Evelina Gavrilova-Zoutman er ansvarlig for faget.

86 masterstudenter tok kurs om økonomisk kriminalitet

– Med en fremtidig jobb innen finans, kan dette bli relevant, sier masterstudent Daniel Botten (25).