– Ledelse i dag handler mye om å forstå relasjoner

NHH-student Daniel Berlin og mentor Hans Christian Torsvik mener de får mye ut av mentorprogrammet. – Ledelse i dag handler mye om å forstå relasjoner og muliggjøre at andre kan gjøre en god jobb, sier forsker ved SNF og seniorkonsulent i AFF, Synnøve Nesse. Foto: Ove Sjøstrøm
NHH-student Daniel Berlin og mentor Hans Christian Torsvik mener de får mye ut av NHHs mentorprogram. – Ledelse i dag handler mye om å forstå relasjoner og muliggjøre at andre kan gjøre en god jobb, sier forsker ved SNF og seniorkonsulent i AFF, Synnøve Nesse. Foto: Ove Sjøstrøm
Av Ove Sjøstrøm

13. mai 2022 11:44

– Ledelse i dag handler mye om å forstå relasjoner

Den ene ønsket å gi noe tilbake til NHH. Den andre ville klargjøre tanker om mulige karriereveier. Begge to fikk mer ut av NHHs mentorprogram enn de trodde på forhånd.

– Nå er jeg spent, sier mentor Hans Christian Torsvik. Han venter på dommen fra adept og NHH-student, Daniel Berlin.

15 mentorer og masterstudenter møtes for første gang: Masterstudent Helge Instanes blir matchet med Joakim Holsten Leren, digital løsningsarkitekt hos Odfjell Drilling. Elise Langseth med sin mentor Marie Sørli, senior kundeansvarlig i maritim avdeling i Eksportfinansering Norge. Foto: Sigrid Folkestad

– Får en bro over i arbeidslivet

NHH gjentar suksessen, og for tredje året på rad ble Mentorprogrammet startet opp denne uken. – Å få en mentor er som en bro over i arbeidslivet, sier en av masterstudentene.

Det er siste samling på NHHs mentorprogram i 2022.

– Ledelse i dag handler mye om å forstå relasjoner, å kunne bygge relasjoner og muliggjøre at andre kan gjøre en god jobb. Dette opplegget gir en type trening i nære relasjoner, sier forsker ved SNF og seniorkonsulent i AFF, Synnøve Nesse.

Mentorene og adeptene har jevnlig hatt samtaler gjennom to semestre. Hvor står du nå, og hvor går veien videre etter NHH? Det er to av de sentrale spørsmålene mentor og adept forsøker å finne svar på – sammen.

Ønsker å bygge sterke relasjoner

NHHs mentorprogram ble en umiddelbar suksess da det ble lansert i 2019.

Mentorprogrammet

– Gjennom mentorprogrammet ønsker NHH å bygge sterke relasjoner med sine alumni, og styrke samhandlingen mellom tidligere og nåværende studenter, forklarer Morten Hilt, som er leder for NHH Alumni.

– Vi har mentorer som stiller opp for oss flere ganger. Det forteller oss at dette er en toveisprosess som begge parter har nytte av.

– Hvordan blir man adept og mentor?

Morten Hilt er leder NHH Alumni. Psykolog Synnøve Nesse er forsker ved SNF ved NHH. Foto
Morten Hilt er leder NHH Alumni. Psykolog Synnøve Nesse er forsker ved SNF ved NHH. Foto Foto: Ove Sjøstrøm

–  Vi søker etter både mentorer og adepter. Mentorene sender CV og nøkkelkvalifikasjoner og studentene indikerer kompetansefelt de tror er spesielt relevant for dem. Til slutt matcher vi aktuelle kandidater.

En trygg arena

Psykolog Synnøve Nesse, som er forsker ved Samfunns- og næringslivsforskning, SNF, og seniorkonsulent ved AFF, ledet den siste samlingen i mentorprogrammet sammen med Morten Hilt.

– Dette er en type læring der du får mulighet til å utvikle psykologisk trygghet. Du tar gjerne med deg noe av sårbarheten din inn i en utviklingsprosess. Det gir ikke tradisjonelle masterprogrammer rom for. Det er nok hovedgevinsten ved å delta, sier hun og utdyper:

– Personlig utvikling kan skje på mange vis. Men å gå i fotsporene til noen som har gjort noe du selv strekker deg etter, har effekt, sier hun og fortsetter:

– Å kanalisere energi og krefter mot at framtiden vil bringe deg dit du ønsker, handler mye om mestringstro.

– Hvordan er løpet mellom adept og mentor lagt opp?

– Det er spesielt orientert mot at mentoren skal lytte før vedkommende gir innspill til adepten. Akkurat det er jo en mangelvare for veldig mange unge i dag, å bli lyttet til. De konsumerer sosiale medier, og de får mye informasjon. Men å formulere det de strever med, hva de lurer på og bli lyttet til, det tror jeg er god trening for dem.

En god attest

På NHH går den offisielle avslutningen av årets program mot slutten. Adept og NHH-student Daniel Berlin er snart ferdig siviløkonom med en master i økonomi og administrasjon. Han er også leder for «SEB ScaleCenter Remote Workforce».

student

– Nå vet jeg hva jeg vil

To studenter og to mentorer er ikke tvil. NHHs mentorprogram gir både inspirasjon og ny retning for alle som skal forlate studentlivet og ta steget ut i yrkeslivet.

Mentor Hans Christian Torsvik gikk ut av NHH i 2013. Han har også strategisk teknologiledelse fra Cornell University i USA og en dose samfunnsøkonomi fra UiB i bagasjen. Torsvik jobber for konsulentselskapet Avo som «Head of people».

– Det ble en annerledes, effektiv og ikke minst hyggelig reise, der både problemer og løsninger ble til underveis, sier Berlin.

Rektor Øystein Thøgersen kom innom siste samling og takket mentorene for at de stiller opp og gir tilbake til NHH. Også studentene fikk ros for at de tar utfordringen med å gjennomføre programmet.
Rektor Øystein Thøgersen kom innom siste samling og takket mentorene for at de stiller opp og gir tilbake til NHH. Også studentene fikk ros for at de tar utfordringen med å gjennomføre programmet. Foto: Ove Sjøstrøm

Mentor Torsvik nikker og legger til:

– Vår opplevelse er litt annerledes enn de andre vi har hørt fra i dag. Spesielt når det gjelder plan og struktur. For oss har det variert fra gang til gang, og vi har latt det flyte litt utenfor rammene vi har blitt gitt. Det har funket ganske bra, men var avhengig av den gode tilliten mellom oss.

– Daniel, du ga en god attest til mentor Hans Christian?

– Jeg synes dette har vært veldig nyttig for meg. Jeg var nok litt ensporet faglig i utgangspunktet. Det beste med disse samtalene er at de har gitt meg et bredere syn på hva som kan være spennende å gjøre fremover. Det handler om å klare å se potensialet i andre karriereveier enn de jeg hadde bestemt meg for.

– Hvorfor ville du bli adept?

En perfekt match

Regiondirektøren fra Reitangruppen og NHH-studenten er ikke i tvil: Mentorprogrammet til NHH er like nyttig for begge parter.

– Jeg leste en artikkel om programmet, og forstod at dette var nyttig. Jeg var selv på et sted der jeg begynte å se etter hvilke muligheter som finnes der ute, sier han og understreker hvor lett det å finne tid til samtaler og møter med mentor:

– Jeg har mye å gjøre i en travel hverdag. Å få en mulighet til samtaler og en sparringpartner på NHH fungerte utrolig bra og var veldig verdifullt for meg.

– Får du lyst å ansette Daniel etter dette?

– Vi har ikke lov å ansette adeptene. Men jeg kan absolutt anbefale Daniel, sier Torsvik.