Full kok om nye ideer og risikovillige gründere

The Change Conference med konferansierer fra alle de tre institusjonene i Bergen Entrepreneurship Academy: Simen Ormberg (HVL), Dina Storvik (UiB) og Tobias D. Bergem (NHH). Foto: Sigrid Folkestad
The Change Conference med konferansierer fra alle de tre institusjonene i Bergen Entrepreneurship Academy: Simen Ormberg (HVL), Dina Storvik (UiB) og Tobias Dingstad Bergem (NHH). Foto: Sigrid Folkestad
NHH Av Sigrid Folkestad

3. april 2022 12:38

Full kok om nye ideer og risikovillige gründere

Studenter fra NHH, UiB og HVL strømmet til Bergen Entrepreneurship Academy sin konferanse om studententreprenørskap forrige uke.

Midt i Bergen sentrum torsdag forrige uke: 230 studenter i salen, alle med interesse for innovasjon og entreprenørskap. Studentgründere og forskere på scenen, alle spesialister innen sitt felt.

Studentenes egen møteplass

Fullt hus på BEA sin entreprenørskapskonferanse, der NHH-student Maria Fjogstad deltok i paneldebatt om hvordan utdanningstilbudet i Bergen dekker bærekraft i sin undervisning.
Fullt hus på BEA sin entreprenørskapskonferanse, der NHH-student Maria Fjogstad deltok i paneldebatt om hvordan utdanningstilbudet i Bergen dekker bærekraft i sin undervisning. Foto: Sigrid Folkestad

– Vi trenger studenter med risikovilje og robusthet, sa NHH-rektor Øystein Thøgersen da han åpnet konferansen sammen med UiB og HVL.

The Change Conference er Bergen Entrepreneurship Academy (BEA) sin konferanse om studententreprenørskap.

– Dette er studentenes egen møteplass, hvor de skal bli inspirert, utvikle ideer, utfordres og lære, sier NHH-professor Bram Timmermans, og legger til:

– Men det betyr ikke at alle skal bli gründere og starte opp egne bedrifter. Oppstartselskaper trenger dyktige folk som kan være med å drive fram prosjektet. Mer kunnskap, tverrfaglig samarbeid og større grad av ideutveksling hjelper dem på veien. Derfor er BEA en nødvendig felles satsning, sier professoren ved Institutt for strategi og ledelse.

Maria Fjogstad

Drevet av sterkt samfunnsengasjement

Maria Fjogstad (24) sitt store engasjement i studentgruppen Green Team har blitt lagt merke til. I tillegg til økonomistudier, går hun på rettsvitenskap og driver språkkafé for flyktninger.

Finansiering

Masterstudent ved NHH Alexander Muri er grunnlegger av Tastebuds AS, sammen med NHH-er Morten Hønsi Følling. De har utviklet Tastebuds, en markedsplass for lokalmat på nett.

Masterstudent Alexander Muri , NHH-student og en av gründerne bak selskapet Tastebuds, NHH-professor Bram Timmermans og NHH-student Filip Hellmann fra oppstartselskapet Pure Lobster. .
Masterstudent Alexander Muri student er en av gründerne bak selskapet Tastebuds, her sammen med NHH-professor Bram Timmermans og NHH-student Filip Hellmann fra oppstartselskapet Pure Lobster. Foto: Sigrid Folkestad

– Det er mye kjedelig arbeid også, selv om det kan se kult ut å stå på en scene og fortelle om selskapet. Men det er utrolig gøy, utrolig givende, sa Muri til studentene i salen.

Muri var en av tre studententreprenører som fikk mulighet til å snakke om oppstarten av sitt selskap, arbeidet – og finansieringen. I fjor mottok Tastebuds en million kroner gjennom STUD-ENT-ordningen.

– Jeg anbefaler alle å bruke mye tid på søknaden. Hvis noen trenger hjelp, bare ta kontakt med meg, sa Muri.

Masterstudenten hadde også ansvar for en egen sesjon om pitching, skreddersydd for studentene på konferansen.

Bilde av Alexander Muri og Morten Hønsi Følling fra Tastehubs, og Christine Øvstedal og Maria With Hoen.

Vil gjøre det enklere å handle lokalt

To studentprosjekter fra NHH får én million hver fra Forskningsrådet. Bedre søvnrutiner og mer kortreist mat, går midlene til. Vi ønsker å øke tilgjengeligheten og utvalget av lokale matvarer, sier en av gründerne.

–  Entreprenørskap er fremtiden

NHHs rektor Øystein Thøgersen og NHH-studentene Tobias D. Bergem og Alexander Muri – alle på The Change Conference i forrige uke, Bergen Entrepreneurship Academy sin konferanse om studententreprenørskap.
NHHs rektor Øystein Thøgersen og NHH-studentene Tobias Dingstad Bergem og Alexander Muri – alle på The Change Conference i forrige uke, Bergen Entrepreneurship Academy sin konferanse om studententreprenørskap. Foto: Sigrid Folkestad

Tema for årets konferanse var bærekraft og omstilling, og i tråd med dette tema organiserte Bram Timmermans en workshop om Fintech og Sustainability i samenarbeid med Finance Innovation».

– «Business as usual» er ikke et alternativ om fremtiden skal bli bærekraftig. Entreprenørskap spiller en viktig rolle for bærekraftig utvikling av samfunnet og næringslivet. I årene som kommer, må vi finne nye løsninger og tenke nytt. Verden står overfor enorme sosiale og miljømessige utfordringer som må løses, sier Timmermans.