NHH-studentenes masteroppgave fanget medias oppmerksomhet

Ingrid Larsson (24) og Maria Natalie Jensen valgte
De rykende ferske siviløkonomene Ingrid Larsson (24) og Maria Natalie Jensen valgte å skrive om løsdriftskravet for fjøs og dens effekt på gårder på Vestlandet i sin masteroppgave. Det vekket nysgjerrigheten hos både media og politikerne. Foto: Mari Kittilsen
Av Mari Kittilsen

26. oktober 2020 13:46

NHH-studentenes masteroppgave fanget medias oppmerksomhet

Ingrid Larsson (24) og Maria Natalie Jensen (25) sin masteroppgave resulterte i mye oppmerksomhet og en invitasjon til Stortinget.

De rykende ferske siviløkonomene valgte å skrive om løsdriftskravet for fjøs og dens effekt på gårder på Vestlandet i sin masteroppgave, det vekket nysgjerrigheten hos både media og politikerne.

– Jeg hadde ikke forventet det. Vi fikk hele tiden høre det fra de vi snakket med i Tine om at «dette kommer til å bli stort, nå er det bare å vente på de telefonene». Jeg lo det jo bare vekk og tenkte «det skjer jo ikke». Men så kom det da, så jeg er veldig overrasket, forteller Ingrid Larsson som nå jobber som konsulent for AVO Consulting.

Vetle Forsland

NHH-student Vetle (20) kjøpte sin første aksje da han var 11 år

Vetle K. Forsland investerte alle konfirmasjonspengene i aksjer og hadde internship i et hedgefond som 17-åring. – Det er bare å hoppe i det.

Kostbart krav

De tidligere NHH studentene hadde egentlig tenkt å skrive om arbeidsproduktivitet i samarbeid med Tine, men kom selv med forslaget om å se nærmere på løsdriftskravet.

Tematikken går ut på at i dag er rundt 70 prosent av fjøs i Vestland fylke båsfjøs. Båsfjøs innebærer at kyrene står bundet i fjøsene. Myndighetene har kommet med et krav om at innen 2034 så skal alle kyr gå løs, med tanke på dyrevelferd.

Landbruksmasteroppgaver

De siste årene en rekke masterstudenter ved NHH skrevet om landbruk - som har resultert i vitenskapelige artikler (eksemplene under er koblet til veileder Øivind A. Nilsen og er ikke utfyllende)

  • Hansen, Bjørn Gunnar; Moland, Kathrine; Lenning, Monica Ilstad (2019) "How can dairy farmers become more revenue efficient? Efficiency drivers on dairy farms", International Journal of Agricultural Management, 8(2), pp. 65-73(9).
  • Hansen, Bjørn Gunnar; Herje, Hans Olav; Høva, Jonas (2019) "Profitability on dairy farms with automatic milking systems compared to farms with conventional milking systems, International Food and Agribusiness Management Review, 22 (2), pp. 215-228.
  • Haga, Hans; Hansen, Bjørn Gunnar; Lindblad, Kristian Baldishol (2020) "Revenue efficiency, profitability and profitability potential on organic versus conventional dairy farms - results from comparable groups of farms”, Innsendt etter 2. revisjon til: Organic Agriculture (Official journal of The International Society of Organic Agriculture Research)
  • Bugge, Caroline Tandberg; Hansen, Bjørn Gunnar; Skibrek, Pernille Kristine (2020) «Automatic milking systems and farmer wellbeing–exploring the effects of automation and digitalization in dairy farming”, Innsendt etter 2. revisjon til: Journal of Rural Studies

– Det koster veldig mye å gå fra et båsfjøs til et løsdriftsfjøs, det er en ekstremt kostbar investering fordi du må bygge om hele fjøset. Bøndene tar på seg alle disse kostnadene privat og det er veldig store kostnader, når det for eksempel er snakk om 10-12 millioner. Det er ikke lett for en privatperson å bære det. Det var egentlig dette vi så på, hvilke konsekvenser dette kravet medfører, fortsetter Larsson.  

– Men hva er det media har vært interessert i?

– Det er hvor store konsekvenser dette har. Vi har funnet ut at det eksempelvis fører til volumproduksjon. Man må bygge stort for å kunne forsvare investeringskostnadene. Dette har veldig store konsekvenser for mindre bruk og vi kommer til å få mange nedleggelser av gårdsbruk. Det vil si at hele det norske landbruket vil endre seg drastisk, og vi vil ende opp med færre og større bruk, fortsetter Maria Natalie Jensen som selv er fra gård og til daglig jobber i Voss Sparebank.

Masteren har blant annet blitt omtalt i Nasjonen, Bondebladet, Avisa Hordaland, Hardanger Folkeblad og snart også i fagbladet Buskap.

Invitert til Stortinget

Det var etter en sak i Avisa Hordaland at stortingspolitiker Per Olav Lundteigen fikk øynene opp for masteren til NHH-studentene.

–Han hadde lest et par av de artiklene om oss, så han hadde fulgt litt med.

Studentene som ble uteksaminert fra NHH i 2020 visste at de ville skrive master om noe som engasjerte dem begge, og er glad de valgte å gå sin egen vei.

Marianayagam

Kathleen representerer NHH internasjonalt – nå vil hun ha flere kvinner med på laget

NHHS Case Club har vunnet store internasjonale konkurranser. Nå håper Kathleen Marianayagam (21) flere kvinner vil ta del i den meritterte klubben.

– Jeg tror de synes det var ekstra gøy at det var to jenter fra Norges Handelshøyskole som skrev om dette temaet. Det var litt sjelden vare virket det som, avslutter de og legger til at det ikke er avtalt hvilken dato de skal besøke Stortinget ennå.

Øivind A. Nilsen.
Veileder og professor ved Institutt for samfunnsøkonomi, Øivind A. Nilsen.

Professor Øivind A. Nilsen ved Institutt for samfunnsøkonomi har vært veileder for Larsson og Jensen.

– Først og fremst synes jeg oppgaven er veldig spennende og godt gjennomført, sier Nilsen.

– Og så er det veldig moro at studentene valgte et tema som ikke mange andre studenter ved NHH velger; dyrevelferd og landbruksøkonomi. Og dyrevelferd har vi sett er et tema veldig mange er opptatt av. Temaet for oppgaven viser også at kandidatene ved NHH får en generell god utdannelse som kan anvendes på mange områder.