Samlet 160 kvinnelige studenter til Women’s Finance Day

Thina Saltvedt
WOMEN'S FINANCE DAY: – Det var utfordrende for kvinner i bransjen før, fordi det var få av oss. Folk ble skeptiske når jeg møtte opp i rosa kjole, men etter hvert så skjønte de at jeg var kommet for å bli, sa Thina Saltvedt i Nordea til kvinnelige NHH-studenter. Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

14. februar 2020 16:37

Samlet 160 kvinnelige studenter til Women’s Finance Day

– Finans gir deg muligheten til å bestemme hvordan fremtiden skal se ut, sa Thina Saltvedt til finansinteresserte NHH-kvinner.

Women’s Finance Day

  • Blir arrangert av studentgruppene Femme Forvaltning, Næringslivsutvalget og Finansgruppen.
  • Formålet er å gi kvinnelige NHH-studenter et innblikk i finansfaget og mulighetene som ligger i finans som karrierevei.
  • Hovedsponsorer er Sparebanken Vest og ABG Sundal Collier sin stiftelse Women in Finance Foundation.
  • Har blitt arrangert siden 2019.

Torsdag 13. februar ble rekordmange 160 kvinnelige økonomistudenter og 18 finansselskaper samlet på NHH til det studentdrevne arrangementet, Women’s Finance Day.

Flere profilerte finansaktører deltok og holdt foredrag, blant andre Anette Hjertø, Head of Absolute Return Investment i DNB Asset Management. Hun er leder av Kvinner i Front-finans – et nettverk og samlingssted for kvinner i finansbransjen. Hjertø mener kvinnelige rollemodeller er svært viktig for å få flere kvinner til bransjen.

– Jeg kan ikke tenke meg en mer spennende bransje å jobbe i enn finans, og må nok tvinges ut av den. Likevel må noe gjøres for å øke kvinneandelen – det går ikke av seg selv. En viktig måte for å få dette til, er å få frem kvinnelige rollemodeller, sa Hjertø.

Bilde av Brita Hestenes og Julie Osen og Iris Einarsdottir
T.v. NHH-student og leder av Women’s Finance Day, Brita Heradstveit Hestenes (23). T.h. masterstudentene Julie Osen (23) og Iris Einarsdottir (24).

– Innholdsrik dag

Masterstudentene Julie Osen (23) og Iris Einarsdottir (24) var blant de fremmøtte. De mener at Women’s Finance Day er en gyllen mulighet for studenter til å bli kjent med finansbransjen.

– Det har vært en innholdsrik og nyttig dag. Vi har fått innblikk i et bredt spekter av finansbransjen og fått vite mye vi ikke visste fra før, sa Osen. Studentene tar spesialisering i henholdsvis energi, naturressurser og miljø, og økonomisk analyse ved NHH. 

Masterstudentene mener at arrangementet går mer i dybden enn bedriftspresentasjoner.

– Her får vi høre om en hel bransje og ikke kun en bedrift. Det synes jeg er veldig bra, fordi det gir oss en god forståelse og ikke kun et pyntet bilde av en bedrift, sa Einarsdottir. 

Det er andre gang at Woman’s Finance Day arrangeres ved NHH. Bak arrangementet står studentgruppene Femme Forvaltning, Næringslivsutvalget og Finansgruppen. NHH-student og leder av Women’s Finance Day, Brita Heradstveit Hestenes, (23) tror mange studenter har liten kjennskap til finans. 

– Vi ønsker å gjøre bildet av finans mindre skremmende. Mange studenter, både kvinner og menn, har trolig liten kjennskap til finans, og enkelte har kanskje fordommer. Vi ønsker å inspirere kvinnelige studenter og vise hvilke spennende jobbmuligheter de har innen feltet, sa Hestenes i forkant av arrangementet. 

Møtte opp i rosa kjole

Finansbransjen er kjønnsbalansert med 47 prosent kvinner og 53 prosent menn, men kvinner i topplederstillinger er en mangelvare. Det viser rapport fra Finansforbundet om kvinner og finans. Kun 28 prosent av kvinner i bransjen er direktør eller banksjef, viser rapporten.

Thina Saltvedt, sjefanalytiker i Sustainable Finance i Nordea, fortalte om hennes erfaringer etter 16 år i finansbransjen. Hun er glad for at flere kvinner nå velger finans.

– Det var utfordrende for kvinner i bransjen før, fordi det var få av oss. Folk ble skeptiske når jeg møtte opp i rosa kjole, men etter hvert så skjønte de at jeg var kommet for å bli og aksepterte meg, sa Saltvedt.

– Ta kontroll over kapitalen 

Saltvedt oppfordret de kvinnelige studentene til å tørre å si sin mening og vise hva de er gode til, samt å ta mer kontroll over kapitalen – både på jobb og privat.

– Å styre hvilken vei pengene flyter, gir deg kontroll, makt og muligheten til å påvirke. Finans gir deg muligheten til å bestemme hvordan fremtiden skal se ut, sa Saltvedt.

Knut Brundtland, styreleder i ABG Sundal Collier, vektla at de ønsker flere kvinnelige medarbeidere til meglerhuset.

– Vi vet at kvinner trengs for at bedrifter skal lykkes. Mangfold er nødvendig for å tilpasse seg nye markeder, det gir oss et bredere perspektiv og det øker vår forståelse av kunders utfordringer og behov, sa Brundtland.  

Bilde av kvinnelige studenter i et auditorium og Selma Ødegaard Lauen og Astri Runde.
VGS-ELEVER DELTOK: – Vi har fått et veldig godt inntrykk av NHH i dag, både studentmiljøet og det faglige, sa Astri Runde (18) og Selma Ødegaard Lauen (18) fra Lillehammer (t.h.).

NHH-student for en dag

Women's Finance Day var i år utvidet med flere workshop og foredrag. Nytt var også at NHH åpnet dørene for 30 jenter fra flere videregående skoler. Jentene kom blant annet fra Ålesund, Molde, Oslo og Bergen, og mange av disse fikk reisestipend for å delta.  

To av elevene som tok turen til NHH, var Selma Ødegaard Lauen (18) og Astri Runde (18) fra Lillehammer. De vurderer sterkt å studere ved NHH.

– Vi har fått et veldig godt inntrykk av NHH i dag, både studentmiljøet og det faglige. Det virker som studentene her trives svært godt, og at studiet gir mange jobbmuligheter. NHH er absolutt en mulighet for oss, sa elevene.

Programmet for vgs-jentene var todelt: De fikk innføring i økonomifaget og omvisning på NHH, samt at de fikk delta på Women's Finance Day.

Knut Brundtland (ABG).
Knut Brundtland (ABG Sundal Collier). Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
Knut Brundtland (ABG Sundal Collier), Anette Hjertø (DNB), Bjørg Marit Eknes (Sparebanken Vest). Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
Knut Brundtland (ABG Sundal Collier), Bjørg Marit Eknes (Sparebanken Vest) og Anette Hjertø (DNB Asset Management). Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
Programansvarlig Women's Finance Day, Thea Guldbrandsøy.
Programansvarlig for Women's Finance Day, Thea Guldbrandsøy. Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
Thina Saltvedt (Nordea). Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
Thina Saltvedt (Nordea). Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
Studenter. Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
Stand Sparebanken Vest. Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
Studenter. Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
Foto: Ingrid Aarseth Johannessen