NHH mest populær i landet

NHH - søker
Norges Handelshøyskole har i år landets mest populære studieprogram, med 2 112 søkere som har ført NHH opp som sitt førstevalg. Anna Sophia Olsson-Hagan (18) fra Amalie Skram videregående skole i Bergen er en av søkerne.
Av Sigrid Folkestad

24. april 2020 09:00

NHH mest populær i landet

Norges Handelshøyskole har landets mest populære studieprogram. Hele 2 112 søkere har i år NHH som førstevalg. De konkurrerer om 500 plasser. – En formidabel vekst fra i fjor, sier rektor Øystein Thøgersen.

Bilde av Øystein Thøgersen
Rektor Øystein Thøgersen. Foto: Siv Dolmen

Årets opptak til bachelorprogrammet viser at det blir en svært tøff kamp om plassene ved Norges Handelshøyskole. Det er over fire søkere per studieplass ved NHH, ifølge tallene fra Samordna opptak (SO), som kom i dag.

Koronapandemien

– Veksten er formidabel. NHH ligger alltid i søkertoppen i Norge, men årets resultat er det beste på mange år, sier NHHs rektor Øystein Thøgersen.

Han understreker samtidig at koronapandemien skaper en usikkerhet som påvirker den enkelte søkers ønsker og muligheter med hensyn til utdanningsløp.

– Det er derfor ekstra spennende i år å se hvordan det endelige opptaket vil bli, sier Thøgersen.

Totalt 5 000 søkere

Totalt har over 5 000 personer NHH på søkerlisten, opp med mer enn 1 000 fra i fjor.

Av disse har altså 2 112 søkere NHH på førsteplass i søknaden til høyere utdanning, viser SO. I fjor var det i overkant av 1 700 søkere som hadde NHH som førstevalg.

– Målt i antall førsteprioritetssøkere er NHH-studiet det mest populære studiet i landet, sier Thøgersen.

På plassene under kommer Rettsvitenskap ved hhv. UiB og UiO.

NHH har som alltid landets beste master på anerkjent rangering

Masterutdanningen til NHH er blant de fremste i verden og landets beste, viser rangering fra Financial Times.

NHH-studenter blant landets mest fornøyde

Studenter ved NHH er blant de mest fornøyde i Norge, viste det siste Studiebarometeret, en undersøkelse som kartlegger studentenes tilfredshet med studieprogrammene.

Søknadstall 2020

  • I år har 150 784 personer søkt høyere utdanning, mot 138 732 i fjor. Dette tilsvarer en økning på 8,7 prosent. Det er 2,6 søkere per studieplass mot 2,4 søkere per studieplass i fjor.
  • Økonomisk-administrative fag har høyest prosentvis økning i antall førstevalgssøkere. Totalt 19 200 personer har fagene som førsteprioritet.

 

Et trangt nåløye

Interessen for økonomisk-administrative fag er i år svært stor. Feltet har høyest prosentvis økning i antall førstevalgssøkere i 2020, sammenliknet med alle andre studieområder.

NHH rekrutterer fra hele landet til sitt bachelorprogram med 500 plasser. De som begynner på bachelor er garantert plass på NHH-master.

– Det er et meget trangt nåløye. De som får tilbud om studieplass ved NHH holder et meget høyt nivå, sier Thøgersen.

Internasjonale muligheter

Olsson-Hagan
Anna Sophia Olsson-Hagan (18) fra Bergen har NHH som sitt førstevalg.

Anna Sophia Olsson-Hagan er avgangselev ved Amalie Skram videregående skole, en av sentrumsskolene i Bergen. Hun har NHH på førsteplass.

Det er flere grunner til at Olsson-Hagan ønsket seg til NHH:

– For det første fordi jeg vil studere økonomi og administrasjon. I tillegg har jeg studert kinesisk i snart fem år, og det hadde derfor vært ideelt for meg å kunne reise til Kina under studiet. Internasjonale muligheter, som utveksling til Kina, er nettopp noe NHH tilbyr, sier Olsson-Hagan. 

– Verdens beste by!

18-åringen fra Bergen har også sett på mulighetene som kommer litt senere i studieløpet:

– Et annet tilbud ved NHH, som er en fordel, er dobbelgrad på master, noe jeg vurderer. Samtidig gir utdanning ved NHH de beste muligheter for en relevant jobb etter endte studier. Valget falt derfor naturlig på NHH da jeg skulle søke på høyere utdanning, sier hun, og tilføyer:

– Dessuten ligger NHH i verdens beste by!

Får anerkjennelse for ny metode for makroøkonomiske prognoser

Masteroppgave fra NHH viser potensialet for maskinlæring i makroøkonomiske prognoser. Studentene vant Norges Banks pris for beste masteroppgave.

Studentmiljø og engasjement

Øystein Thøgersen tror søkerne, slik som Olsson-Hagan, er godt orienterte om fagtilbudene, utveksling og karrieremulighetene de får ved å velge NHH.

Men for mange søkere er det sosiale livet på campus og alle studentaktivitetene også et trekkplaster, mener Olsson-Hagan.

– Jeg har hørt mye positivt om studentmiljøet på NHH, og det har definitivt vært med i vurderingen min av hvor jeg ønsker å studere. Dessuten har jeg fått inntrykk av at elevene som kommer inn på NHH er svært flinke og hardtarbeidende, og dette er et miljø jeg verdsetter. Utenom det har man mange muligheter til å engasjere seg både sosialt og studentpolitisk på NHH. Dette gir muligheten til å bli lett kjent med andre studenter.

– Hvis alt går etter planen, håper jeg på en studieplass hos NHH til høsten! Jeg gleder meg i så fall veldig til å sosialisere meg med nye mennesker og ta på meg nye utfordringer, sier Olsson-Hagan. 

Millionstøtte til stipendiat og gründer

Gjennom selskapet Mycroft gjør doktorgradsstipendiat Christian Braathen det lettere å sette sammen gode arbeidsplaner. Nå får han én million fra Forskningsrådet.