Disputerte med temaet politisk risiko

Video Av Sigrid Folkestad

26. september 2018 08:58

Disputerte med temaet politisk risiko

– Politisk risiko påvirker bedriftenes beslutninger om å investere. Det har blitt superrelevant å forstå disse mekanismene, sa Lars H. Sendstad før han disputerte tirsdag denne uka.

Lars Sendstad
Lars H. Sendstad har vært stipendiat ved Institutt for foretaksøkonomi, NHH.

I avhandlingen på NHH har Lars H. Sendstad forsket på politisk risiko og hvordan det påvirker beslutninger i bedriftene.

– Nå som Trump har blitt valgt er det er blitt superrelevant å forstå hvordan dette påvirker beslutningsprosessene. Vi ser blant annet på subsidier som kan bli trukket tilbake på tilfeldige tidspunkt. På den ene siden ønsker bedriftene å investere så tidlig som mulig for å dra nytte av subsidiene mens de fremdeles er der. På den andre siden så kan det påvirke framtidige kontantstrømmer.

Politisk risiko er skumle greier, sier Sendstad, som har vært stipendiat ved Institutt for foretaksøkonomi. Hovedveileder var professor Petter Bjerksund.

– Det er viktig for politikere å binde seg til masten, for å få mer investeringer, sa Lars H. Sendstad, som har vært PhD-student ved Institutt for foretaksøkonomi, NHH. Han har nå fått forskerjobb ved NTNU.

– Føler du at du har kontroll før prøveforelesning og disputas?

– Ja, skulle jeg brukt mer tid på å forberede seg nå, ville bare å være å plage sin egen kropp. Nå er jeg klar for å bli ferdig med dette her.

Prøveforelesningen med temaet "Management of Technology Research and Development (R&D): Strategic Aspects of Innovation" startet klokka 10:15. Selve disputasen gikk fra 12:15 og varte i nesten to timer.

Slik svarte Sendstad på spørsmålet "hvordan føles det nå":

– Som en toppidrettsutøver. Nei, men nå er jeg klar for en skikkelig fest i kveld, der jeg kan slappe av med venner og familie. Det var en bra utspørring (av bedømmelseskomiteen red.merk.) hvor de både prøvde å hjelpe meg til å forbedre forskningen, men det var også tøffe spørsmål. Nå merker eg at eg kan senke skuldrene lite grann.

Investeringer i disruptive teknologier

Lars H. Sendstad disputerer for doktorgraden ved NHH 25. september 2018 med avhandlingen «Essays on Investments in Emerging Technologies: A Real Options Approach».