Startet selskap i Asia etter internasjonal grad

NHH-alumni Ronny Waage.
GRÜNDER: Med master i internasjonal forretning fra NHH og CEMS-master i internasjonal ledelse, startet Ronny Waage sitt eget konsulentselskap i Singapore. Foto: Flickr/Privat.
NHH Av Sigrid Grøm Bakken

23. oktober 2018 10:20

Startet selskap i Asia etter internasjonal grad

Ronny Waage solgte alt han eide, pakket to kofferter og reiste med enveisbillett til Singapore. – CEMS spilte en stor rolle i det sjansespillet, sier han.

– Jeg vokste opp ved Statoil Kårstø – en travel havn med 700 skipsanløp i året. Fra stuevinduet så jeg skipene seile inn og ut. Jeg var nysgjerrig på hvor de kom fra og hvor de skulle. Interessen for skipsfart har siden den gang bare vokst, sier NHH-alumni Ronny Waage.

Fra han var liten gutt, har 35-åringen fra Tysvær visst at han ønsket en karriere innen shipping. Waage har også lenge hatt en dragning mot utlandet.

– Jeg reiste på utveksling til USA på videregående og siden har jeg hatt en utfartstrang. I løpet av studiene på NHH har jeg bodd i Spania og Italia, og jeg bor nå i Singapore. Jeg liker å utfordre meg selv, møte nye mennesker og hoppe på de mulighetene som byr seg, sier han.

Vil du gå CEMS? Søk før 1. november

NHH-alumni Ronny Waage.
KARRIERE: I en stadig mer globalisert verden, mener Waage det er lurt å velge et internasjonalt studieprogram.– CEMS har vært avgjørende for mulighetene jeg har fått og for jobben jeg gjør i Singapore i dag, sier han. Foto: Norwegian Business Association Singapore

Solgte alt

Da konen fikk jobbtilbud i Singapore for tre år siden, var ikke Waage vanskelig å be. Sammen solgte de alt de eide i Oslo, pakket to kofferter og reiste.

– Singapore er blant verdens ledende maritime nasjoner og byr på mange karrieremuligheter. Det føltes derfor naturlig å reise dit. Nå har det blitt vårt hjem, sier han. 

CEMS

  • Er en mastergrad i internasjonal ledelse.
  • Er et globalt samarbeid mellom 31 internasjonale utdanningsinstitusjoner, 75 multinasjonale selskaper og seks ikke-statlige organisasjoner.
  • NHH er den eneste skolen i Norge som er inkludert i samarbeidet.
  • CEMS er kåret av Financial Times til den niende beste mastergraden i verden.
  • Studentene tilbringer et semester på NHH og ett semester i utlandet.
  • Søknadsfrist for CEMS er 1. november 2018.

I dag har han startet sitt eget konsulentselskap i Singapore, rettet mot ny teknologi innen skipsfartsnæringen.

Med master i internasjonal forretning fra NHH og CEMS-grad i internasjonal ledelse, var Waage godt forberedt på det arbeidslivet som møtte han i Sørøst-Asia.

– CEMS er et praktisk studieprogram, hvor du får jobbe med reelle internasjonale selskaper og problemstillinger de står overfor. Det gir et godt innblikk i deres virkelighet, sier Waage.

– I tillegg studerer du med folk fra ulike land. Det gjør at du blir flink til å tilpasse deg ulike språk og kulturer. På den måten forbereder studiet deg godt på det internasjonale arbeidslivet du vil møte, sier han.

Blant topp ti i verden

CEMS-programmet ble i 2009 rangert som Europas beste masterprogram, og i år ble masteren kåret til den niende beste i verden.

NHH-student Julie Marie Markussen (22) fra Lier følger i Waages fotspor. Hun ønsker også en internasjonal karriere.

– Jeg tror CEMS, i kombinasjon med masteren jeg tar i finans på NHH, vil styrke mine muligheter på jobbmarkedet både i Norge og i utlandet, sier hun.

– Hvorfor det?

– Det faglige nivået på programmet er høyt, og når folk fra ulike land møtes, får du nye perspektiver og du kan dra nytte av andres erfaringer. Det tror jeg er en fordel, sier Markussen.

NHH-student Julie Marie Markussen.
SKILLER SEG UT: NHH-student Julie Marie Markussen tror CEMS-graden vil styrke hennes muligheter på jobbmarkedet. Foto: Sigrid Grøm Bakken/NHH.

I løpet av CEMS-graden lærer studentene et tredje språk, og de studerer og har et praksisopphold i utlandet.

– Dette tror jeg både norske og utenlandske arbeidsgivere verdsetter, fordi det viser at du er tilpasningsdyktig og at du er villig til å gå ut av komfortsonen, sier hun.

Vil du vite mer om CEMS? Klikk her.

Gir globalt nettverk

I en stadig mer globalisert verden, mener Waage det er lurt å velge et internasjonalt studieprogram.

– CEMS har spilt en viktig rolle i min karriere og i livsvalg. Det har gitt meg et stort internasjonalt nettverk, og graden er avgjørende for jobben jeg gjør i Singapore i dag, sier han.