FAIR offisielt åpnet

Marte Mjøs Persen
– Jeg håper det nye FAIR-senteret vil sette Bergen på kartet som en hub for atferdsøkonomi, sa ordører i Bergen, Marte Mjøs Persen i talen sin. Foto: Helge Skodvin
NHH Av Øyvind Torvund

18. juni 2018 15:54

FAIR offisielt åpnet

Ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen, sto for den offisielle åpningen av NHHs nye senter for fremragende forskning.

I konkurranse med 150 andre forskningsmiljø ble NHH i fjor tildelt Forskningsrådets Senter for fremragende forskning. Slike senter får i gjennomsnitt 15 millioner kroner pr. år i ti år, men sentrene kan søke om ekstra midler. Denne uken blir FAIR Inaugural Conference arrangert ved NHH, og dette markerer den offisielle åpningen av det nye senteret.

Bertil Tungodden
Professor Bertil Tungodden er leder for FAIR. Mandag kunne han ønske velkommen til åpningen av det nye forskningssenteret ved NHH. Foto: Helge Skodvin

Under åpningen holdt ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen, tale. Hun er entusiastisk over det nye forskningssenteret ved NHH.

– Som samfunn trenger vi å forstå hvordan moralsk motivasjon påvirker våre individuelle valg, og derfor er forskningen fra FAIR også viktig for å forstå samfunnsutviklingen. Det nye senteret vil forhåpentligvis belyse hvordan vi som mennesker oppfører oss og hvordan politikken påvirker oss som mennesker, sa Persen.

John A. List
John List fra University of Chicago er en nær samarbeidspartner for FAIR-forskerne. Han foreleste for deltagerne på FAIR-konferansen. Foto: Helge Skodvin

Store forventninger

Hun understreket at Bergen alltid har sett mot verden for inspirasjon og samarbeid.

– Jeg håper det nye FAIR-senteret vil sette Bergen på kartet som en hub for atferdsøkonomi. Dere har allerede skapt historie ved å være den første høyskolen som er blitt tildelt Europas mest ettertraktede forskningsmidler, ERC Advanced Grant. Jeg håper dere vil fortsette å skape historie, sa Persen.

Hun har store forventinger til det nye senteret.

Panelsamtale, Offisiell åpning av Fair. Foto: Helge Skodvin
Professor Kjetil Bjorvatn leder FAIR Insight Team. Han ledet en panelsamtale om fattigdom og ulikhet med Sandra Black fra University of Texas, Nicole Hassoun fra Binghamton University, Ottar Mæstad fra CMI og statssekretær Jens Frølich Holte fra Utenriksdepartementet. Foto: Helge Skodvin

– Etter å ha ventet 122 år fikk endelig Bergen olympisk gull dette året. Nå kan vi kvittere ut det på listen vår, men vi har aldri blitt tildelt nobelprisen i økonomi, Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel. Ikke noe press altså, men jeg bare nevner det, sa Persen.

Høye ambisjoner og dedikasjon

Senteret vil ha tre grunnpilarer, som hver for seg går inn i fundamentale spørsmål i ulikhetsdebatten:

  • Hvilke ulikheter ser vi på som urettferdige?
  • Hva er driverne bak urettferdig ulikhet?
  • Hva former våre syn på rettferdighet?

NHH-rektor Øystein Thøgersen ga spesiell oppmerksomhet til Bertil Tungodden og Kjell G. Salvanes i sin tale. De etablerte de to forskningssentrene som nå er blitt til FAIR.

– Høye ambisjoner, dedikasjon, disiplin og hardt arbeid har betalt seg. Forskningsfokuset til FAIR er et meget godt utgangspunkt for å undersøke noen av de største utfordringene vi står overfor i samfunnet. Jeg er trygg på at vi kan se frem til banebrytende forskning og gode råd til politikere, sa Thøgersen.