– Vært sterke inntrykk fra første dag

Marianne Darre
– Jeg er nysgjerrig på alle. Det finnes ikke ett menneske som ikke er interessant. Om det er eldre på toget, nybakte mødre ved nabobordet på kafeen eller erfarne toppledere på Solstrandprogrammet, sier seniorkonsulent Marianne Darre i AFF. Foto: Siv Dolmen
Av Sigrid Folkestad

4. desember 2018 07:11

– Vært sterke inntrykk fra første dag

Marianne Darre er ny seniorkonsulent på AFF Solstrandprogrammet, som i mange år har vært på Financial Times´ s rangering av de 50 viktigste lederutviklingsprogrammene i verden.

– Jeg kunne ikke si nei til det tilbudet. Det var et stort privilegiumå bli spurt om å være konsulent på Solstrandprogrammet. Samtidig er det både utfordrende og krevende, og det liker jeg. Staben på Solstrand går i perioder på tre til fem år, så det kunne blitt lenge til jeg ville blitt spurt igjen, sier Darre.

Marianne Darre harhovedfag i psykologi fra NTNU og en stor portefølje av tilleggsutdanning, blant annet med flere års utdanning fra Norsk Gestaltinstitutt.

Observatør

I Financial Times sin rangering av de beste lederutviklingsprogrammene i verden, rykket NHH og AFF i år opp til plass nummer 41. I rangeringen deltar NHH og AFF med AFFs Solstrandprogrammet, Solstrandprogrammet Accelerate, AFF Samspill & Ledelse og NHHs Corporate Finance.

GÅR FRAM PÅ PRESTISJETUNG RANGERING

– Jeg visste at Solstrandprogrammet var svært anerkjent, også internasjonalt. Og AFF har jeg kjent til i 20 år. Men for å være ærlig visste jeg ikke hvordan samlingene foregår i praksis.

Lærer ledere å kommunisere

Maren Haugeto er ny seniorkonsulent i AFF. Hun er i full gang med lederutviklingsoppdrag og er rekruttert inn i staben på Solstrandprogrammet Accelerate, for ledere i starten av karrieren.

Før kull 2018 skulle starte, var Darre derfor observatør på programmet i 14 dager.

– Det var svært lærerikt. For å kjenne programmet på papiret er en ting, noe helt annet er å observere systemet og gruppedynamikken i praksis. Jeg har vært med på mange lederutviklingsprogram gjennom årene, men disse 14 dagene gjorde inntrykk.  

Organisasjonspsykologi

Darre har jobbet med lederutvikling, kommunikasjon og påvirkning i hele sin karriere. Sju år på Høgskolen i Oslo, med lederutvikling i en akademisk institusjon og alle utfordringene som er knyttet til det.

Deretter gikk turen til rådmannens stab i Drammen kommune, en av landets raskest voksende kommuner. Her fikk hun strategisk og operativt ansvar for leder- og organisasjonsutvikling for en organisasjon med 4 500 ansatte og cirka 300 ledere. Kommunal sektor har vært viktig i hennes arbeidskarriere, og hun trekker engasjert fram oppdrag knyttet til omstilling og kulturbygging, utvikling av talenter og nytilsatte ledere, håndtering av konflikter og oppfølging av enkeltledere.

– Jeg har alltid likt å jobbe i komplekse virksomheter, slik som kommuner der fag og politikk henger tett sammen. Kommunestyrene velges av folket og skiftes ut, og da endres fokus og prosjekter. Jeg har møtt mange som tror det kan være litt «slapt» å være leder i kommunal sektor. Lenger fra sannheten kommer du ikke, her får man virkelig brynt seg, sier hun.

Ta sjanse

Etter sju år i kommunen, sluttet Darre i stillingen som organisasjonspsykolog for å starte sitt eget konsulentselskap. Året etter gjorde mannen det samme, men i en annen bransje, etter å ha vært viseadministrerende direktør og partner i PR-byrået Geelmuyden Kiese.

– Jeg liker å prøve nye ting, ta sjanser. Det er viktig for meg å ha mulighet til å gjøre det, sier Darre, som tok med seg kundene fra konsulentselskapet over til AFF.

Favorittene fra ledelseslitteraturen

Ledere har opp gjennom historien likt å briljere med sitater fra Sun Tzus ikoniske verk «Krigføringens kunst» og «Fyrsten» av Machiavelli. Hva er god ledelseslitteratur? Her kan du lese AFF-ekspertenes lesertips. Først ut: Harald Engesæth, programdirektør AFF Accelerate.

– Og markedet for lederutvikling og konflikthåndtering forsvinner aldri?

– Jeg har jobbet med kommunikasjon og påvirkning i mange år og hatt et hundretalls ledere, konsulenter og tillitsvalgte på trening. Når du må håndtere konflikter, kommer du inn litt sent. Jeg liker nok bedre forebygging og å jobbe med hvordan man kan påvirke og få gjennomslag, uten at det skaper dårlige relasjoner eller konflikter - for det er mulig. Dette er noe konsulenter i AFF kjenner til, sier hun.

Lytte til folk

Darres opphold på Os, tre mil sør for Bergen, gir ikke rom for byturer eller tid alene.

– Jeg får veldig mye energi av å være sammen med folk. Det ligger i meg som person.

– På hvilken måte?

– Jeg er nysgjerrig på alle. Det finnes ikke ett menneske som ikke er interessant. Om det er eldre på toget, nybakte mødre ved nabobordet på cafeen eller erfarne toppledere på Solstrand. Jeg liker å lytte til folks historier og bakgrunn. Samtaler med andre, gir også alltid refleksjoner for egen del.

Dette er faktisk noe av det samme som skjer på Solstrandprogrammet, sier Marianne Darre.

– Møter med andre mennesker kan endre deg både som person og leder. Det slutter aldri å fascinere meg.

PRIS TIL SOLSTRANDPROGRAMMET