Gründere vil forhindre studentfrafall

NHH-student Herman Melbye.
Råd på nett skal forhindre studentfrafall. – UtdanningX vil gjøre elever mer sikre i sitt utdanningsvalg. – Det kan spare samfunnet milliarder, sier gründer og NHH-student Herman Melbye.
NHH Av Sigrid Grøm Bakken

14. april 2019 15:58

Gründere vil forhindre studentfrafall

Ved siden av NHH-studiene utviklet Herman Melbye og kamerat Halvard Ramstad den digitale rådgivningstjenesten UtdanningX. – Råd på nett vil forhindre frafall på høyere utdanning, sier de.

15. april faller søknadsfristen for høyere utdanning. Mange videregående elever synes det er vanskelig å velge riktig retning, og går til rådgivere på skolen for veiledning.

Rådgivningstilbudet ved landets videregående skoler er imidlertid svært variert. 

En kartlegging av SINTEF i 2011 viser at 69 prosent av norske videregående skoler har mindre enn ett rådgiverårsverk. Videre fant de at kun fire av ti elever er fornøyde med informasjonen de får om utdannings- og yrkesvalg.

– På åtte år har mye skjedd, men funnene fra SINTEF er i tråd med undersøkelser vi nylig har gjort blant elever i Bergen. De sier at det er for få rådgivere og flere får ikke tilstrekkelig hjelp. De etterlyser mer, bedre og lettere tilgjengelig informasjon, sier gründer og NHH-student Herman Melbye.

Les også:

Tiril (22) kåret til verdens råeste finanskvinne

I konkurranse mot kvinnelige økonomistudenter fra 14 andre land, gikk NHH-student Tiril Flørnes Støle av med seieren som verdens «Corporate Finance Woman of the Year».

Ble gründer

Da Melbye og kameraten Halvard Ramstad skulle velge høyere utdanning, opplevde de at rådgiveren ikke strakk til. Etter å ha tatt økonomistudier ved henholdsvis NHH og Universitetet i Delaware, tok 23-åringene saken i egne hender. Sammen utviklet den digital rådgivningstjenesten UtdanningX.

– Nettsiden samler informasjon om norske og utenlandske studium på ett sted. I tillegg kan elevene stille spørsmål, få førstehåndsinformasjon og veiledning fra studenter på de ulike studiestedene. Målet er å styrke veiledningstilbudet for ungdom, sier Ramstad.

Melbye mener utdanningen fra NHH har vært nyttig i utviklingen av tjenesten. Han mener tilbudet forhindre frafall på høyere utdanning.

– Portalen fungerer som et supplement til rådgivningstilbudet i skolen. Her får du ikke bare bredde, men også dybdekunnskap om studiene. Ved at informasjonen er samlet på ett sted, gjør vi det enklere for elever å ta et riktig utdanningsvalg, sier NHH-studenten.

Fabian Johnsen og Herman Melbye.
NHH-student og gründer Herman Melby (t.v) sammen med partner Fabian Johnsen. Ved siden av NHH- og UiB-studier hjelper de elever velge riktig utdanning gjennom nettsiden UtdanningX.

Kan spare milliarder

I Norge fullfører kun seks av ti studenter en høyskole- eller universitetsgrad. Ifølge beregninger gjort av Norsk studentorganisasjon, kan frafall fra studiene koste samfunnet 6,5 milliarder kroner årlig.

– Det uroer meg at så mange er innom høyere utdanning uten å ta en grad, sa utdanningsminister Iselin Nybø i en pressemelding i fjor høst.

Melbye mener løsningen de har utviklet vil gagne den enkelte elev og samfunnet for øvrig.

– Et godt rådgivningstilbud er avgjørende for å forhindre frafall i høyre utdanning. Det kan spare samfunnet for milliarder av kroner, sier gründeren.

Les også:

Fersk gründer i samtale med store selskap

Etter tre år med arbeid døgnet rundt, lanserer gründer og NHH-student Christian Braathen denne veka vaktplanleggaren arbeidsplanen.no. Han er allereie i samtalar med store selskap.

Jobber tverrfaglig

Gründerduoen har også fått Fabian Johnsen med på laget. Han studerer informasjonsvitenskap på Universitetet i Bergen.

– Da vi er et oppstartsselskap, har vi få ressurser å spille på. I utviklingen av tjenesten, er vår tverrfaglige kompetanse en stor fordel. Jeg og Halvard har forretningsforståelse, kunnskap om budsjettering, regnskap og markedsføring, mens Fabian bidrar med IT- og digitalkompetanse, sier Melbye.

Da gründerne har gått ved ulike studiesteder, drar de også nytte av sine brede nettverk.

– Det gjør det lettere å rekruttere nye rådgivere til tjenesten, samtidig som det sikrer mangfold, sier han.