Bærekraftig design

Joakim Arroub. Foto: Ove Sjøstrøm
Det meste av yrkeskarrieren har handlet om design for Joakim Arroub. Nå dykker han enda dypere på feltet gjennom studiet Strategisk design for innovasjon - Design Thinking hos NHH Executive.
Av Ove Sjøstrøm (tekst og foto)

24. juni 2022 09:34

Bærekraftig design

Lang erfaring innen design var ikke nok for Joakim Arroub. Han ville dykke enda dypere ned i arbeidsmetoden og tankesettet han brukte i jobben.

HVA GJØR DU NÅ?

Møt nåværende og tidligere studenter i årets sommerserie fra NHH Executive.

– Akkurat nå jobber jeg som strategisk designer i et prosjekt for Norsk olje og gass. Det handler om klima og miljø, sier Joakim Arroub, designer hos Frog Design.

– Høres spennende ut. Hva går prosjektet ut på?

– Norsk olje og gass er interesseorganisasjonen som binder sammen operatørene, transportørene, leverandørene og basene som leverer varer og tjenester til norsk sokkel. Vi jobber med hele forsyningskjeden, og oppgaven er å innovere den mot nye verdisett. Et av disse verdisettene handler om fornybar energi og bærekraft.

– Det høres ut som en veldig ambisiøs oppgave?

– Det er riktig, men vi har hatt en lang innsiktsprosess. Gjennomføres våre forslag vil dette gir en større besparelse av klimagassutslipp enn hele bilparken i Europa til sammen. Det blir operatørene som blir spydspissen for å få dette til.

Mennesker i sentrum

Design Thinking, undervisning.
Design Thinking-studiet er et samarbeid mellom NHH, Høgskolen på Vestlandet og Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen.

44-åringen har Informatikk fra Universitetet i Bergen og en bachelor i design fra Griffith University i Australia.

–  Jeg har også jobbet med å tilbakeføre folk til arbeidslivet. Det har gitt meg en dypere forståelse av mennesker. Jeg er interesser i sosiologi, psykolog og etnologi. Alt bruker jeg i jobben, og på studiet.

Det meste av yrkeskarrieren har handlet om design for Arroub. Og design angår i aller høyeste grad mennesker. Han har jobbet i reklamebransjen som UX og visuell designer i 17 år. De siste seks årene har han jobbet som tjenestedesigner, eller design thinker i Frog Design, som er en del av Capgemini.

Nå har han valgt å videreutdanne seg i Strategisk design for innovasjon - Design Thinking hos NHH Executive.

– Du har virkelig valgt studie ut ifra interesse? 

Anbefalt

Faglitteratur: «Vår utrolige hjerne» av Johan Norberg.

– Bøker jeg leser er ofte rettet mot forståelse av menneskets plass i innovasjon, av psykologisk, sosiologisk og etnologisk natur.

Sommerbok: «Breakfast of champions» av Kurt Vonnegut.

– Dette er en litt «far out» roman, men den er god. Anbefales.

Podcast: En enkel, morsom og lett fordøyelig forståelse av mennesket, føler jeg Nils Brenna og Harald Eia får godt til i sin podcast serie: «Sånn er du».

Når det gjelder andre podcaster, blir min anbefaling episoden 11 av Lederskap, NHHs podkast om ledelse. Den gikk på luften 31. august 2020 med min gode venn og kollega Lars Petter Aase:

Episode 11: Design Thinking.

... pluss disse hvis man ønsker å forstå helheten av Design Thinking i samme serie:

Episode 7: Radikale endringer, med Marianne Wik Sætre og Inger Stensaker

Episode 25: Strategi og kreativitet, med Eirik Sjåholm Knudsen

Episode 29: Kulturforskjeller, med Annelise Ly

Episode 12: Organisasjonskultur, med Tore Hillestad

Mat: – Lammefileten blir å finne på grillen i hele sommer.

Ferie: – Det blir ferie med storfamilien i Fagernes.

– Joda. Design thinking er noe jeg driver med til daglig. Grun

nen til at jeg tar dette programmet, er for å kunne dykke dypere ned i materien i både tenkemåte og metode. Å sette brukeren og kundeopplevelsen i fokus, er en del av UX-design, sier han og legger til:

– Men hverdagen går fort unna. Man må på en måte levere til brød og mat på jobben, mens i studiet har man mulighet til å utforske, eksperimentere og prøve nye ting. Det er noe repetisjon, men også nye tanker om kultur, og nye måter å tenke forretningsmodeller på. I tillegg gir det studiepoeng opp mot en master.

Programmet går over åtte måneder med 30 studiepoeng på masternivå. Studiet er et samarbeid mellom NHH, Høgskolen på Vestlandet og Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen.

De tre utdanningsinstitusjonene har ansvar for hver sin del. Design Thinking er innom innovasjon og prototyping. Studiet handler også om designtilnærming, empati og brukerfokus. Og ikke minst handler det om organisasjonskultur, ledelse og strategisk tilnærming.

– Er det et tøft studium?

– Det krever planlegging og forventningsavklaring. Jeg er alenefar annenhver uke og har god tid til dette. Dessuten er arbeidsgiver veldig klar for kompetanseheving som verktøy og legger til rette for videreutdanning.

Les mer om Strategisk design for innovasjon - Design Thinking