Størst på energi- og miljøøkonomi

NHH Av Sigrid Folkestad

23. mai 2016 11:05

(oppdatert: 23. mai 2016 11:14)

Størst på energi- og miljøøkonomi

Mer enn 550 gjester er ventet til landets største energi- og miljøøkonomikonferanse. Sjefen for årets IAEE International Conference er NHHs professor emeritus, Einar Hope (79).

IAEE-komiteen arrangerer to faglige ekskursjoner, en av dem går til Mongstad. Foto: flickr.com (2008).

Fra 19. til 22. juni arrangerer Norges Handelshøyskole IAEEs internasjonale årskonferanse.

Organisasjonen IAEE (The International Association for Energy Economics) for energiøkonomer har nær 5000 medlemmer verden over. Hvert år arrangerer de en internasjonal konferanse som samler forskere, næringslivsledere og politikere. Stikkord for årets begivenhet er energi, forventinger, usikkerhet og risiko.

Professor emeritus Einar Hope, tidligere konkurransedirektør og ofte omtalt som «energilovens bestefar», har sammen med professor Gunnar S. Eskeland, som er leder for programkomiteen, jobbet med konferansen.

– Einar Hope, nå nærmer vi oss den store konferansen som du og programkomiteen har jobbet med lenge. Har alt falt på plass eller har du kanskje hatt kontroll hele tiden?

– Vi synes at veldig mye er på plass. Alle foredragsholderne og vitenskapelige artikler på plass. Nå har vi god kontroll.

– Hvor mange mennesker og papers snakker vi om?

– Vi har tre plenumssesjoner, seks parallelle sesjoner, og på søndag - konferansens første dag - er det tre workshops med cirka 200 påmeldte. I tillegg har vi jo Summer School og to faglige ekskursjoner til Mongstad og Sima.

På konferansen skal 346 vitenskapelige arbeider legges fram i 71 sesjoner, i tillegg til 64 posterpresentasjoner i lunsjpausene, der PhD-studenter fra hele verden presenterer forskningen sin med tall og figurer på en poster. Da kan de som er på NHH få med seg presentasjonene

– Og hvor mange gjester kommer til NHH?

– Vi har 550 personer påmeldte til nå.

– Fullt hus?

– Det er fullt hus og vel så det. Vi regner med at det kan komme flere enn de 550 påmeldte, slik at vi må ha videooverføring fra Aud Max til Auditorium A. Responsen fra forskerne som stiller med papers og velviljen fra andre foredragsholdere har vært helt fabelaktig. Programmet er nå så bredt faglig og tematisk at det burde være interessant ikke bare fra et akademisk synspunkt, men også for folk fra næringsliv, politikk, forvaltning og presse.

Men, sier Hope, det er ikke slik at de legger vekt på å maksimere antall deltakere og papers.

– Det viktigste er at vi får de forskerne og foredragsholderne som gjør at vi kan gi en bred og solid dekning av tema.

– Dere har noen store navn blant forskere og næringsliv, med blant andre Statoils toppsjef Eldar Sætre og Europa-sjefen i Tesla?

– De er invitert inn fordi de kan løfte konferansen og gi et faglig bidrag fra sin bransje.

– Hva kan gå galt herfra og inn?

– Det som kan gå galt er at vi får avmeldinger i siste minutt. Det må vi være forberedt på, men vi håper det beste. 

– Hvis det er noen som har veldig lyst å delta på IAEE-konferansen?

– Det er fritt frem. De som ønsker kan melde seg på helt fram til første konferansedag. All informasjon om programmet ligger på konferansens nettside www.iaee2016nhh.no. Her kan folk også melde seg på Summer School, som professor Petter Bjerksund har ansvar for.

– Du er professor emeritus, men jobber veldig mye?

– Jo, jo, men som emeritus har du god tid, ikke sant? Men jeg må si at det har vært en stor fornøyelse å jobbe med planleggingen. Jeg er svært glad for at NHH har fått denne tilliten fra IAEE, som har tro på oss, også fordi høyskolen har et godt navn på dette forskningsfeltet. Vi tror gjestene opplever at Bergen er et attraktiv sted å besøke.

– Så er det også en anledning for NHH å vise fram dette fagmiljøet i større grad?

– Våre forskere innen energi- og miljøøkonomi har mange papers, så de faglige bidragene er absolutt der. Vi har også mange sosiale arrangementer, så vi regner med at deltakerne vil forlate Bergen og NHH i godt humør, både på grunn av det faglige og det sosiale.

flere nyheter