Oppretter Harvard-stipend til NHH-studenter
Investor Endre Røsjø oppretter et stipend på en million kroner årlig for NHH-studenter som kommer inn på MBA ved Harvard.
Den norske investoren Endre Røsjø ønsker å legge til rette for at flere studenter skal gå videre til en MBA ved Harvard Business School etter studiene ved NHH. Derfor setter han av én million kroner i stipend hvert år til NHH-studenter som kommer inn på den prestisjefulle utdanningen.
Med stipendet ønsker Røsjø å gi flere NHH-studenter muligheten til å kombinere utdannelsen fra Bergen og Boston. Røsjø gikk selv på Harvards MBA-program i 1970, etter at han ble uteksaminert som siviløkonom fra NHH i 1968.
- NHH var et bra utgangspunkt for meg, og Harvard Business School ga meg en rakett videre inn i arbeidslivet. Derfor vil jeg subsidiere den kombinasjonen for nye generasjoner nordmenn, sier Røsjø.
Endre Røsjø besøkte NHH og presenterte stipendmuligheten for studentene mandag 26. oktober.
Rektor godt fornøyd
Rektor ved NHH Frøystein Gjesdal er meget fornøyd med det nye stipendet den tidligere studenten har viet dagens unge og lovende.
- Det er alltid hyggelig å motta generøse gaver som dette og spesielt hyggelig når siviløkonomer som har hatt suksess i livet, tilgodeser sitt alma mater. Dette tar vi som bevis på at de ser tilbake på studietiden her med glede, sier Gjesdal.
Han mener stipendet også gjør NHH mer attraktiv.
- At noen av våre kandidater kan fortsette sin utdanning ved en av verdens beste handelshøyskoler, er viktig for NHH. Det vil gjøre vår utdanning enda mer attraktiv. Endre Røsjøs stipend vil gi NHH kandidater finansielle ressurser til å satse på HBS. Så gjenstår det bare å komme gjennom opptaksnåløyet, sier Gjesdal.
Stipendet ble lansert 26. oktober, og Røsjø kom til Bergen for å møte studenter og ansatte ved NHH i forbindelse med lanseringen. Studenter som har kommet inn på HBS, søke stipendet. Endre Røsjøs stipend vil gi én ny plass hvert år, og siden programmet er toårig, vil stipendet dekke kostnadene til to studenter per år, gitt at det finnes kvalifiserte kandidater. Stipendet vil i utgangspunktet vare evig, forteller Røsjø.
Endre rosjøs stipend
- Investor Endre Røsjø oppretter et stipend på 1 000 000 kroner for NHH-studenter som kommer inn på Harvards MBA-program.
- Master of Business Administration (MBA) ved Harvard Business School (HBS) har lenge ligget på toppen av Financial Times ranking av verdens MBA-programmer.
- Kandidatene må selv komme inn på programmet.
- Stipendet er kun for NHH-studenter.
Svært relevant
Endre Røsjø har siden utdannelsen blant annet bygget opp flere store selskaper, som Tele 2 og radiokanalen P4. Han har også vært shipping-rådgiver for den svenske regjeringen og rådgiver for kurdiske selvstyremyndigheter i Irak. I dag driver han investeringsselskapet Pinemont Securities.
Røsjø oppfordrer NHH-studentene til å vurdere Harvard. Han mener noe av verdien i MBA-programmet der ligger i skolens pedagogiske tilnærming.
- Harvards styrke er casediskusjoner, der studenter fra toppuniversiteter i USA og resten av verden diskuterer med hverandre. En lærer gjennom å delta i diskusjonene, også at det ofte ikke finnes én sannhet og at andre kan ha løsninger som en selv ikke var i nærheten av å komme på, sier Røsjø.
Han forteller om møter med mange forskjellige typer mennesker.
- Hele ideen er at folk med forskjellig bakgrunn skal møtes og komme opp med forskjellige svar. Jeg gikk blant annet sammen med en buddhistmunk og en kavalerimajor, forteller Røsjø.
På kullet i 1970 gikk også blant andre Hank Paulson, som senere skulle bli finansminister i USA og styre landet gjennom krisen i 2007.
- De to årene kan bygge viktige relasjoner for fremtiden. Med en god MBA fra Harvard, kan du kontakte nesten hvem som helst, og du får fem minutters besøkstid, sier Røsjø.
Ikke bare karakterer
For å komme inn, er ikke karakterer det eneste som teller - utenomfaglig innsats er også verdsatt, sier Røsjø.
- For meg talte det positivt å ha vært leder for den konservative studentforeningen i Bergen. Det var også nyttig å ha jobbet som konsulent blant annet for min fars revisjonsbyrå, og som lønnet kavalerisersjant i sommerferiene. Det å ha en jobb ved siden av studiene teller positivt. I tillegg vil jeg anbefale kandidater å trene opp leseferdigheter og forståelse. Øv på å lese en side raskt, for så å svare på spørsmål fra teksten, råder han.
Men den prestisjetunge utdanningen er heller ikke for hvem som helst, advarer alumnen. Du må virkelig være villig til å jobbe og gi alt.
- Vi har satt som mål å prioritere søkere som kan og vil oppnå en MBA med distinction, det vil si at man er blant topp fem prosent av kullet, sier han.
Endre Røsjøs stipend betales ut av selskapet Centennial AS, der Røsjø er styreleder. Vurdering av kandidater vil skje av et råd bestående av to medlemmer utpekt av rektor ved NHH, og en utpekt av Centennial. Det etableres et formelt råd på tre personer, der to medlemmer utpekes av rektor ved NHH og en utpekes av Røsjøs selskap. Første representant fra Centennial blir styremedlem dr. scient Camilla Røsjø.
Stipendet vil med god margin dekke universitets anslåtte utgifter for en student på i overkant av 800 000 kroner, hvorav rundt 500 000 utgjør skolepengene.
Finans-professor Karin Thorburn, administrerende direktør Nina Skage og rektor Frøystein Gjesdal var til stede og takket Endre Røsjø for at han oppretter stipendet.