– Nå har du sjansen til å satse

Portrettbilde av Marte Elisabeth Møvik Lynne, og et bilde av Lynne sammen med en student som ler og ser på en mobil. Foto: Ingunn Gjærde
NÆRMER SEG SØKNADSFRIST 15. APRIL: – Om du kommer inn, er du god nok, og da fortjener du plassen din like mye som alle andre som har kommet inn, sier NHH-student Marte Elisabeth Møvik Lynne (22). På bildet til høyre er hun sammen med studentambassadør Helena Zhang. Foto: Ingunn Gjærde og Helge Skodvin
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

22. mars 2024 12:22

– Nå har du sjansen til å satse

I april besøker Marte Elisabeth Møvik Lynne (22) hjembyen Kristiansand for å fortelle om NHH til økonomiinteresserte elever. – Ikke la bedragersyndromet holde deg tilbake. Søk deg inn på ditt drømmestudium!

– Jeg husker godt hvordan det var. Valgmulighetene var mange og det var vanskelig å vite hva som var det riktige for meg, sier NHH-student og studentambassadør Marte Elisabeth Møvik Lynne (22). 

For to år siden var hun i samme situasjon som elevene hun nå skal besøke. Hun gikk derimot ikke rett fra videregående og til høyere utdanning – hun var først ett år i militæret. Les mer om det senere i saken.  

Les også (fra november):

Bilde av Mari Walde og flere andre studentambassadører foran NHH. Foto: Helge Skodvin

Bli kjent med NHHs studentambassadører

I vinter skal NHHs ivrige studentambassadører besøke flere videregående skoler rundt om i landet. Les om hvorfor de valgte akkurat NHH – og hvilket råd de ville gitt til sitt «gamle jeg».

– Studerer for å lære

Torsdag 4. april tar Norges Handelshøyskole turen til Kristiansand. På Åpen dag møter nysgjerrige vgs-elever både Lynne og NHH-studentene Mari Walde og Kristian Stenmark. NHH skal også besøke Kristiansand katedralskole Gimle og Vågsbygd videregående skole. 

– Min oppfordring til elevene er å søke seg inn på sitt drømmestudium, selv om de ikke vet om de kommer inn. Jeg vet at enkelte, særlig jenter, er redd for å søke seg inn på prestisjeutdanninger fordi de tror de ikke vil klare det. Det er bare tull!  

– Om du kommer inn, er du god nok, og da fortjener du plassen din like mye som alle andre som har kommet inn. Samtidig er det viktig å huske på at du studerer for å lære, og at det ikke er meningen at du skal kunne alt fra før.  

Bedragersyndromet skrives det om i media med jevne mellomrom. Det handler om frykten for å bli avslørt for å ikke være god nok. I en artikkel fra NRK, står det at 70 prosent av oss har slike tanker i løpet av livet

Les også: 

Bilde av Kjersti Nøttum Haaland. Foto: Håvard Fagerholt

NHH-studentene rapporterer høy trivselsfaktor

Studiebarometeret viser at NHH-studentene er mer fornøyd enn landsgjennomsnittet med studieprogrammet sitt. – Ingen tvil om at det er attraktivt å gå her, sier Kjersti Nøttum Haaland (23).

ikke redd for å si hva hun mener

Lynne har alltid visst at hun vil studere etter videregående, og for henne stod det mellom rettsvitenskap eller siviløkonomstudiet.  

– Jeg valgte NHH fordi det gir meg mange muligheter; både som student der jeg kan spesialisere meg innen mine interesseområder, men også senere i arbeidslivet. Med en grad fra NHH kan jeg også utrette en forskjell.  

– Kan du utdype?  

– Det er mye som er urettferdig i samfunnet – og mye handler om penger og de økonomiske valgene vi tar. La oss ta kvinner som et eksempel; vi investerer mindre, blir «lønnstapere» når vi får barn og har høyere sykefravær. Det blir også bevilget lite penger til å forske på kvinnehelse. Dette må tas tak i, og én måte å gjøre det på, mener jeg er å studere økonomi.

22-åringen er ikke redd for å si hva hun mener eller ta på seg ansvar. Hun har vært aktiv i Kristiansands ungdomsutvalg, vært med i European Youth Parliament og i elevråd. I 2019 holdt hun 8. mars-tale til en folkerik forsamling utenfor rådhuset i hjembyen. 

LES OGSÅ: 

Bilde av Parth Sarna på fjelltur. Foto: privat

NHH-kandidater «sikret jobb»

97 prosent av nyutdannede fra 2023 er i jobb eller videre studier ett halvt år etter studieslutt, og lønningene er rekordhøye, viser NHH-undersøkelse. Parth Sarna (28) er både konsulent i EY-Parthenon og troppssjef i Bjørn West.
Bilde av Marte Elisabeth Møvik Lynne sammen med flere andre studentambassadører. Foto: Helge Skodvin
– Jeg valgte NHH fordi det gir meg mange muligheter; både som student der jeg kan spesialisere meg innen mine interesseområder, men også senere i arbeidslivet, sier Lynne. På bildet er hun sammen med de andre studentambassadørene til NHH. Foto: Helge Skodvin

– Bare hopp i det!

Til sommeren har sørlendingen studert på NHH i ett år. Den største overgangen fra videregående, har vært å få på plass gode studieteknikker.  

– Det har vært litt vanskelig å sette seg inn i hvordan jeg skal studere, og det har stresset meg. På videregående var det veldig tydelig hva vi skulle gjøre til enhver tid, men som student står du mye friere. Mitt tips er å bare hoppe i det, så finner du ut etter hvert hvilken studieteknikk som passer for deg. 

Lynne har også benyttet seg av tilbudene som NHH har for å hjelpe nye studenter. Alle førsteårsstudenter får for eksempel tilbud om å ta forkurs i matematikk før studiestart.  

– Ellers er det mye god hjelp å få fra studentassistenter og gruppeøvinger. På sistnevnte jobber du i mindre grupper og ofte sammen med andre, og det er en fin måte å bli kjent med nye mennesker, samtidig som du får hjelp til å forstå kursene du tar. 

LES OGSÅ: 

Bilde av Håkon Otneim. Foto: Jonas Been

Tallknuseren som leder NHHs nye studieprogram

Håkon Otneim har alltid likt matematikk. Nå er han programansvarlig for NHHs nye bachelorprogram «Business, Economics and Data Science».

Slutter aldri å få nye venner

Den største bekymringen Lynne hadde før hun begynte på NHH, var om hun kom til å få venner og passe inn. Hun kjente nesten ingen andre fra Kristiansand som skulle begynne på handelshøyskolen.  

– Det som har overrasket meg, er at jeg har fått venner jevnt gjennom hele året; jeg slutter liksom ikke å få nye venner, sier hun med et smil.  

– Du hører jo ofte at «du må være aktiv i fadderuken, fordi det er eneste måte å få seg venner på», men det har vist seg å ikke stemme for min del. Jeg er hele tiden i situasjoner der jeg kan stifte nye bekjentskaper. Mitt ferskeste eksempel har jeg fra da jeg var frivilling under Norges kanskje største studentdrevne festival, UKEN.  

Les blogginnlegg fra Lynne: Studietiden er mer enn bare bøker

LES OGSÅ: 

Bilde av Karoline Aasnæs. Foto: Ingrid Aarseth Johannessen

Dette er lederen av NHHS

Karoline Aasnæs (24) leder en studentorganisasjon som omsetter for over 20 millioner og som setter inkludering høyt på agendaen. – Ekstremt gøy!

Søkte seg til natos hovedkvarter

For Lynne gikk altså ikke veien rett fra videregående til høyere utdanning. Det skulle et brev i posten endre på; hun ble innkallet til førstegangstjeneste.

– Jeg bestemte meg for å gjøre det beste ut av det, og søkte meg til NATOs hovedkvarter i Belgia. De hadde ute en stilling som administrasjonssoldat. Jeg tenkte «kult, jeg kommer sikkert ikke inn, men det skader ikke å søke. Hva er det verste som kan skje?» 

Lynne kom inn, og nå sitter hun igjen med mange gode erfaringer som hun ikke ville vært foruten. I NATO var hun en del av det norske National Military Representative-kontoret (NMR), og hadde brigadegeneral Anne Rydning som sjef.  

– Der fikk jeg bekreftet at det er mange menn som tar de viktige avgjørelsene. Det var, og fortsatt er, derfor unikt at Norge har en kvinnelig NMR-leder. Hun sa til meg at «hvis du alltid skal tenke over at du er eneste kvinne i rommet, så får du ikke gjort mye».  

– Hvordan tolket du det?  

– Det handler jo om å ta plass – og stå på!