Mener menn har litt å lære fra kvinnefotball

Bilde av Siv Skard og Siv Skard i en UEFA-panelsamtale.
– Fotball er fotball, men personlig så synes jeg herrefotballen med fordel kunne lært litt av kulturen i kvinnefotballen, sier NHH-professor Siv Skard. Bildet til høyre er fra UEFA-panelsamtalen i mai der hun snakket om det norske sponsormarkedet for kvinnefotballen. Foto: Hallvard Lyssand og privat
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

28. juni 2024 15:22

Mener menn har litt å lære fra kvinnefotball

– Den representerer røttene til fotballen – den som er ekte og der verdier ikke er til salgs, mener NHH-professor Siv Skard. Hun var med i UEFA-panelet i Bilbao der kvinnefotball var tema. Der var også toppsjefer i Lyon og Arsenal.

Fotball-EM er på «alles lepper», og nesten en halv million nordmenn så åpningskampen mellom Tyskland og Skottland.

Professor Siv Skard er nok mer fotballinteressert enn de fleste andre på NHH. Hun er styremedlem i Sportsklubben Brann og tidligere profesjonell fotballspiller; hun kan vise til 11 kamper på landslaget

I mai deltok Skard i en paneldebatt i regi av UEFA, før kvinnenes Champions League-finale i Bilbao. Kampen ble spilt foran 56 000 tilskuere. Der snakket hun om sponsormarkedet for kvinnefotballen og hva som gjør den unik. 

– Kvinnefotball er i enorm vekst, og vi opplever i Brann at samarbeidspartnere ønsker å være med på denne reisen. Reisen forteller en historie, som er større enn sporten. Det handler mye om like muligheter og likestilling, sier hun.

skolebok-eksempel 

Det var ikke hvem som helst som satt i UEFA-panelet sammen med Skard. Der var også majoritetseier av Lyon, Michele Kang og administrerende direktør i Arsenal, Vinai Venkatesham.

I panelsamtalen fortalte hun om hvordan Brann har samarbeidet med Sparebanken Vest (SPV) for å få flere sponsorer til kvinnefotballen. Samarbeidet resulterte i den prisvinnende kampanjen «Jenter vil mer».

Les tidligere NHH-sak: 

Bilde av tre unge fotballspillere. Foto: Veronika Stuksrud

Trenere og foreldre undervurderer jenter

De vil like ofte på fotballtrening, men får ulike tilbud. En ny undersøkelse fra NHH og HVL viser at trenere og foreldre i ungdomsfotballen undervurderer jenters vilje og motivasjon til å spille fotball.

– For meg er kampanjen et skolebok-eksempel på moderne sponsing som «mer enn logo-eksponering». Kampanjen er et engasjerende virkemiddel som forteller en unik historie og som appellerer til følelsene.

– Den har hatt stor merkevareverdi for Brann sin samarbeidspartner SPV, og utdelingen av midler til jentelag har hatt stor betydning for å skape like muligheter for jenter i ungdomsfotballen. Denne typen aktivering av sponsorater er med på å gjøre Brann Kvinner til et attraktivt sponsorobjekt, sier NHH-professoren. 

Les også:

old trafford_ pxhere.com

Kommer nye Old Trafford fra Bergen?

Gamle Old Trafford lekker som en sil og er mer enn utslitt. Det vil koste milliarder å enten bygge nytt eller reparere. Kan en vill idé utviklet av arkitekter hos Vill Arkitektur i Bergen i samarbeid med undertegnede gjøre Manchester Uniteds hjemmebane sirkulær og bærekraftig?

– Kvinnelige spillere ikke like polerte

NHH-professoren snakket i panelsamtalen også om forholdet mellom fansen og Brann Kvinner:

– Fotballindustriens hyperkommersielle utvikling er noe Brann-supporterne mildt sagt er skeptiske til, og kvinnefotballen representerer på mange måter røttene til fotballen de er så glade i – den som er ekte og der verdier ikke er til salgs, sier hun, og utdyper:

–De kvinnelige spillerne er ikke så polerte som mange av de mannlige, som har gått på medietrening i årevis. I faglitteraturen er det et konsept som heter «psychological distance», som handler om nærheten mellom spillere og supportere. Denne distansen er mindre når det gjelder kvinnelag – og det kan oppleves positivt.

Mindre teatralsk filming

– Du følger sikkert med på fotball-EM. Har de mannlige spillerne noe å lære fra kvinnefotballen?

– Fotball er fotball, men personlig så synes jeg herrefotballen med fordel kunne lært litt av kulturen i kvinnefotballen. I kvinnefotball ser vi sjelden teatralske forsøk på filming for å påvirke dommeren.

– Men kanskje er det mer sannsynlig at kvinnefotballen tar mer og mer etter herrefotballen på det området – enn motsatt.