Endret karriere som 56-åring

To bilder av Dagrun Waag Linchausen; ett portrettbilde og ett bilde fra jobb på Bergen legevakt. Photo: Hans Jørgen Brun og Bergen legevakt
– Jeg måtte bruke alle ferdighetene og erfaringene jeg hadde opparbeidet meg gjennom årene – økonomistudier fra NHH, tiden i næringslivet, erfaringene mine som konsulent, medisinstudier, erfaringer som lege – og i tillegg et levd liv, sier Dagrun Waag Linchausen. Foto: Hans Jørgen Brun og Bergen legevakt
NHH Av BlueSky Education

18. januar 2024 10:07

Endret karriere som 56-åring

NHH-alumn Dagrun Waag Linchausen (70) gikk for to karrierer og hjalp Bergen gjennom koronapandemien som legevaktsjef. – Bakgrunn fra NHH var god ballast!

Denne saken er basert på et intervju med Study International.

LES DEN OPPRINNELIGE SAKEN (STUDY INTERNATIONAL)

I 1973 begynte Dagrun Waag Linchausen på Norges Handelshøyskole.

I en alder av 49, og etter en vellykket karriere i norsk næringsliv i 25 år, bestemte hun seg for å skifte kurs; hun ville studere medisin.  

TRaFF DEN METAFORISKE VEGGEN

Linchausen beskriver vendepunktet i livet hennes slik:

– På vei til et konsulentoppdrag på Geilo, måtte jeg svinge bilen ut i grøftekanten før jeg skulle kjøre inn i neste tunnel. Jeg klarte ikke holde bilen på veien. Jeg møtte bokstavelig talt veggen.

Etter denne skremmende opplevelsen, isolerte hun seg i kjelleren i huset sitt:  

– Jeg bestemte meg for å være der til jeg hadde funnet ut hvilken retning jeg skulle ta for resten av livet.

NY FØLELSE AV mening

Det var i denne perioden at hun gjorde realitet ut av barndomsdrømmen om å studere medisin. Beslutningen om å bytte karriere var befriende, forteller hun.

– Min bestemor pleide å si at det er «kvile i bytings arbeid», og det tolket jeg som at du får energi av å gjøre noe annet. 

Etter studiet og turnustjeneste, begynte Linchausen som fastlege i egen praksis, og etter hvert ble hun spesialist i allmennmedisin.   

BLE LEGEVAKTSJEF

Hennes unike blanding av forretningssans og medisinsk ekspertise kom godt med da hun ble sjef for Bergen legevakt i 2019. Da var hun 65 år.

– Jeg måtte bruke alle ferdighetene og erfaringene jeg hadde opparbeidet meg gjennom årene – økonomistudier fra NHH, tiden i næringslivet, erfaringene mine som konsulent, medisinstudier, erfaringer som lege – og i tillegg et levd liv, sier hun.

Hun fikk også testet kunnskapene og ferdighetene sine under koronapandemien:  

– Vi måtte organisere nye oppgaver og finne løsninger som ikke fantes før. Det krevde mye nettverksbygging, samarbeid og strategisk tenkning, sier Linchausen, og legger til:

– Bakgrunn fra NHH og næringslivet var god ballast!

Foreleser ved UiB

I dag er Linchausen pensjonist, men er fortsatt aktiv i yrkeslivet. Hun har flere styreverv innen helse, der hun kombinerer økonomi og medisin. Den aktive pensjonisten tar fortsatt legevakter og er overlegevikar på legevakten ved behov.

I fjor begynte Linchausen også som universitetslektor ved UiB innen legevaktmedisin.

Linchausen råd til de som vurderer et karriereskifte er enkelt, men gjennomtenkt: 

– Bare gjør det! De fleste angrer på det de ikke gjorde. Privatøkonomien kan være en utfordring, men det er utrolig hvor lite en kan klare seg på.