Ekström fått opprykk til professor

Denne uken fikk Mathias Ekström opprykk til professor ved Institutt for økonomi og Senter for fremragende forskning FAIR.
Denne uken fikk Mathias Ekström opprykk til professor ved Institutt for økonomi og Senter for fremragende forskning FAIR.
Av Sigrid Folkestad

22. september 2023 06:19

Ekström fått opprykk til professor

Mathias Ekström har blitt professor i atferdsøkonomi ved NHH. – Det er nesten litt overveldende.

Denne uken nådde Mathias Ekström en milepæl da han ble forfremmet til professor ved Institutt for økonomi og Senter for fremragende forskning FAIR.

– Hvordan føles det?

– Fantastisk! Å bli professor er noe alle akademikere streber etter, i det minste gjorde jeg det, og å nå det målet føles bare fantastisk. Det er nesten litt overveldende

Evelina Gavrilova-Zoutman

Evelina Gavrilova blitt professor

Førsteamanuensis Evelina Gavrilova-Zoutman ved Institutt for foretaksøkonomi har fått opprykk til professor.

Engasjement og innsats

– På hvilken måte har dine kolleger ved FAIR, og det omfattende internasjonale samarbeidet dere har, inspirert deg?

– Vel, jeg har forsket på «peer»-effekter, så jeg vet at dette kan ha stor innflytelse, sier Ekström med et smil, og i dette tilfellet kommer inspirasjonen i mange former og fasonger. Med kolleger som publiserer på et så høyt nivå, skjerper det min egen tenkning. I tillegg har du alle diskusjonene med fagstab og gjester, som er ekstremt gunstige. Dette bidrar til å nye forskningsideer. Det er inspirerende å samarbeide med toppforskere, bare det å oppleve engasjementet og innsatsen de legger ned, og hvilke resultater det gir, sier Ekström.

Den ferske professoren har en mastergrad i økonomi fra Stockholms universitet i 2007 og forsvarte sin doktorgradsavhandling ved samme universitet i 2013. Tittelen på avhandlingen hans er "Cues, Conformity, and Choice Architecture: Empirical Essays on Influence". Han ble ansatt som postdoktor ved ved NHH i 2013, og siden 2018 har han vært førsteamanuensis.

therese egeland, av h skodvin

Therese Egeland har blitt professor

Therese Egeland, NHHs ekspert på organisasjonspsykologi og teamarbeid og programleder for podkasten «Lederskap», har blitt professor.

Rask karriere

– I år er det ti år siden du begynte som forsker ved NHH. Noen refleksjoner rundt din raske akademiske karriere?

– Ti år går fort når du har det gøy! Jeg er veldig takknemlig for tilliten NHH og FAIR har gitt meg, slik at jeg har fått utvikle min egen forskningsagenda. Å være forsker kan noen ganger føles som en endeløs berg-og-dal-bane, med mange opp- og nedturer. Derfor synes jeg det er viktig å også stoppe opp og feire høydepunktene med kollegene, og vi gjør vi absolutt, både på FAIR og NHH.

Mathias Ekström blir gratulert av NHHs rektor Øystein Thøgersen.
Mathias Ekström blir gratulert av NHHs rektor Øystein Thøgersen. Foto: Ingunn Gjærde

Ekström sendte inn ni artikler for professoropprykk-evaluering, alle publisert eller akseptert i internasjonale tidsskrifter. Av ni, er åtte kategorisert på høyeste nivå (nivå 2) i det norske systemet. To av Ekströms av artikler er publisert i tidsskrift som er en del av NHHs prestisjetunge publikasjonsbonusliste (Journal of Political Economy og Management Science).

Røde tråden

I tillegg har fire artikler blitt publisert i topptidsskrift som Journal of Public Economics, Journal of Environmental Economics and Management og i Experimental Economics.

Atle Haugen

Disputas: Digitale plattformer og vertikale marknader

Atle Haugen disputerer for PhD-graden ved NHH 3. oktober 2023 med avhandlinga «Essays on industrial organisation: Digital platform competition, technology licensing, and vertical markets"».

– Enkelt forklart, hva er den røde tråden i forskningen din?

– Jeg bruker eksperimenter for å studere hvordan sosiale og kontekstuelle faktorer former menneskelig atferd, og hvilke konsekvenser det har for samfunnet. Jeg har for eksempel vist hvordan venner og jevnaldrende påvirker meningene vi gir uttrykk for i sosiale medier; hvordan utformingen av valgalternativer kan gjøre folk mer altruistiske og miljøvennlige; og hvordan livsstilsvaner (som regelmessig mosjon) kan forbedre både akademiske prestasjoner og sannsynligheten for å finne en jobb.