– Jeg var stresset før jeg gikk på talerstolen i Doha

Bilde av NHH-studentene Selma Ødegaard Lauen, Elise Alsaker Kvinge og fotballpresident Lise Klaveness. Foto: Helge Skodvin
LEHMKUHLFORELESNINGEN 2023: – Klaveness er et stort forbilde for meg. Jeg har fulgt henne fra jeg var liten, sier Elise Alsaker Kvinge (fra høyre i venstre bilde). Her sammen med medstudent Selma Ødegaard Lauen og Lise Klaveness. Foto: Helge Skodvin
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

5. oktober 2023 11:23

– Jeg var stresset før jeg gikk på talerstolen i Doha

– Det var en tekstmelding fra en fremmed som gjorde meg ekstra modig, sa fotballpresident Lise Klaveness under Lehmkuhlforelesningen.

– Jeg var stresset i forkant av talen, men for meg er frykten for å «drite seg ut» større enn frykten for å dø. 

Det sa fotballpresident Lise Klaveness da hun 4. oktober holdt årets Lehmkuhlforelesning. Tema var «Leadership in complex and difficult global times».

Klaveness ble verdenskjent etter Doha-talen i 2022, da hun kritiserte den mektige FIFA-organisasjonen for brudd på menneskerettigheter, og diskriminering av kvinner og LHBT.

Rett før hun skulle på scenen i Doha, fikk hun en tekstmelding fra en ukjent. Der stod det: «Kjære Lise Klaveness. Nå må du bruke alt du har lært i livet. Vær sterk».

– Meldingen ga meg den ekstra styrken jeg trengte.

Om forelesningen

Lehmkuhlforelesningen er til minne om statsråd Kristofer Lehmkuhl (1855-1949), som var arbeidsminister i Chr. Michelsens regjering i 1905. Han kalles for "Høgskolens Far" og har æren for opprettelsen av NHH. Forelesningen holdes nær Lehmkuhls fødselsdag, 26. september.

Brukte fotballmentaliteten i retten

Den tidligere fotballproffen er utdannet jurist, har vært dommerfullmektig og advokat hos advokatfirmaet Hjort og i Norges Bank. Fotballmentaliteten har hun hatt med seg hele veien, fortalte hun. 

– Det handler om å reise seg selv om du møter motgang, eller som i fotballen – får en ball rett i ansiktet. Fotballen har lært meg å tape, delvis med verdighet.

Bilde av Lise Klaveness sammen med NHH-rektor Øystein Thøgersen. Foto: Helge Skodvin
– Det handler om å reise seg selv om du møter motgang, eller som i fotballen – får en ball rett i ansiktet. Fotballen har lært meg å tape, delvis med verdighet, sa Lise Klaveness. Bilde til høyre er Klaveness sammen med NHH-rektor Øystein Thøgersen. Foto: Helge Skodvin

– Mange etiske dilemmaer

På Lehmkuhlforelesningen snakket Klaveness om de mange dilemmaene som fotballverdenen står overfor. Hvordan kjempe for menneskerettigheter og demokratiske verdier, men samtidig være en inkluderende sport for ulike kulturer og regimer? Hvordan tette de økonomiske og kjønnsmessige forskjellene?

– Interessen for kvinnefotball øker, men det gjør også gapet i inntekten til mannlige og kvinnelige spillere.

Klaveness påpekte også at jenters motivasjon til å spille fotball ofte blir undervurdert av trenere og foreldre. Hun viste her til en ny undersøkelse fra NHH og HVL.

Den viser at 1 av 4 jenter sier at hovedmotivasjonen for å spille fotball er egen utvikling, mens kun 1 av 10 foreldre tror det samme. Jentene får også i langt større grad enn guttene negative kommentarer om idretten sin.

Les også:

Bilde av tre unge fotballspillere. Foto: Veronika Stuksrud

Trenere og foreldre undervurderer jenter

De vil like ofte på fotballtrening, men får ulike tilbud. En ny undersøkelse fra NHH og HVL viser at trenere og foreldre i ungdomsfotballen undervurderer jenters vilje og motivasjon til å spille fotball.

– Stort forbilde

To av de mange studentene som deltok på forelesningen, var Elise Alsaker Kvinge (21) fra Bergen og Selma Ødegaard Lauen (22) fra Lillehammer. Kvinge har spilt flere kamper for landslaget og vært en aktiv spiller for Klaveness sin gamle klubb; Sandviken (nå del av Sportsklubben Brann).

– Klaveness er et stort forbilde for meg. Jeg har fulgt henne fra jeg var liten, sier Kvinge.

– Hva sitter dere igjen med etter forelesningen?

– At det er viktig å stå for sine meninger og ha troa på seg selv. Det er nok særlig viktig å huske på for jenter, sier Lauen.