– Jeg har stilt urimelige krav til meg selv

Foto: Tin Nhat Nguyen/K7 Minutter og Foto NHHS
PSYKISK HELSE-DAGEN: – Vi ønsker å vise at vi står sammen om psykisk helse, sier Dinogen Uruthiran, leder av kjernestyret. Bildet til høyre viser NHHS-komiteen: Magnus Brunsberg, Amalie Kupka, Dinogen Uruthiran, Johanne Helle og Marthe Soldal. Foto: Tin Nhat Nguyen/K7 Minutter og Foto NHHS
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

10. oktober 2023 08:38

– Jeg har stilt urimelige krav til meg selv

10. oktober er verdensdagen for psykisk helse. NHHS-leder Dinogen Uruthiran (23) ønsker at flere NHH-studenter skal snakke om følelser – og oppleve tilhørighet.

– Jeg har uten tvil følt på prestasjonspress og stilt urimelige krav til meg selv. Som ny student var jeg usikker på meg selv og hva jeg ville. Gjennom studentforeningen fant jeg tilhørighet – og det ønsker jeg at flere NHH-studenter skal få oppleve, sier Dinogen Uruthiran, leder av kjernestyret (styret i NHHS). 

Uruthiran ser fram til dagens markering av verdensdagen for psykisk helse. Nytt av året er at fem underutvalg går sammen om et felles opplegg; kjernestyret, Næringslivsutvalget, Bergen Challenge, NHHI og prosjektgruppen.

Les også:

Dinogen Uruthiran. Foto: privat

Si hei til Dino!

Dinogen Uruthiran (23) er leder av Norges kanskje mest aktive studentforening. Hans råd til nye studenter: – Gjør det som holder motivasjonen din oppe.

– Bør snakkes mer om 

– Vi ønsker å vise at vi står sammen om psykisk helse og at dette er et tema som bør snakkes om, sier han.

NHHS sitt program består av:  

  • Panelsamtale med tema «Hvordan har du det, student?» De som deltar er Erik Follestad fra podkasten «Hvordan har du det, mann?», rådgiver Berit Christine Nestås i Sammen Psykisk helse og NHH-studentene Julie von Krogh og Markus Lille (Aud Max, klokken 12).
  • «Melding for en bolle». Send en hyggelig melding og få en bolle (Speilsalen, klokken 11 til 15).
  • Felles treningsøkt med instruktør Tuva Holmen Reime (Lehmkuhlhallen, klokken 19).

Får menn til å åpne seg opp 

I panelsamtalen skal det snakkes om tilhørighet og prestasjonspress. Uruthiran tror mange studenter kan kjenne seg igjen i Erik Follestad.

– Psykisk helse er viktig uansett kjønn, men menn er kanskje litt dårligere enn kvinner til å snakke om følelser. Jeg synes derfor det er kult at Follestad i podkasten sin får menn til å åpne seg opp om gjenkjennbare temaer.  

Selv mener NHHS-lederen at han er rimelig god på å snakke om følelser:

– I min vennegjeng er vi flinke på å si fra om vi ikke har det bra. Det er ikke noe galt i det. Det er helt greit å ha en dårlig dag.

Bilde av Erik Follestad og NHH-bygget. Foto: Max Social og Hallvard Lyssand
PANELSAMTALE: Erik Follestad fra podkasten «Hvordan har du det, mann?», kommer til NHH for å snakke om tilhørighet og prestasjonspress. Foto: Max Social og Hallvard Lyssand

eksponeres for innhold om Psykiske lidelser i sosiale medier

Omtrent én av tre studenter kan ha en psykisk lidelse, ifølge tilleggsundersøkelsen til Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT).

Flere har imidlertid vært kritiske til undersøkelsen som ble lagt fram i september, og tror at den overrapporterer antall tilfeller.

Det er uansett ingen tvil om at psykisk helse er et viktig tema, og berører unge. Dagens Næringsliv skriver i en artikkel at «ungdom bombarderes med innhold om psykisk helse på Tiktok», og stiller spørsmål om hva det egentlig gjør med dem.

LES OGSÅ:

Bilde av NHH-studenter. Foto: Helge Skodvin

NHH-ere er tilfredse med studiene

Siste Studiebarometeret viser at NHH skårer spesielt høyt på arbeidslivsrelevans. – Studentene våre er også blant de mest tilfredse og arbeidsomme i landet, sier prorektor Stig Tenold.

Det meste går fint

Uruthiran er bevisst på at studentforeningen har et ansvar:

– Psykisk helse er et nasjonalt problem. I NHHS skal vi ta vår rolle for å sørge for at studentforeningen er et sted folk blir sett, føler tilhørighet og mestring. 

Har du et viktig budskap du ønsker å komme med til NHH-studentene i dag? 

– Husk at det meste går fint. Studietiden skal også brukes på å kose seg. 

Les også:

Bilde av Mari Larsen Sæther. Foto: Hallvard Lyssand

Var på vei inn i konsulentbransjen – valgte startup

Mari Larsen Sæther (26) har en mor som med glede fjerner søppel fra gata og en far som lærte henne å reparere framfor å kjøpe nytt. Nå er hun forretningsutvikler i avfallsteknologiselskapet Carrot.