– En dag for å feire det som er oppnådd av og for kvinner

malin arve, NHH
– Gjennom studier og i forskerkarrieren ser jeg at det ikke er nok kvinner rundt meg. Kvinnedagen 8. mars representerer en mulighet til å skape bevissthet rundt dette. Det er også en dag for å feire det som har blitt oppnådd av og for kvinner, sier NHH-forsker Malin Arve.
NHH Av Sigrid Folkestad

8. mars 2023 08:07

– En dag for å feire det som er oppnådd av og for kvinner

– Som forsker har jeg møtt andre kvinner som brenner for det de gjør, og de har det gøy samtidig. Det har virkelig motivert meg, sier NHH-forsker Malin Arve.

Malin Arve er førsteamanuensis ved Institutt for foretaksøkonomi og prorektor for forskning ved Handelshøyskolen NHH.

Bilde av Anna Stina Bjørlo Stafsnes . Foto: Ingrid Aarseth Johannessen

– Mamma er mitt store forbilde

Anna Stina Bjørlo Stafsnes (24) når ut til flere tusen gjennom NHHs Snapchat-kanal. Hennes budskap: – Husk at vi er fantastiske, vi er kunnskapsrike og vi er nok.

Sammen med førsteamanuensis Evelina Gavrilova-Zoutman er Arve ansvarlig for Challenge, et program som skal bidra til å bedre kjønnsbalansen ved NHH gjennom nettverksbygging, opplæring og veiledning.

Kvinnedagen handler om å huske

– Hva representerer den internasjonale kvinnedagen for deg personlig?

– For min del er ikke selve datoen viktig, men at det finnes en slik dag betyr mye. Gjennom studiene og i forskerkarrieren har jeg innsett at det ikke er nok kvinner rundt meg. Kvinnedagen representerer en mulighet til å skape bevissthet rundt dette. Det er også en dag for å sette søkelys på de positive sidene. At det ikke nok kvinner, betyr ikke ingen kvinner. Det er en dag for å feire det som har blitt oppnådd av og for kvinner.

Bilde av førsteamanuensis Malin Arve. Foto: Ingunn Gjærde

Arve går inn i lovutvalg

Førsteamanuensis Malin Arve er utnevnt til medlem i et nytt regjeringsoppnevnt utvalg som skal revidere regelverket for offentlige anskaffelser.

– Er det noen kvinner som har vært spesielt innflytelsesrike i livet ditt, eller som du ser opp til som forbilder?

– Jeg pleide å tenke at jeg ikke hadde noen rollemodeller, fordi jeg ikke hadde denne ene veldig tydelige autoritetspersonen som jeg så opp til og beundret. De beste forbildene er kanskje de du tar for gitt, og jeg har noen av disse. Begge mine bestemødre har høyere utdanning. Da jeg vokste opp, hadde jeg ingen anelse om at det var en kjønnsskjevhet eller at jeg ikke kunne bli eller studere hva jeg ville, sier Arve.

Malin Arve
Malin Arve er førsteamanuensis ved Institutt for foretaksøkonomi og prorektor for forskning ved Handelshøyskolen NHH. Foto: Odd Mehus

Kvinne ved en handelshøyskole

Det å ha bestemødre som ekspemplifiserte dette, gjorde det reelt, sier Arve, som i voksen alder så at nettopp de har vært viktige forbilder.

– I løpet av min karriere har jeg møtt andre kvinner som brenner for det de gjør, og de har det gøy samtidig. De har fått meg til å ville bli som dem.

– Har du møtt utfordringer eller hindringer som kvinnelig student og forsker i businessfag?

– Jeg har vært heldig som ikke har møtt noen spesielt vanskelige utfordringer, i hvert fall ikke noe jeg har følt på underveis. Enkelte har kommet med kommentarer og forslag om hva jeg bør eller ikke bør gjøre. Dette er noe jeg bare har ignorert, blant annet fordi jeg ikke har forstått hvorfor jeg ikke kan gjøre det jeg vil, sier Arve.

Utforsk hva business-utdanning har å tilby

– Hvilke råd vil du gi til kvinner som er helt i starten på en økonomiutdannelse?

– Mitt råd er å utforske hva utdannelsen har av faglige muligheter og spesialiseringer. Ikke vær redd for å ta valg basert på dine egne interesser og det du er nysgjerrig på. Å følge andre kan ha virket som en god idé på videregående skole, men tar du høyere utdanning, bør du velge ut fra egne interesser. Det er på den måten du utvikler deg. Og: Ikke la andre fortelle deg noe annet.

Synnøve nesse,  av helge skodvin

Må bli mye bedre kriseledere

Synnøve Nesse er ekspert på kriseledelse. Hun forsker nå på håndteringen av Covid 19. – Det er særlig fem punkter norske ledere på være oppmerksomme på.
NHHs rektor Øystein Thøgersen (i midten) får to nye prorektorer inn i sin ledergruppen. Malin Arve, førsteamanuensis ved Institutt for foretaksøkonomi og nåværende prorektor for utdanning, og Stig Tenold, professor ved Institutt for samfunnsøkonomi, ble ansatt som prorektorer i styremøtet ved NHH i dag. Foto: Odd Mehus

To nye prorektorer ansatt ved NHH

Rektor Øystein Thøgersen får to nye prorektorer inn i sin ledergruppe. Førsteamanuensis Malin Arve blir prorektor for forskning. Professor Stig Tenold blir prorektor for utdanning.