Skal diskutere norsk trusselbilde

Bilde som viser folk som mingler på vårkonferansen 2022. Foto: Foto: Silje Katrine Robinson
VÅRKONFERANSEN: – De siste årene har vi hatt kriser av ulik karakter, men krisene har noe til felles: de påvirker oss og krever vår respons, sier NHH-rektor Øystein Thøgersen (t.h. i venstre bilde). Foto: Silje Katrine Robinson
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

26. mai 2023 13:01

Skal diskutere norsk trusselbilde

Kriser og sjokk gjør det vanskelig å manøvrere. Hvordan forberede seg på det uforutsigbare? Dette er tema for årets vårkonferanse.

– De siste årene har vi hatt kriser av ulik karakter, men krisene har noe til felles: de påvirker oss og krever vår respons. Det er derfor både viktig og interessant å forstå hvordan vedvarende bærekraftsutfordringer og teknologiske gjennombrudd så vel som geopolitiske kriser og økt polarisering vil påvirke konjunkturer, vekst og velferd. 

Det sier NHH-rektor Øystein Thøgersen. Torsdag 1. juni møter han PST-sjef Beate Gangås og FNI-direktør Iver B. Neumann på én av Bergens viktigste næringslivskonferanser, Vårkonferansen. De skal diskutere politisk og makroøkonomisk ulikhet. 

Les mer om vårkonferansen

THØGERSEN GIR TERNINGKAST

NHH-rektoren sier han kommer til å reise spørsmål om den økonomiske politikken fungerer godt.

– Kanskje blir jeg fristet til å gi terningkast? Mens deler av den økonomiske politikken aspirerer til terningkast 6, er det andre deler som må nøye seg med lavere verdier.

Siden 1995 har den tradisjonsrike konferansen samlet norske toppledere, politikere og forskere for å diskutere sentrale samfunnsspørsmål. I år er det nettopp kriser og sjokk som er tema. 

Bilde av næringsminister Jan Christian Vestre, sjefanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea og Sveinung Rotevatn, første nestleder i Venstre. Foto:  Silje Katrine Robinson
BILDER FRA FJORÅRETS VÅRKONFERANSE: f.v. næringsminister Jan Christian Vestre, sjefanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea og Sveinung Rotevatn, første nestleder i Venstre. Foto: Silje Katrine Robinson

HVILKE GREP SKAL LEDERE TA?

Ingen forutså koronakrisen, og få forutså problemene i internasjonale forsyningskjeder. Russlands storstilte angrep på Ukraina virket utenkelig, og ekstreme prisøkninger i energimarkedene var overraskende. Inflasjonsbølgen, innstramninger og rentehevninger kom hurtigere og kraftigere enn de fleste trodde var mulig.

Andre spørsmål som skal diskuteres på konferansen er: hvilke beslutninger er de beste, og hvilke grep skal ledere ta for å håndtere dagens situasjon, forutse nye trusler og samtidig skape nye muligheter?

PÅ KONFERANSEN MØTER DU OGSÅ:

  • Hege Skryseth – konserndirektør Equinor
  • Lars Røsæg – visekonsernsjef Yara
  • Vibeke Fürst Haugen – kringkastingssjef NRK
  • Rune Bjerke – Executive in Residence NHH
  • NHH-forskerne Inger G. Stensaker, Lasse B. Lien, Anita Meidell og Eirik Sjåholm Knudsen

Se hele programmet