Var på hytta da varsellampene lyste

Bilde av Fredrik Thomassen i Superside og NHH-rektor Øystein Thøgersen. Foto: Helge Skodvin
VÅRKONFERANSEN: – Det er fryktelig skummelt å starte bedrift. Det er litt mindre skummelt i USA. Der har de en optimisme til gründere som vi ikke har i det hele tatt i Norge, sa Fredrik Thomassen i Superside (f.v.). på årets konferanse. F.h. NHH-rektor Øystein Thøgersen. Foto: Helge Skodvin
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

2. juni 2023 14:29

Var på hytta da varsellampene lyste

NHH-er Fredrik Thomassen leder 700 ansatte i Silicon Valley-selskapet Superside. På Vårkonferansen snakket han om hvordan det gikk da banken deres First Republic Bank kollapset.

– Banken sa «ta det rolig. Det ordner seg». Det er det verste man kan si! Jeg visste at det var 50 prosent sjanse for bankkollaps. 

Det sa Fredrik Thomassen fra scenen på NHHs Vårkonferansen, en av Bergens viktigste næringslivskonferanser. Thomassen er tidligere NHH-student, og nå administrerende direktør i design-selskapet Superside.

På kort tid har selskapet skaffet seg store kunder som Google, Amazon, Booking.com og Cisco. Totalt har de over 450 på kundelisten.

Bilde av dame som smiler og bilde av rektor Øystein Thøgersen (bilde til høyre) i dialog med Mai Vik frå AFF, Mari Larsen Sæther i Carrot og NHH-student Maria Fjogstad.
GOD STEMNING: Rektor Øystein Thøgersen (bilde til høyre) i dialog med Mai Vik frå AFF, Mari Larsen Sæther i Carrot og NHH-student Maria Fjogstad. Foto: Helge Skodvin

BANKEN KOLLAPSET

Superside hadde rundt 500 millioner norske kroner i banken First Republic Bank, da Thomassen ble bekymret for at banken skulle kollapse. Akkurat på det tidspunktet, var han på hyttetur med familien. Sørlendingen hadde da gjort det han vanligvis aldri gjør: PC-en lå igjen hjemme.  

– Jeg tok mange telefoner fra hytta, og fikk snakket med en dame i New York som jobbet i banken vår. Gjennom henne fikk jeg kjøpt statsobligasjoner for alt vi hadde satt inn.

Det ordnet seg heldigvis for Superside og Thomassen. Selv om det var en fryktelig stressende situasjon å stå i som leder, ser han (litt) positivt på det i ettertid:

–  Det var i alle fall gøy å være med på, selv om det var sykt da det skjedde.

Bilde til venstre: FNI-direktør Iver B. Neumann. Bilde til høyre: NHH-professor Lasse B. Lien, konserndirektør Hege Skryseth i Equinor, visekonsernsjef Lars Røsæg i Yara og Anita Meidell, førsteamanuensis NHH.
Bilde til venstre: FNI-direktør Iver B. Neumann. Bilde til høyre: NHH-professor Lasse B. Lien, konserndirektør Hege Skryseth i Equinor, visekonsernsjef Lars Røsæg i Yara og Anita Meidell, førsteamanuensis NHH. Foto: Helge Skodvin

– FÅ TILBAKE EVENTYRLYSTEN

På Vårkonferansen var Thomassen i samme sesjon som Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway, og Eirik Sjåholm Knudsen, førsteamanuensis ved NHH. Her fikk Thomassen spørsmål om hvorfor han valgte å satse i USA og ikke i hjemlandet. 

–  Det er fryktelig skummelt å starte bedrift. Det er litt mindre skummelt i USA, og det er mange grunner til det. I USA har de en optimisme til gründere som vi ikke har i det hele tatt i Norge. Her til lands går vi ofte mot det trygge – vi må få tilbake eventyrlysten!

F.v.: Seniorpartner Frithjof N. Lund i McKinsey, PST-sjef Beate Gangås og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen i NRK.
F.v.: Seniorpartner Frithjof N. Lund i McKinsey, PST-sjef Beate Gangås og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen i NRK. Foto: Helge Skodvin

– Ser skjær i sjøen 

«Dårlig sikt og stormer i kø. Hvordan forberede seg på det uforutsigbare?» Det var det overordnede temaet for årets Vårkonferanse. Konferansen ble innledet av rektor Øystein Thøgersen, som snakket om makroøkonomisk usikkerhet.  

– Vi skremmer oss selv hele tiden. Vi kom ut av pandemien med mer fart enn noen skulle tro. Det så fantastisk bra ut en liten stund, men så fikk vi det enkelte mente var en ny svart svane: Ukraina-krigen. Egentlig var det ikke en svart svane, slik som finanskrisen heller ikke var det: Det var nok av eksperter som forutså at det måtte skje, sa Thøgersen. 

NHH-rektoren reiste også spørsmål om den økonomiske politikken fungerer godt:

– Hva skal vi leve av i morgen? Det bekymrer meg. Staten forsøker å plukke vinnere, og det er en farlig vei å gå. Det må settes riktige insentiver, og ikke bare gi til de som drar inn kronene. Jeg ser skjær i sjøen, men er middels optimistisk i dag.

På Vårkonferansen var det også innlegg fra blant andre PST-sjef Beate Gangås, FNI-direktør Iver B. Neumann, konserndirektør Hege Skryseth i Equinor, kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen i NRK og visekonsernsjef Lars Røsæg i Yara.