– Kundene er i dobbel skvis

Bilde av Frode Steen. Foto: Helge Hansen
FOOD-KONFERANSEN 2023: NHH-professor Frode Steen mener at verdikjeden i dagligvarebransjen er under mindre press nå enn det den har vært det siste året: – Flere av innsatsfaktorene som har blitt dyrere er på vei tilbake til nivået før krigen i Ukraina. Foto: Helge Hansen
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

20. februar 2023 15:07

– Kundene er i dobbel skvis

Matvarepriser i taket: hvor går kunden og hvordan responderer verdikjeden? Dette er tema for årets viktigste dagligvarekonferanse, som er 13. mars i Oslo.

– Kundene er i dobbel skvis. Økte rentekostnader og dyrere strøm reduserer det som er igjen til mat og andre detaljprodukter, og kundene vil bli smartere i sin pengebruk. De vil handle oftere på lavprisbutikk, de vil bli flinkere til å handle på salg, og de vil bli mer prisbevisst.

Det sier NHH-professor Frode Steen, som leder konferansen og forskningssamarbeidet FOOD (se under).

Han mener samtidig at mer «hjemmehygge» kan føre til at forbrukerne også kjøper mer av dyrere produkter:

– Det negative inntektssjokket kan også føre til at vi koser oss mer hjemme – da vil dyrere produkter, som entrecote, overraskende nok kunne få høyere omsetning, da det å spise hjemme uansett er billigere enn å spise ute.

Les også:

dagligvare butikk, pxhere.com

Klart for nytt byks i matprisene

Matprisene gjør et byks i februar og juli. Det er vanlig, men hoppene er ekstra store det siste året, skriver NHH-professorene Øystein Foros og Frode Steen.

Hva skjer hos våre naboer?

FOOD er et samarbeid mellom NHH og NorgesGruppen (NG) som har pågått siden 2016, og som skal fortsette i ytterligere fire år til. Målet er å fremme forskning og ny kunnskap om dagligvaremarkedene, spesielt rundt tema knyttet til markedsstruktur, konkurranse og produktivitet. Årets konferanse adresserer noen av de store temaene i norsk dagligvare:

  • Hva har skjedd i verdikjeden her hjemme?
  • Hva skjer hos våre naboer og hvordan kan vi vente at kundene responderer?
  • Hvordan kan verdikjeden utnytte ny teknologi, og hvordan skal alt dette skje samtidig som bærekraft opprettholdes?

Til å svare på dette inviterer FOOD forskere, eksperter og næringsliv på scenen. Du møter blant annet politiker og diplomat Erik Solheim, professor Pål Johan From fra NMBU, Marie-Louise Riewerts i NielsenIQ Danmark og NHH-er Gudbrand Johannes Qvale fra Horgen gård, som gikk fra næringsliv til gårdsliv.

Se hele programmet

Bedre tider i vente

Høye matvarepriser påvirker økonomien til de fleste, men vi går nå mot bedre tider, skal vi tro NHH-professor Frode Steen. 

– Flere av innsatsfaktorene som har blitt dyrere, er på vei tilbake til nivået før krigen i Ukraina. Vi ser for eksempel at gassprisene er omtrent helt tilbake, og det er viktig for både kostnadene i gjødselproduksjonen og andre energipriser, som strøm. 

Les også:

Bilde av Tesla. Foto: Unsplash v. Sasan Hezarkhani

Full fres for Tesla på Norsk innovasjonsindeks

Elbilgiganten utmerker seg på Norsk innovasjonsindeks 2022. – Tesla har snudd opp ned på bilindustrien, sier NHH-professor Tor W. Andreassen.