UKEN er blitt et miljøfyrtårn

HISTORISK: NHH-studentene Cathrine Standal og Silje Bue er UKENs første bærekraftsansvarlige. Det har gitt resultater. Foto: Ove Sjøstrøm
HISTORISK: NHH-studentene Cathrine Standal og Silje Bue er UKENs første bærekraftsansvarlige. Det har gitt resultater. Foto: Ove Sjøstrøm
Av Ove Sjøstrøm

23. mars 2022 14:41

UKEN er blitt et miljøfyrtårn

En ny generasjon NHH-studenter gjør ord til handling. Den tradisjonsrike UKEN er endelig blitt miljøsertifisert.

For første gang er en av Norges største studentdrevne festivaler blitt sertifisert som Miljøfyrtårn. Sammen med engasjerte NHH-studenter har UKENs bærekraftsansvarlige Silje Bue og Cathrine Standal jobbet jevnt og trutt mot en grønnere studentfestival.

Bilde av Solveig Mildestvedt og Pernille Frostad i Femme Forvaltning.

NHH-studenter strømmer til kvinnelig børsklubb

Femme Forvaltning har i fire år jobbet for å øke finansinteressen blant kvinnelige NHH-studenter. I fjor hadde de over 100 søkere, og nylig inngikk de samarbeid med DNB og Carnegie.

– Vi er faktisk de første bærekraftsansvarlige i UKENs historie, og dette er en rolle som fremtidige festivaler ikke kommer unna. Dette er et viktig første steg mot å bli grønn og bærekraftig. Å være miljøsertifisert forplikter, sier Standal.

Bue skyter inn:

– Nå er jo NHH allerede sertifisert, så det skulle jo egentlig bare mangle at også UKEN tok grep. Det er jo vi studenter som er fremtiden.

Et miljøfyrtårn av en festival

Det er ikke få tiltak studentene har måtte gjennomføre for å bli sertifisert av stiftelsen Miljøfyrtårn. Dette er noen tiltakene som gjennomføres under UKEN 2022:

  • Plastglassene som brukes under festivalen pantes i samarbeid med Hansa slik at de kan resirkuleres.
  • Ekstra søppelcontainer sørger for sortering av papp, papir, restavfall, glass og metall.  UKEN har også koblet seg på Sammen sin avtale med BIR om å sortere matavfall.
  • T-skjorter, bannere og annet reklamemateriell er bestilt med logo uten årstall slik at de kan brukes på nytt.
  • UKEN prioriterer miljøsertifiserte overnattingssteder for artister og andre tilreisende.
  • Bilparken består av 75 prosent elektriske biler.
  • UKEN har utarbeidet en rekke rutinebeskrivelser for å sikre at alle deler av organisasjonen har en guide til hvordan deres seksjon kan inkludere klimaperspektivet best mulig. Det er blant annet laget innkjøpsrutiner som skal sikre at UKEN hovedsakelig kjøper miljømerkede produkter fra lokale, og gjerne miljøsertifiserte leverandører.

– Dette er veldige målbare og konkrete miljøtiltak, men vi har også tatt mange andre grep som går på støynivå, estetikk og bruk av effekter under konsertene, sier Bue.

Bilde av Natalie Milde. Foto: Hallvard Lyssand

Bygger karriere i Tyskland

Natalie Hellesø Milde (29) fikk jobb i Berlin etter Innovation School. – Stadig flere studenter ønsker å jobbe utenfor landets grenser, sier prorektor for utdanning, Stig Tenold.

– Samarbeid er nøkkelen

De to understreker at miljøarbeid ikke alltid handler om å finne opp kruttet på nytt.

– Ta for eksempel kantinen her på NHH. De har allerede et veldig bra søppelsystem som vi får lov til å benytte når det gjelder matavfall. Sorteringsbøttene allerede på plass noe som betyr mindre kostnader for oss, sier Standal og slår fast:

– Ofte er samarbeid nøkkelen til å lage en god og helhetlig miljøprofil. Hvis en løsning kan gagne flere parter på veien mot å bli litt grønnere, blir det også lettere å gjennomføre enn om vi skulle gjort alt selv.

– Vi er faktisk de første bærekraftsansvarlige i UKENs historie, og dette er en rolle som fremtidige festivaler ikke kommer unna. Dette er et viktig første steg mot å bli grønn og bærekraftig. Å være miljøsertifisert forplikter, sier Cathrine Standal (til v). – Nå er jo NHH allerede sertifisert, så det skulle jo egentlig bare mangle at også UKEN tok grep. Det er jo vi studenter som er fremtiden, sier Silje Bue.
– Vi er faktisk de første bærekraftsansvarlige i UKENs historie, og dette er en rolle som fremtidige festivaler ikke kommer unna. Dette er et viktig første steg mot å bli grønn og bærekraftig. Å være miljøsertifisert forplikter, sier Cathrine Standal (til v). – Nå er jo NHH allerede sertifisert, så det skulle jo egentlig bare mangle at også UKEN tok grep. Det er jo vi studenter som er fremtiden, sier Silje Bue. Foto: Ove Sjøstrøm

Og ofte er det enkle tiltak som gir stor miljøeffekt, understreker Bue.

– Vi er opptatt av det som kan brukes på nytt, også brukes på nytt. Noe så enkelt som å bestille T-skjorter for UKEN uten årstall, er et slik tiltak. Dermed kan T-skjortene brukes på neste festival av ansatte og frivillige. Også bannere kan lett brukes på nytt når de ikke har årstall.

Liv og lære

Miljøengasjementet stikker dypt hos de to NHH-studentene.

– At vi søkte på jobbene som bærekraftsansvarlige, var ikke resultat av noe som plutselig falt ned i hodene våre, sier Bue.

– Jeg har alltid vært engasjert i dyrevelferd, og i forlengelsen har miljøengasjementet kommet mer og mer. Jeg forsøker å leve miljøvennlig, og jeg er bevisst på hvilke produkter jeg kjøper for å sette et minst mulig miljøfotavtrykk. Jeg har også vært leder for studentforening NHHS Green Team.

De to studentene stiller også opp når miljø er tema på ulike arrangementer.

– Vi var nylig konferansierer under miljødagen hos Equinor, og vi hold innlegg på klimafestivalen Varmere Våtere Villere som hadde et arrangement på NHH i mars. Da trakk vi spesielt frem erfaringene og utfordringene som bærekraftsansvarlige for UKEN.

Engasjement blir med videre

Bue er femte års student med Business analytics som hovedtema. Standal er på fjerde året med profilen Økonomisk styring i kombinasjon med CEMS. Begge to er snart klar for yrkeslivet utenfor NHH.

– Som studenter og bærekraftsansvarlige sender vi ut et signal til næringsliv og mulige arbeidsgivere. Vi er opptatt av miljø og fremtiden, sier Bue som legger til:

– Vi kommer nok til å stille krav til en grønn profil hos mulige arbeidsgivere. Det kommer en ny generasjon studenter som ikke bare har bærekraft høyt på dagsorden, men som også ønsker å bidra til å redusere miljøfotavtrykket i næringslivet.

revy nhh

Etterlengtet feiring av 2020- og 2021-kullet

Nærmere 700 tidligere NHH-studenter kom i helgen til NHH for å feire fullført mastergrad. Pandemien hadde satt en stopper for avslutningsseremonien for masterstudenter de to siste årene.

Sist UKEN skulle arrangeres i 2020 ble den avlyst på grunn av pandemien. I år er UKEN er tilbake for fullt og går av stabelen fra 3. mars til 20. mars. 

– Det er godt å få tilbake hverdagen som studenter. Og det er godt at UKEN også tar ansvar for miljøet med en ny generasjon NHH-erer i spissen, avslutter Standal.