NHH-studenter strømmer til kvinnelig børsklubb

Bilde av Solveig Mildestvedt og Pernille Frostad i Femme Forvaltning, og bilde av Astri Holta i DNB Markets.
KVINNELIG BØRSKLUBB: – Vi er utrolig glade, sier Pernille Frostad i Femme Forvaltning (t.h.) om det nye samarbeidet med DNB og Carnegie. I tillegg til kursing og faglige arrangementer, bidrar bankene med 100 000 kroner hver. Carnegie skyter også inn 50 000 kroner i fondet deres. T.v. Solveig Mildestvedt (medlem). Foto: Ingrid Aarseth Johannessen
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

8. mars 2022 07:54

NHH-studenter strømmer til kvinnelig børsklubb

Femme Forvaltning har i fire år jobbet for å øke finansinteressen blant kvinnelige NHH-studenter. I fjor hadde de over 100 søkere, og nylig inngikk de samarbeid med DNB og Carnegie.

I desember startet det nye samarbeidet som den kvinnelige børsklubben Femme Forvaltning har med DNB og Carnegie. Som en del av dette, bidrar bankene med 100 000 kroner hver i to år framover. Carnegie skyter også inn 50 000 kroner i børsklubbens fond. 

– Vi er utrolig glade! Vi ser nå fram til å samarbeide med bankene og til å ha årlige, faglige arrangementer. Bankene kommer også til å bidra med kursing og gi oss faglig input på spesifikke områder som er viktig for oss, sier Pernille Frostad (22), tidligere leder av Femme Forvaltning, nå aktivt medlem.

Femme Forvaltning er en studentgruppe ved Norges Handelshøyskole som har som mål å øke kvinnelige NHH-studenters interesse og kunnskap om finansbransjen. Da gruppen ble etablert i desember 2018, bestod de av åtte medlemmer. I dag har gruppen 27 medlemmer, som forvalter fondets nærmere 300 000 kroner.

Les også: 

Bilde av Natalie Milde. Foto: Hallvard Lyssand

Bygger karriere i Tyskland

Natalie Hellesø Milde (29) fikk jobb i Berlin etter Innovation School. – Stadig flere studenter ønsker å jobbe utenfor landets grenser, sier prorektor for utdanning, Stig Tenold.
Astri Holta, analytiker i DNB Markets.
Astri Holta, analytiker i DNB Markets. Foto: DNB

– Får tettere kontakt med studenter

Det er imidlertid ikke første gang Femme Forvaltning samarbeider med DNB. Banken har vært samarbeidspartner og hovedsponsor siden oppstart av gruppen. I startkapital fikk de 200 000 kroner, der 160 000 kroner gikk til startkapital i børsklubbens fond.

– Det er givende å samarbeide med en gjeng som så åpenlyst lar seg begeistre over å lære noe nytt. Nå er det mindre enn to år siden jeg selv gikk ut av NHH, så jeg er nok ikke så ulik studentene. Faktisk var jeg med i Femme Forvaltning, så jeg føler meg på flere måter nær gruppen, sier Astri Holta, analytiker i DNB Markets. 

Den nye samarbeidspartneren Carnegie vektlegger at samarbeidet gir dem en tettere kontakt med finansinteresserte studenter, enn det de ville fått ved å stå på stand eller ha bedriftspresentasjoner. 

– Det har vært spennende å bli kjent med de engasjerte studentene i Femme Forvaltning. Gjennom tett dialog får vi konkrete tilbakemeldinger om hva studentene har lyst til å lære mer om. Studentene får også en unik mulighet til å bli bedre kjent med oss og vårt arbeidsmiljø, sier Helene Olsen, HR Business Partner i Carnegie. 

Frostad og Mildestvedt sine fem beste aksjetips:

  1. Hopp i det: kjøp din første aksje i et selskap du har troen på! Da blir du motivert til å følge med og du får kjenne markedet på kroppen.
  2. Finn en god podkast om aksjer! Da kan du lære om aksjer på vei til skolen, jobb eller når du støvsuger.
  3. Begynn å scrolle på Twitter! Der er det mange engasjerte mennesker som skriver om aksjer og som deler informative grafer og illustrasjoner om markedet. Dersom du bruker «$» og «tickeren» (forkortelsen) for aksjen i søkefeltet på Twitter, finner du innlegg tilknyttet den aksjen du ser etter.
  4. Sett på nyhetsvarsler for nettaviser som Finansavisen, Dagens Næringsliv og E24. Da får du automatisk et overblikk over de viktigste hendelsene, selv på de mest hektiske dagene i eksamensperioden.
  5. Diskuter med andre! Det er få ting du lærer så mye av som å diskutere selskaper og nyheter med andre.

Overvåker ni sektorer

Hvert semester deles medlemmene i Femme Forvaltning inn i ni undergrupper som får hver sin sektor som de skal overvåke. Gruppene møtes deretter ukentlig der de oppdaterer hverandre på bransjene. Én gang i semesteret «pitcher» gruppene inn en ny aksje som er av spesiell interesse, og i fellesskap blir de enige om hvilke aksjer de skal kjøpe eller selge. 

– Vi rullerer på sektorene fordi vi ønsker at alle skal bli kjent med flest mulig bransjer. Vi er også opptatt av at alle skal vite litt om de ni sektorene, selv om de ikke har fulgt dem selv, sier Solveig Mildestvedt (23), medlem av Femme Forvaltning. Som Frostad, var hun med i styret til den kvinnelige børsklubben i fjor, da som økonomiansvarlig. 

Slo Oslo Børs

Den kvinnelige børsklubben velger aksjer til porteføljen sin basert på både kvalitative og kvantitative vurderinger av selskaper. Forretningsmodell, markedsutsikter, risiko og verdsettelse er eksempler på viktige punkter som blir diskutert om hver aksje, forteller studentene.

I fjerde kvartal i fjor endte Femme Forvaltning med en avkastning på 2,10 prosent mot Oslo Børs sin 3,51 prosent. For hele 2021, gikk porteføljen deres opp med 24,56 prosent mot hovedindeksen til Oslo børs som steg med 23,4 prosent. 

– Vårt hovedfokus er å skape engasjement rundt og lære mest mulig om finans. Det er en gøy bonus at porteføljen vår har gjort det bra siden oppstart, sier Frostad.

LES OGSÅ:

Jens Aarre Seip

Tusenvis bruker plattformen til drop-out

NHH-er Jens Aarre Seip ønsker å senke terskelen for å stille spørsmål under forelesninger. Nå har gründerselskapet sikret seg avtaler med 11 norske utdanningsinstitusjoner, deriblant NHH.

Over 100 søkere

I fjor høst var det over 100 kvinner som søkte seg til Femme Forvaltning. Åtte av disse ble nye medlemmer. Frostad forteller at nivået på søkerne har blitt betydelig høyere enn da hun selv søkte seg inn i studentgruppen for over to og et halvt år siden.

– Det har vært gøy å følge med på utviklingen til gruppen. Jeg har vært med på to intervjurunder nå, og nivået virker å bli høyere for hvert år, sier Frostad, og legger til: 

– Vi ser etter de som er motiverte og som ønsker å bruke tid på aksjer, men når alle er motiverte, må vi også stille noen andre krav. Nå må nye medlemmer ha litt bakgrunnskunnskap fra før, som at de kjenner godt til børsen, vet hva aksjer er og hvordan de prises. Vi stiller likevel ikke de samme kravene til en førsteårsstudent som en masterstudent. En balanse mellom kullene er viktig, og vi er opptatt av kunnskapsoverføring.

Helene Olsen i Carnegie.
– Det har vært spennende å bli kjent med de engasjerte studentene i Femme Forvaltning. Gjennom tett dialog får vi konkrete tilbakemeldinger om hva studentene har lyst til å lære mer om, sier Helene Olsen, HR Business Partner i Carnegie. Foto: Stig Jarnes

Les også: 

Maria Fjogstad

Drevet av sterkt samfunnsengasjement

Maria Fjogstad (24) sitt store engasjement i studentgruppen Green Team har blitt lagt merke til. I tillegg til økonomistudier, går hun på rettsvitenskap og driver språkkafé for flyktninger.

Går i riktig retning

Astri Holta i DNB Markets forteller at de ønsker seg en høyere andel kvinnelige søkere til sine stillinger. Det er viktig at studentene tidlig blir informert om mulighetene som finnes innenfor finans, påpeker hun. 

– Å øke kvinneandelen i finansbransjen er et langsiktig arbeid, og vi opplever at samarbeidet med Femme er ett av flere initiativer som bidrar i positiv retning. Børsklubben bidrar til å øke kvinnelige studenters kjennskap til og interesse for jobber i finans, og vi er glade for at flere får øynene opp for alle de spennende mulighetene som finnes her.

Helene Olsen i Carnegie vektlegger også at Femme Forvaltning er en viktig rekrutteringsarena for dem:

– Vi tror at Femme er et trygt miljø for å lære om finans, og et miljø som gjerne ikke har vært til stede for kvinner tidligere. For oss har samarbeidet vært nøkkelen til å få inn flinke kvinnelige studenter i Carnegie. Vi har et ønske om å fortsette det gode samarbeidet, og i tillegg gi noe tilbake til dem, gjennom å støtte med kapital og kompetanse, sier hun.

Snart masterstudenter

Til høsten begynner NHH-studentene Frostad og Mildestvedt på mastergraden. De er ikke i tvil om at de kommer til å velge finans som spesialisering. Selv om de holder karrieremulighetene åpne, kan de godt tenke seg å jobbe i finansbransjen. 

– Jeg har definitivt lyst til å prøve! Det virker kjempegøy. Femme Forvaltning har bare gitt meg mersmak, sier Mildestvedt. 

Les også:

Bilde av to kvinnelige NHH-studenter som smiler. Foto: Helge Skodvin

Har Norges mest populære studieprogram

– Våre søkere er godt kjent med at vi tilbyr en fremtidsrettet utdanning, sier NHH-rektor Øystein Thøgersen. Han gleder seg til studiestart i august.