– Imponert over modenheten

Stortrivdes i hverandres selskap: Fra venstre: Mentor Torleif Madsen sammen med studentene Kristjan Basse Sveum fra Gjøvik, Bendik Skarpnes fra Stavanger og Andrine Ubøe fra Haugesund. Foto: Ove Sjøstrøm
Stortrivdes i hverandres selskap: Fra venstre: Mentor Torleif Madsen sammen med studentene Kristjan Basse Sveum fra Gjøvik, Bendik Skarpnes fra Stavanger og Andrine Ubøe fra Haugesund. Foto: Ove Sjøstrøm
NHH Av Ove Sjøstrøm

19. august 2022 13:21

– Imponert over modenheten

Under velkomstuken ved NHH møtte de nye bachelorstudentene mentorer fra næringslivet. Mange av studentene imponerte mentorene stort under casearbeidet.

– Da tar vi en kjapp presentasjonsrunde, sier mentor Torleif Madsen, CEO i Compact Carbon Capture AS, et selskap i det globale Baker Hughes-konsernet.

Madsen er en av mange tidligere NHH-studenter som bruker en hel arbeidsdag for å gi ferske studenter en lyninnføring i case-arbeid.

I et av de mindre auditoriene på NHH har ferske bachelorstudenter jobbet gjennom dagen med en caseoppgave om betalingstjenesten Vipps. Nå skal de vise presentasjonen foran mentor og medstudenter.

Dommen faller raskt.

– Jeg synes dere har gjort gode analyser basert på caseoppgaven. Det gjelder både utfordringene Vipps har nå, og det de kommer til å møte i fremtiden, sier Madsen.

Han legger også vekt på en annen viktig egenskap fremtidig ledere bør ha: Evnen til å formidle et budskap på en forståelig og interessant måte.

NHH, studenter, grupperom
Årets mentordugnad er en del av NHHs førstekullsuke der studentene får servert lunsj og har obligatoriske samlinger. Foto: Ove Sjøstrøm

– Dere er veldig gode på presentasjon. Det gjelder samtlige av dere. Dette er en undervurdert ferdighet alle bør mestre, sier han og nikker anerkjennende til studentene.

– Tenk som økonomer og ledere

Årets mentordugnad er en del av NHHs førstekullsuke der studentene får servert lunsj og har obligatoriske samlinger. På casedagen midtveis i uken er det NHHs prorektor for utdanning, Stig Tenold, som ønsker studentene velkommen.

– Poenget med casedagen er at dere skal begynne å tenke som økonomer og ledere. Dere skal jobbe i grupper og se styrken i ulike tilnærminger. Husk at det ikke bare finnes ett svar med to streker under når dere diskuterer, sier Tenold før studentene fordeler seg i ulike grupper.  

Både Tenold og medlemmer i studentforeningens NHHS Case Club svarte på spørsmål fra studentene underveis.

– Veldig viktig epoke i livet

Eiendomsinvestor Anders Buchardt var tilbake på NHH, denne gang som mentor for de nye bachelorstudentene.

– Vi har selv vært nye studenter, så vi vet at gode råd og tips blir satt pris på, forklarer Markus Lille fra Trondheim og Hans Christian Midelfart fra Oslo. Begge er 2. kullstudenter og medlemmer av NHHS Case Club.

Fikk nyttige svar

De fleste mentorene har lang fartstid som ledere fra næringslivet, og alle er utdannet ved NHH.  Mentordagen er svært nyttig for en fersk NHH-student og kan absolutt anbefales, er attesten fra 20 år gamle Andrine Ubøe fra Haugesund.

– Det beste med opplegget er at vi får treffe næringslivsledere med lang erfaring. Dessuten er gruppene akkurat passe store. Det er lettere å få til en god samtale med mentor og kunne stille litt mer naive spørsmål enn om vi hadde vært samlet i det store auditoriet med 500 andre studenter.

– Fikk du gode svar i dag?

 – Ja, jeg likte blant annet det han sa om relevante sommerjobber. Du trenger nødvendigvis ikke å ha mange kule internship i store bedrifter for å lære noe. Absolutt alle typer sommerjobber kan gi gode erfaringer.

På casedagen midtveis i uken var det NHHs prorektor for utdanning, Stig Tenold, som ønsket studentene velkommen. Både Tenold og NHH-studentene Hans Christian Midelfart og Markus Lille fra NHHS Case Club svarte på spørsmål underveis.
På casedagen midtveis i uken var det NHHs prorektor for utdanning, Stig Tenold, som ønsket studentene velkommen. Både Tenold og NHH-studentene Hans Christian Midelfart og Markus Lille fra NHHS Case Club svarte på spørsmål underveis. Foto: Ove Sjøstrøm

Hun ser frem til fortsettelsen på NHH.

– Det mange spennende retninger. For min egen del har jeg lyst å gå mot energi, miljø og bærekraft.

Også medstudent Bendik Skarpnes (20) fra Stavanger fikk mye ut av dagen.

– Dette har vært veldig bra. Spesielt at vi jobbet i grupper. Diskusjonene og det som kom ut av disse, er jeg helt sikker på ble langt bedre enn om jeg skulle gjort dette alene.

– Var du nervøs da du presenterte?

– Nei, faktisk ikke. Det gikk helt fint.

15 mentorer og masterstudenter møtes for første gang: Masterstudent Helge Instanes blir matchet med Joakim Holsten Leren, digital løsningsarkitekt hos Odfjell Drilling. Elise Langseth med sin mentor Marie Sørli, senior kundeansvarlig i maritim avdeling i Eksportfinansering Norge. Foto: Sigrid Folkestad

– Får en bro over i arbeidslivet

NHH gjentar suksessen, og for tredje året på rad ble Mentorprogrammet startet opp denne uken. – Å få en mentor er som en bro over i arbeidslivet, sier en av masterstudentene.