Satser på naturvin i verdensklasse

Vlado Magula. Foto: Ove Sjøstrøm
– Uten masterne hadde jeg nok ikke turt å satse på en egen business. Det er utrolig viktig med en teoretisk forståelse av hva som skal til for å lykkes. Resten handler om å ta iniativ og å tørre å satse på noe man har tro på, sier NHH-alumni og vinbonde Vlado Magula fra Slovakia.
NHH Av Ove Sjøstrøm (tekst og foto)

11. april 2022 10:58

Satser på naturvin i verdensklasse

Eiendomsutvikler og vinbonde Vlado Magula fra Slovakia er innom skolen og byen som ga ham selvtillit til å satse på egne druer og kvalitetsvin i Slovakia.

– Å lage vin er et veldig personlig prosjekt for meg. Jeg er blitt så emosjonelt knyttet til Magula-vinen at jeg ikke orker å møte mulige kjøpere personlig, selv om jeg er god på salg. Det overlater jeg til våre partnere - proffe distributører og salgsfolk, sier Vlado Magula, som er på et kjapt besøkt på NHH der han tok Master of International Business (MiB) i 2004. Dette er det første besøket til Norge på nesten 20 år. Anledningen er vinsmaking for hans norske forretningspartnere.

Alumnen utdyper sine følelser for vinen han lager.

– Det handler rett og slett om at jeg identifiserer meg følelsesmessig med vinen vår. Den er nesten en forlengelse av min egen personlighet. Akkurat det er et godt utgangspunkt for å lage vin, snakke om vin og få nye forbindelser, men kanskje ikke en god egenskap når det gjelder å selge den. Å være så følelsesmessig og personlig involvert i en vin, er et dårlig utgangspunkt for å forhandle og gjøre business. Derfor overlater jeg den delen til profesjonelle, sier han.

HISTORISKE RØTTER

Familieprosjektet Magula Wine Estate ble etablert i 2007, og har historiske røtter tilbake til 1930-tallet. Det var Vlads oldefar Joseph Husar som startet vinproduksjonen på Magula-gården. Husar forlot den nordlige delen av landet og dro til Rose Valley og landsbyen Suchá nad Parnopu. Der bygget han en vingård fra grunnen, men kommunisttiden la alt i grus før familien Magula igjen tok opp vinproduksjonen i 2007. Rose Valley ligger i det sørlige Slovakia, i området som kalles den mindre karpatiske vinregionen.

– Det som kjennetegner regionen vår, er den løse, nesten støvaktige jorden. Den er fruktbar og tørr. Regionen er kjent for sin rødvin, og vi produserer naturvin av druene våre. Dette er slik de aller første vinmakerne i historien laget vin.

Stolt over NHH

Fremdeles er det eiendomsbransjen som forsørger Vlado Magula og familien ved siden av produksjon og salg av vin. Da Magula var utvekslingsstudent fra Slovakia til NHH i 2002-2003, tok han en Master of International Business (MiB). Han ha også en mastergrad strategisk ledelse fra Slovakia.

– Jeg husker jeg var stolt over å ha kommet inn på NHH. De andre medstudentene mine i Slovakia hadde ikke hørt om NHH, og knapt nok Norge, sier Vlado Magula og ler.

Men NHH har satt spor i den ambisiøse vinbonden. Og gitt mulighet til å realisere drømmen om den perfekte vinen.

 – Jeg har alltid drømt om å bli en entreprenør og gründer, sier han og legger til:

– Da jeg gikk på NHH, lekte jeg med tanken på å lage et konsept for unge mennesker som likte å reise, der de kunne dele sine erfaringer. Jeg endte til slutt opp med å lage en tjeneste som innebar mystery-shopping for hoteller. Etter noen år endte jeg opp i eiendomsbransjen med utvikling og salg av boliger nord i Slovakia.

Bygger en merkevare

Med et godt betalt levebrød i eiendomsbransjen, kunne han også satse på lidenskapen: Naturvin i verdensklasse. Og suksessen begynner å komme. Du finner en rekke av Magula-vinene på Vinmonopolet. Foreløpig er det småskalaproduksjon av vinene, men planen er å vokse sakte.

– Det tar tid å skape en merkevare, og fortelle omverden historien om vingården vår. Men vi er på vei mot noe større hele tiden, sier han og legger til:

– Uten masterne fra Slovakia og NHH hadde jeg nok ikke turt å satse på en egen business. Det er utrolig viktig med en teoretisk forståelse av hva som skal til for å lykkes. Resten handler om å ta iniativ og å tørre å satse på noe man har tro på.

– Trivdes du på NHH?

– Ja, absolutt. Det sosiale var fantastisk, og det faglige var veldig bra.

Krig i nabolandet

Da Russland invaderte nabolandet Ukraina, fikk Slovakia og resten av Europa et kollektivt sjokk.

– Det som skjer nå er helt uvirkelig. Det vil endre Europa og verden for alltid, sier Magula ettertenksomt.

Selv om Slovakia har grense til Ukraina i øst, mener Magula det er utenkelig at Putin vil invaderer et NATO-land.

– Jeg er overbevist at Russland vil tape til slutt. De er ingen stormakt lenger, hverken økonomisk eller militært. Dette er galskap fra ende til annen med store menneskelige lidelser.