– Vi kan ikke sitte stille når omgivelsene endrer seg

Anne Aarestrup
– Vi må alltid bli bedre i det vi gjør, og teknologi og digitalisering er helt sentralt når vi skal møte kundenes behov, sier Anne Aarestrup, produktutviklingssjef BM hos Frende forsikring. I fjor tok hun en MBA in Technology and Innovation of Finance, et masterprogram som gjennomføres på deltid over to år. Programmet skal gi innsikt i de mulighetene som finnes i den pågående fintech-revolusjonen. Foto: Ove Sjøstrøm
Av Ove Sjøstrøm

12. mai 2021 13:04

– Vi kan ikke sitte stille når omgivelsene endrer seg

Anne Aarestrup har gått fra juss til produktutvikling. For å henge med i svingene tok hun en fintech-MBA ved siden av full jobb.

Anne Aarestrup
– Vi som har vært ute i yrkeslivet en stund, har ofte en ekstra motivasjon for å lære noe nytt. I tillegg fikk jeg brukt kunnskapen underveis i min egen jobbhverdag. Dette er en veldig god måte å lære på, sier Anne Aarestrup, produktutviklingssjef BM hos Frende forsikring. Foto: Ove Sjøstrøm

Nye kundemønstre og avansert teknologi endrer forsikringsbransjen i et stadig større tempo. 

– Vi må hele tiden stille noen enkle spørsmål. Hva vil kundene våre ha, og hvilke tjenester ønsker de å bruke, sier Anne Aarestrup, produktutviklingssjef BM hos Frende forsikring. 

Hun slår fast:

– I vår bransje kan vi ikke sitte stille når omgivelsene endrer seg. Vi kan heller ikke sitte stille og se på at kundene våre endrer atferd. Her må vi hele tiden ligge i forkant å tilby brukervennlige tjenester gjennom gode fintech-løsninger.

Yrkeserfaring gir ekstra motivasjon

I fjor tok hun en MBA in Technology and Innovation of Finance, et masterprogram som gjennomføres på deltid over to år. Programmet skal gi  innsikt i de mulighetene som finnes i den pågående fintech-revolusjonen.

– Var et tøft studieløp?

– Jeg måtte legge ned en god del innsats over tid, men det er fullt gjennomførbart studie. Det gjelder også for meg som er advokat uten økonomibakgrunn. 

I vår bransje kan vi ikke sitte stille når omgivelsene endrer seg. Vi kan heller ikke sitte stille og se på at kundene våre endrer atferd.

Anne Aarestrup

Hun trekker frem pedagogikken med modulbasert undervisning, jobbing i grupper og med praktiske case som en god undervisningsstrategi. 

 – Dette opplegget fungerte utrolig bra for min del, sier hun og mener det også finnes mange fordeler ved å studere ved siden av jobben:

– Vi som har vært ute i yrkeslivet en stund, har ofte en ekstra motivasjon for å lære noe nytt. I tillegg  fikk jeg brukt kunnskapen underveis i min egen jobbhverdag. Dette er en veldig god måte å lære på, sier hun.

Praktisk kunnskap som kan brukes

Forsikringsbransjen og resten finanssektoren går gjennom store endringer på grunn av den pågående digitaliseringen. For å være relevante i dag og i fremtiden, må man ha de rette verktøyene for omstilling i møte med disrupsjon.

Erlend Toftesund

Tenker tohendig i en brytningstid

Det kan være en god strategi å utvikle eksisterende forretningsområder samtidig som det satses på noe helt nytt. Det forsøker Saga Fjordbase å gjøre med ny kunnskap fra NHH Executive.

Og fintech-revolusjonen er ingen motstander, men en døråpner hvis du gjør de rette tingene, understreker Aarestrup.

– Vi må alltid bli bedre i det vi gjør, og teknologi og digitalisering er helt sentralt når vi skal møte kundenes behov.

– Hvor relevant ble fintech-studiet for din jobb?

–  Studiet var veldig praktisk og tverrfaglig lagt opp, og det favnet om en rekke svært relevante fagområder. I tillegg til fag som strategi, ledelse og finans var teknologiforståelse et viktig tema. Hvordan kan vi for eksempel bruke kunstig intelligens og maskinlæring for å hindre skader og ulykker? Slik bruk av teknologi er aktuelt i forsikring. Dette handler også om vår evne til å se bruksområder for ny teknologi.

blikø

– En ny måte å tenke på

Som seniorkonsulent leder Inger Lise Blikø ulike prosjekter for offentlige og private virksomheter. Det siste året har hun jobbet fra hjemmekontoret og fordypet seg i design thinking.

Hun trekker også frem viktigheten av ny kunnskap rundt strategisk tenkning under teknologidrevet endring.

– MBA-en ga meg veldig mye nyttig teoretisk forståelse som har gjort meg tryggere i rollen og gitt meg nye perspektiver. Det er blant annet interessant hvordan tempoet i de teknologiske endringene og større grad av usikkerhet krever noe helt annet av bedriftene enn det som kreves i mer stabile omgivelser. 

Videreutdanning er nøkkelen til endring

Før hun kom til Frende forsikring, jobbet Aarestrup som advokat i DNB.

– Selv om jeg har god bruk for jussen i den stillingen jeg har her i Frende, er det mye annen viktig innsikt jeg trenger når jeg jobber med produktutvikling. Da er videreutdanning nøkkelen, sier hun og legger til:

Det beste med kunnskapen fra fintech-programmet, er at den spenner så vidt og er så praktisk, ifølge Aarestrup. 

– Selv om jeg ikke alltid vet når jeg får bruk for kunnskapen fra fintechstudiet, dukker det stadig opp innsikt som jeg har med meg fra MBA-en. 

På studiet var det mange ulike bransjer fra finanssektoren representert. Aarestrup roser medstudentene.

Selv om jeg har god bruk for jussen i den stillingen jeg har her i Frende, er det mye annen viktig innsikt jeg trenger når jeg jobber med produktutvikling. Da er videreutdanning nøkkelen.

Anne Aarestrup

– At folk hadde relativt ulik bakgrunn gjorde studiet ekstra bra. Medstudentene mine var engasjerte, og vi hadde utrolig mange gode diskusjoner på samlingene og i gruppen, sier hun og avslutter:

– Det var svært hyggelige folk som det rett og slett var veldig givende å være sammen med. Bonusen er at jeg har fått et utvidet nettverk som jeg kan diskutere fag med.

Monica Rydland og Tore Hillestad

Lanserer fleksibel mastergrad i ledelse

Fra høsten 2021 kan du ta en ny mastergrad i ledelse ved NHH Executive. – Innovasjon, omstilling, bærekraft og ledelse er fire tema du bør ha et forhold til som leder, sier fungerende direktør Tore Hillestad.