Slik blir studiestart ved NHH

Bilde fra immatrikulering 2020.
STUDIESTART: – Vi gleder oss til å ta imot alle de nye studentene i august. Vi håper at studiestart kan bli så normal som mulig. Det vi med sikkerhet kan garantere er en innholdsrik uke – både faglig og sosialt, sier NHH-rektor Øystein Thøgersen (i midten). Bildene er fra immatrikuleringen i 2020. Foto: Helge Skodvin
NHH Av Ingrid Aarseth Johannessen

11. juni 2021 13:02

Slik blir studiestart ved NHH

I august åpner Norges mest populære studieprogram dørene for nye studenter. – Bare å glede seg, sier leder av førstekullsuken Christian Arstein.

NHH planlegger nå for fullt velkomsten av 570 (se faktaboks) nye studenter i august. Studentene kommer til å samles på campus ved flere anledninger. Noen aktiviteter blir likevel digitale og noen aktiviteter skjer i puljer.

Studiestart består av velkomstuken i regi av NHH og førstekullsuken i regi av studentforeningen (NHHS). Velkomstuken starter mandag 16. august og varer til fredag 20. august. Førstekullsuken har samme oppstart og varer til søndag 22. august. Ordinær undervisning er fra 23. august.

Se programmet for velkomstuken 

Les også: 

thøgersen

NHH har landets mest populære studieprogram

Norges Handelshøyskole setter enda en ny søkerrekord denne våren. Hele 2 221 søkere har siviløkonomutdanningen ved NHH som førstevalg, noe som gjør dette til landets mest populære.

VIDEREFØRER 70 EKSTRA STUDIEPLASSER

Fra høsten 2020 ble det bevilget midler til 4 000 flere studieplasser ved norske universiteter og høgskoler innenfor områder med antatt store kompetansebehov i årene fremover. Det vil si helse- og sosialfagutdanninger, matematisk-naturvitenskapelige fag og teknologi med vekt på IKT og lærerutdanninger.

Beslutningen om å øke studiekapasiteten ved norske utdanningsinstitusjoner i fjor kom etter at regjeringen ba universitetene og høgskolene se på hvordan de kunne øke tilbudet, gitt situasjonen med høy ledighet og et høyt antall permitterte. NHH åpnet for å opprette 70 ekstra plasser. Høyskolen har for 2021 en vedtatt opptaksramme på 500 studieplasser på bachelor/femårig siviløkonom, noe som også fremgår av Samordna Opptak sitt faktanotat om søkertall 2021, men det er nå klart at NHH vil videreføre de 70 ekstra plassene som følge av Covid-19.

Hilser på ledelsen

For bachelorstudentene starter uken med den tradisjonsrike immatrikuleringen der nye studenter møter rektor og prorektor for utdanning. I år, som i fjor, blir immatrikuleringen uten å håndhilse og studentene deles inn i tre puljer. For masterstudentene er immatrikuleringen på tirsdagen. Senere i uken skal NHH-ledelsen møte de nye studentene til en uformell prat. 

– NHH har også i år landets mest populære studieprogram, og vi hadde rekordmange søkere. Vi gleder oss til å ta imot alle de nye studentene i august. Det har vært et krevende og spesielt år for alle, men heldigvis går vi nå mot lysere tider. Vi håper at studiestart kan bli så normal som mulig. Det vi med sikkerhet kan garantere er en innholdsrik uke – både faglig og sosialt, sier NHHs rektor Øystein Thøgersen. 

I løpet av uken skal bachelorstudentene også få en presentasjon av valgfagene de kan velge mellom, i tillegg til digitale kurs om selvledelse og om studieteknikk. Sistnevnte holdes av NHH-er og forfatter av boken «Superstudent», Olav Schewe.

SKAL PRESENTERE CASER FOR NÆRINGSLIVET

Ett av høydepunktene for bachelorstudentene blir trolig å løse samfunnsaktuelle caseoppgaver i grupper. Løsningene de kommer frem til skal presenteres for alumner fra næringslivet – alt fra sentrale ledere til unge konsulenter. Alumnene skal fungere som «mentorer for en dag», der de kommer med tilbakemeldinger og deler av sine erfaringer.

– Vi har tidligere år fått tilbakemeldinger fra både studenter og alumner om at de setter stor pris på mentoropplegget. Studentene får jobbe med samfunnsaktuelle caseoppgaver, og får en unik mulighet til å legge frem ideer og snakke med engasjerte alumner med variert næringslivserfaring. Mentorene synes på sin side at det er hyggelig å få et gjensyn med NHH og møte fremtidens ledere, sier Thøgersen. 

Ved NHH er det vanlig å bruke caseoppgaver i undervisningen i mange kurs. Formålet er å gjenskape realistiske utfordringer som studentene senere kan møte i arbeidslivet.

Ønsker du å være mentor for en dag? Les her 

Les også:

Maria Fjogstad

Drevet av sterkt samfunnsengasjement

Maria Fjogstad (24) sitt store engasjement i studentgruppen Green Team har blitt lagt merke til. I tillegg til økonomistudier, går hun på rettsvitenskap og driver språkkafé for flyktninger.
Prosjektansvarlig ved NHHS og leder av førstekullsuken, Christian Arstein.
Prosjektansvarlig ved NHHS og leder av førstekullsuken, Christian Arstein. Foto: Liv Kari Bakka Solås

Lover et storslått show

Førstekullsuken i regi av NHHS har som alltid et innholdsrikt program. Det blir blant annet idrettsdag med NHHI, stafettkomiteen og Bergen Challenge, samt sveiseaften i regi av ulike interessegrupper og idrettslag. Det blir også omvisning på campus, fjelltur og et storslått show (UFF), i regi av UKEN.

Prosjektansvarlig ved NHHS og leder av førstekullsuken, Christian Arstein, forteller at de har planlagt for ulike scenarioer alt etter hvordan smittesituasjonen er i august. De er opptatt av at førstekullsuken skal være trygg og forsvarlig for både faddere og fadderbarn, og at den følger restriksjoner og råd fra helsemyndighetene.

– Førstekullsuken på NHH gir deg minner, men enda viktigere; venner for livet. Selv om høsten er usikker med tanke på covid-19, kan jeg allerede nå love deg at FKU blir en real kickstart på din studietid her ved NHH! Det er bare å glede seg til et godt, sosialt og morsomt opplegg fra start til slutt, sier han.

Har egen mentorordning

Alle nye bachelor- og masterstudenter deles inn i faddergrupper på opptil 16 personer, i tillegg til fire faddere. NHHS har også en mentorordning der nye studenter får en egen mentor de kan stille spørsmål til. Ordningen er et lavterskeltilbud med formål om å informere og skape trygghet for nye studenter. Tilbudet er tilgjengelig i hele førstekullsuken og resten av året.

– Det er mange tilbud på skolen, og gjennom mentorordningen ønsker vi å hjelpe deg som ny student med å navigere i jungelen av informasjon eller henvise til de riktige stedene. Ingen spørsmål er for dumme, og mentorene er her for å gi deg en tryggere studiestart i for mange en helt ny by. Du kan stille spørsmål om alt det de lurer på – om det er studentgrupper, utveksling eller livet som student, sier Arstein. 

Nye studenter blir kontaktet av sine mentorer i løpet av sommerferien.

Les også:

Bilde av Amund Hannevik på ski i Østerrike.

Dro på utveksling til Østerrike under pandemien

Amund Hannevik er en av få utreisende NHH-studenter denne våren. Til sommeren har han sikret seg et internship i et techselskap i Wien. – Veldig gøy å jobbe i samme by som jeg har vært på utveksling til.