Nicolai Tangen om sitt lederskap i podkasten Ledertaffel

Nicolai Tangen
– Jobber du i denne businessen i 30 år, er du utsatt for ekstremt press kanskje bare tre ganger. Du hadde det under finanskrisen, våren 2020 – og kanskje kommer en ny krise om fem eller ti år. Du har svært få av disse kriseperiodene, og dermed må du øve deg i forkant og ikke gjør de samme feilene på nytt, sier daglig leder i Norges Bank Investment Management, Nicolai Tangen.
Av Sigrid Folkestad

21. januar 2021 15:25

Nicolai Tangen om sitt lederskap i podkasten Ledertaffel

– Dersom du ikke kan snakke om feilene dine i kapitalforvaltning, har du ingenting der å gjøre. Det er den eneste måten du kan bli bedre på, sier Nicolai Tangen, som er gjest i ny podkast-episode.

Denne uken slapp prorektor Therese Sverdrup og stipendiat Marius Jones, begge ved Institutt for strategi og ledelse, en ny episode av podkasten «Ledertaffel».

Gjesten i denne episoden er Nicolai Tangen (f. 1966), tidligere hedgefondforvalter. 1. september 2020 hadde Tangen sin første dag på jobb som daglig leder i Norges Bank Investment Management (NBIM).

– Da jeg fikk denne jobben, reflekterte jeg over hvordan jeg skulle tilnærme meg en organisasjon med så mange dyktige folk. Jeg tok kontakt med noen av de flinkeste personene jeg har møtt opp gjennom årene og spurte dem: «Hvordan ville dere gjort dette?». Alle sa det samme, at du må snakke med dem og lytte til det de sier. Jeg brukte hele sommeren på å snakke med 140 mennesker i Oljefondet, og jeg lærte utrolig mye av dette. Den andre anbefalingen de kom med, var «ikke gjør for mange ting i begynnelsen». Nå gjør vi tingene suksessivt i Oljefondet, sammen – som ledergruppe, sier Tangen i podkasten.

LEDERTAFFEL

I februar 2020 lanserte NHH "Ledertaffel - en podcast om ledelse. Prorektor Therese Sverdrup og stipendiat Marius Jones tar med seg gjester i studio, for å diskutere ledelse og organisasjon. Du kan lytte til alle episodene her eller laste dem ned i Spotify. 

Utfordringen for mange er at det krever god lytting. Ledere må bli mye flinkere til å høre etter, mener Tangen, spesielt menn.

– Nå skal en være forsiktig med hva en sier her, men mange menn er jo spesielt elendige til å lytte. Gå inn i et hvilken som helst middagsselskap, så ser du at mennene sitter og kjeder borddamen sin. Jeg skal ikke påstå at jeg er den beste lytteren i verden, for jeg liker jo å snakke, jeg også. Men det handler om å være interessert i mennesker og forsøke å finne kontaktpunktene. Noe av dette kommer antakelig med alderen, dersom du er oppmerksom på det.

E Kristoffersen

Spesialjeger og forsvarssjef om ledelse i ny podkast-episode

Gisselredninger, kontraterror og farlige operasjoner i utlandet. Hva er god ledelse og hva betyr tillit når du er på oppdrag for nasjonen og livet står på spill? Forsvarssjef Eirik J. Kristoffersen er gjest i «Ledertaffel – NHHs podcast om ledelse».

I samtalen mellom Tangen, Sverdrup og Jones blir oljefondsjefen spurt om han er åpen om egne feil.

– Det er ingen som liker folk som aldri innrømmer feil. Som leder må du innrømme feil, i det offentlige rom. Da får du mye mer tillit, sier Tangen, og legger til:

– Dersom du ikke kan snakke om feilene dine i kapitalforvaltning, har du ingenting der å gjøre. Det er den eneste måten du kan bli bedre på. Vi jobber med å sette feilene våre inn i et system, slik at vi virkelig kan lære av dem. Jobber du i denne businessen i 30 år, er du utsatt for ekstremt press kanskje bare tre ganger. Du hadde det under finanskrisen, våren 2020 – og kanskje kommer en ny krise om fem eller ti år. Du har svært få av disse kriseperiodene, og dermed må du øve deg i forkant og ikke gjøre de samme feilene på nytt.

NHH lanserer podcast om ledelse

NHH lanserer i dag podcasten "Ledertaffel – NHHs podcast om ledelse". Prorektor Therese Sverdrup og stipendiat Marius Jones har tatt med seg gjester i studio, for å diskutere ledelse og organisasjon.