Dette er årets nyord

Bilde av Al Wakrah Stadium i Qatar.
ÅRETS NYORD: «Sportsvaske» blir brukt når myndigheter i autoritære land bruker store sportsarrangement for å sette seg selv i et bedre lys eller søker å oppnå det samme ved å kjøpe opp eller sponse populære sportsklubber. Foto: Flickr v. Matt Kieffer
NHH

15. desember 2021 11:31

Dette er årets nyord

Språkrådet og NHH-professor Gisle Andersen har kåret «sportsvaske» som årets ord.

Neste år skal flere store idrettsarrangement avholdes i land som blir kritisert for å bryte menneskerettighetene. «Sportsvaske» blir brukt når myndigheter i autoritære land bruker store sportsarrangement for å sette seg selv i et bedre lys eller søker å oppnå det samme ved å kjøpe opp eller sponse populære sportsklubber.

– Opphavet er trolig engelsk «sportswashing», som har blitt til sportsvasking på norsk. Ordet har nære paralleller i ordene «hvitvasking» og «grønnvasking», som allerede er etablert i norsk, sier seniorrådgiver i Språkrådet Dagfinn Rødningen i pressemelding fra Språkrådet. 

Les hele pressemeldingen

Les også: 

Foto: Flickr v. Arvid Samland/Statsministerens kontor

No er årets nyord kåra

Koronapandemien har prega 2020, også i språkbruken. Språkrådet og NHH-professor Gisle Andersen har kåra «koronaen» til årets ord.

Koronaord også i år

I fjor var «koronaen» årets ord. Pandemien preger fremdeles samfunnet vårt, og koronaordene er også i år på topp 10-listen:

  1. Sportsvaske
  2. Mikromobilitet
  3. Arealnøytral
  4. Tisk
  5. Antivakser/Antivaksar
  6. Halvleder/Halvleiar
  7. Sysselmester/Sysselmeister
  8. Mutantvirus
  9. Havnespy/Hamnespy
  10. Biogen

Klimakamp og likestilling

Nyordene i år viser til flere strømninger i samfunnet, skriver Språkrådet i sin pressemelding. Det er spor av både klimakamp og likestilling blant de ti utvalgte ordene.

– «Mikromobilitet», «arealnøytral» og «biogen» er ord som viser at det stadig lages nye løsninger for å nå klimamålene. Sammen med det grønne skiftet trenger vi også nye ord, sier NHH-professor Gisle Andersen i pressemeldingen. 

Les også: 

NHH-ere har bidratt til årets nyord

Språkrådet har kåret «Klimabrøl» som årets nyord i 2019. – Ordet oppsummerer styrken som særlig ungdom har vist dette året.