– Min varsling var historisk

Birkenfeld
Tirsdag 17. mars møter Bradley Birkenfeld blant andre direktør compliance Mirella E. Wassiluk (DNB) og professor Guttorm Schjelderup på en konferanse i regi av NHH. De skal diskutere hvitvasking, korrupsjon og varsling.
Video Av Sigrid Folkestad

10. mars 2020 12:52

– Min varsling var historisk

En av de mest kjente varslerne i nyere tid er bankmannen Bradley Birkenfeld. – Min historiske varsling har ført til at flere har stått fram med avsløringer om korrupsjon i finans, sier han.

Tirsdag 17. mars møter Birkenfeld andre direktør compliance Mirella E. Wassiluk (DNB) og professor Guttorm Schjelderup på en konferanse i regi av NHH. De skal diskutere hvitvasking, korrupsjon og varsling.

I 2007 gikk Bradley C. Birkenfeld til det amerikanske justisdepartementet med avsløringer om hva som pågikk hos sin arbeidsgiver, den store sveitsiske banken UBS. Her jobbet Bradley som investeringsrådgiver. Det viste seg at svært rike amerikanere fikk god hjelp av banken til å skjule sine formuer.

Nå har NHH-professor og korrupsjonsekspert Tina Søreide invitert Birkenfeld til NHH for å holde innlegg på konferansen Financial Secrecy and its Discontents tirsdag 17. mars.

Tema som varsling, hvitvasking, hemmelighold og compliance har de siste årene blitt svært aktuelle, gjennom saker som Panama-papirene og korrupsjonsskandalen i Royce Rolls.

– Dette gir et ganske dystert bilde av hvor lett skatteunndragelse, bestikkelser og svindel kan gå inn i en tilsynelatende legitim virksomhet, sier Søreide, som ser fram til gode diskusjoner om disse temaene på NHH-konferansen.

PÅMELDING OG REGISTRERING INNEN 13. MARS

Også Norge har utfordringer, og Søreide er bekymret for alle sakene som havner på bordet hos Økokrim. Hvert år sendes flere tusen rapporter til Økokrim. Kun noen få fører til etterforskning og sak.

Tiltakene mot hvitvasking koster mer enn de smaker

Det er klart vi skal bekjempe problemer som storstilt hvitvasking og korrupsjon, men måten det skjer på kan diskuteres.

– Sannsynligheten for at kriminelle avsløres er ikke stor. Dermed klarer heller ikke staten å etterleve sine forpliktelser til å inndra kriminelt utbytte. Dette er et problem i mange land, men Norge er blant OECD-landene som har fått kritikk fra FATF på grunn av et særdeles lavt nivå på inndragningsvirksomheten. Dette betyr at lovbrytere stort sett kan regne med å få beholde utbyttet, sier NHH-professoren.

Selv mottok Birkenfeld 104 millioner dollar etter at han varslet mot den sveitsiske banken. Han var selv involvert i straffbare forhold, men la kortene på bordet og satt fengslet i mer enn to år. Like etter at han slapp ut i 2012, ble Birkenfeld en svært rik mann. 

TID: Tirsdag 17. mars klokken 12:30 til 17:00

STED: Aud A. NHH