Historisk løft i poenggrensen

Ø Thøgersen
– Jeg vil gratulere alle som har fått tilbud om studieplass på NHH. Det kommer til å bli et godt kull som starter opp i august, sier NHHs rektor Øystein Thøgersen.
NHH Av Sigrid Folkestad

24. juli 2020 10:03

Historisk løft i poenggrensen

Karakterkravet ved NHH løftes fra et allerede meget høyt nivå, til tross for at høyskolen tar imot rekordmange studenter. Søkere fra videregående skole må ha 54,6 for å komme inn på NHH. I fjor var poenggrensen 52.7.

I dag offentliggjør Samordna Opptak oversikt over opptak ved landets studiesteder. I tillegg til rekordhøyt karakterkrav, har kvinneandelen gått meget kraftig opp.

Nedre grense for å komme inn på NHH er 54.6 poeng for søkere i førstegangsvitnemålkvoten. For søkere som ikke kommer direkte fra videregående skole, men har tilleggspoeng (ordinær kvote), er kravet 57.8 poeng.

Usedvanlig økning

De to siste årene har poenggrensen i førstegangsvitnemål-kvoten vært 52.7. I 2017 var det 52.6. Årets krav ligger dermed langt over det som har vært vanlig de siste årene, og NHH har aldri hatt et så kraftig hopp i poenggrensen.

NHHs rektor Øystein Thøgersen er svært glad for å ha så mange dyktige søkere. Faglig sterke, engasjerte og sosialt aktive studenter er NHHs fremste kjennetegn, sier han. Thøgersen vektlegger betydningen av en godt diversifisert studentmasse, og han er derfor svært fornøyd med en kvinneandel som i år steg til 42,9 prosent.

– Det er ingen tvil om at det er en spesielt hard konkurranse om plassene i år, av flere grunner. Interessen for økonomifag generelt har økt, og når NHH-studiet rangeres som landets beste, får vi svært mange av de faglig sterkeste søkerne. Søkerne er gjennomgående godt orienterte, og de vet at NHH-kandidater er ettertraktet på arbeidsmarkedet.

Ny student 2020

100 flere studenter i år

Opptakstallene som kom tidligere i år, viste at NHH var landets mest populære studium, målt i antall førstevalgssøkere. 2 112 hadde NHH på førsteplass. Det var 400 flere enn i fjor.

2020-kullet blir historisk, også av en annen grunn. NHH har aldri tatt imot så mange bachelorstudenter. I fjor tok NHH opp 470 studenter. I år blir 570 nye bachelorstudenter.

– Jeg vil gratulere alle som har fått tilbud om studieplass på NHH. Det kommer til å bli et godt kull som starter opp i august. Den første uken i semesteret blir alle ønsket velkommen med en rekke aktiviteter på dag- og kveldstid, slik at du kan bli godt kjent med NHH, Bergen og dine nye medstudenter, lover Thøgersen. Koronapandemien har medført at vi - sammen med studentforeningen - har jobbet ekstra hardt for å utforme en fullverdig velkomstuke innenfor trygge rammer, legger han til.

Immatrikulering: Mandag 10. august.

FAKTA:

  • 2 112 hadde NHH på førsteplass i 2020, cirka 400 flere enn i fjor
  • Totalt søkte over 5 000 personer NHH, cirka 1000 flere enn i fjor
  • Antall søkere til høyere utdanning var i år 150.784. I fjor var det 138.732 søkere