Vil gi unge kvinner nye forbilder

Susanne Thue foto: Magnus Torvund
Start NHH inviterer studenter fra Bergensområdet til en kveld med innslag fra gründere og kvinnelige ledere som har etablert seg i mannsdominerte bransjer. Samtidig blir det servert en treretters middag med innslag av underholdning. Tredjekullist Susanne Thue er prosjektleder for teamet bak She Innovates 2020. Foto: Magnus Torvund/NHHS
Av Anna D. Mageli

18. februar 2020 09:19

Vil gi unge kvinner nye forbilder

– Bare én av tre gründere er kvinner. Med dette arrangementet ønsker vi å heie på hverandre og på mangfoldet, sier prosjektleder for «She Innovates», Susanne Thue.

She Innovates 2020:

  • Arrangeres på Scandic Ørnen 26. februar.
  • Kvelden har fokus på innovasjon og å sette mangfold og kvinner i fokus.
  • En videreutvikling av «Jentemiddagen» som har blitt arrangert av Start NHH tidligere år.

Med foredragsholdere, underholdning og en tre-retters middag inviterer Start NHH til en helaften 26. februar. Tema: Innovasjon og likestilling. Allerede ti minutter etter påmeldingen åpnet, var de 160 billettene revet bort.

– Vi var ikke forberedt på at det skulle være så populært, forteller tredjekullist og prosjektleder Susanne Thue (24).

Argentum på laget

Samlet 160 kvinnelige studenter til Women’s Finance Day

– Finans gir deg muligheten til å bestemme hvordan fremtiden skal se ut, sa Thina Saltvedt til finansinteresserte NHH-kvinner.

Hun hadde planlagt å promotere arrangementet gjennom annonser på Facebook, Instagram og andre kanaler i perioden frem til arrangementet den 26. februar, men det ble det ikke behov for.

– Etter at vi opprettet Facebook-arrangement, spredte det seg raskt. Nå har vi ikke bare deltakere fra NHH, men også fra Handelshøyskolen BI og Høgskulen på Vestlandet (HVL) og Universitetet i Bergen (UiB), legger hun til.

I tillegg til litt hjelp fra DNB og Bergen kommune, har Start NHH fått private equity-selskapet Argentum som hovedsponsor for kvelden.

– Private equity er også en bransje som tradisjonelt har vært veldig mannsdominert. Argentum skal ha et innslag om nettopp dette, forklarer Thue.

Vil inspirere

Bakgrunnen for arrangementet er blant annet at Start NHH vil gi unge kvinner noen forbilder å strekke seg etter.

– Vi har mange gode kvinnelige ledere, men det er ikke så mange store, kvinnelige gründere i Norge.

Thue nevner blant annet Isabel Ringnes, og Jenny Skavlan med gjenbruksappen Tise, som forbilder. Til årets arrangement har hun imidlertid funnet en litt yngre foredragsholder, grunnlegger av Skandinavias største lederutviklingsprogram, Elin Nørve.

Er gutteklubben Grei virkelig bare en myte?

For menn er nøkkelen til forfremmelse å ha en mannlig sjef. Særlig hvis begge røyker.

– Elin Nørve har gjort mye i ung alder, hun har utviklet Future leaders og var en av DNs 30 talenter under 30 i 2019. Også tar hun de sjansene hun får, forklarer Thue.

I tillegg kommer Tone Marie Wahlstrøm, leder for Customer Centric Banking hos TietoEVRY, et av Nordens største IT-selskap. Hun skal snakke om intraprenørskap. Thue forklarer:

– Intraprenørskap handler om å innovere innad i bedrifter. Dette kan oppleves som tryggere ettersom man har noen rammer.

Regjeringen med en handlingsplan

Det er ikke bare studentorganisasjonen Start NHH som jobber for at flere kvinner skal lykkes som gründere. Regjeringen presenterte i september i fjor 13 tiltak som skal gjøre det enklere for kvinner å starte egen virksomhet og få den til å vokse.

– Gode ideer oppstår ikke bare i hodene på menn, vi vil legge til rette for at flere kvinner blir gründere. Vi må bruke hele befolkningen når vi skal skape fremtidens nye, grønne arbeidsplasser, uttalte daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

NHH-studenter er svært tilfredse med studiene

Studenter ved Norges Handelshøyskole er blant landets mest fornøyde, viser den nasjonale undersøkelsen Studiebarometeret.

Av de som ønsker å starte egen bedrift er 45 prosent kvinner. Av de som faktisk gjør det er andelen på 33 prosent, og av de som overlever etter fem år er andelen bare 19 prosent.

Gründerfremtid

Thue er en av dem som ønsker å satse. Hun ble medlem av Start NHH da hun begynte på NHH og har blant annet vært med på å arrangere Nordens største forretningsplankonkurranse for studenter, Venture Cup. I sommer står gründerskolen i San Fransisco for tur.

– Jeg vil utfordre meg selv litt og jobbe kreativ. Som gründer må du tenke litt utenfor boksen, avslutter hun.