– Finansbransjen må ta grep

WFD
Gruppen bak Women´s Finance Day er NHH-studentene (øverst fra venstre): Kine M. Ramm, Hanna Skolt, Celine B. Kristensen, Andrea Welde, Sofie Parow og Birgitte Flaaten. Sigrid Grøm Bakken var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Haldor Åsheim/FOTO NHHS.
Av Red.

8. mars 2019 17:40

– Finansbransjen må ta grep

13. mars deltar 15 finansselskaper på NHHs første Women´s Finance Day. – Finans må styrke innsatsen for å oppnå kjønnsbalanse i egen næring, sier Kine M. Ramm (24), utdannet jurist og nå NHH-student.

Kvinner utgjør kun tre prosent av arbeidskraften i yrker som aksjemegler, finansanalytiker eller jobber innen corporate finance, ifølge en undersøkelse fra Verdipapirforetakenes forbund fra 2016.

- Vi presser på

NHH-studenter mener det ikke gjøres nok for å styrke kjønnsbalansen i bransjen.

Tiril (22) kåret til verdens råeste finanskvinne

I konkurranse mot kvinnelige økonomistudenter fra 14 andre land, gikk NHH-student Tiril Flørnes Støle av med seieren som verdens «Corporate Finance Woman of the Year».

Med Kine M. Ramm i spissen, tar de saken i egne hender og arrangerer Women’s Finance Day. Initiativet er et samarbeid mellom Næringslivsutvalget, Finansgruppen og børsgruppen Femme Forvaltning ved Norges Handelshøyskoles Studentforening.

Som media den siste tiden har vist, har advokatbransjen et kvinneproblem. Det har også finans. Kvinnelige advokater sliter med å komme til topps og bli partnere, men finansbransjen klarer ikke en gang å tiltrekke seg særlig mange unge kvinnelige økonomer.

– Den lave andelen kvinner i finans krever at vi presser på for å få både myndigheter, næringsliv og akademia til å ta ansvar og handle for å styrke kjønnsbalansen i bransjen, sier Ramm.

Plasser revet bort på minuttet

13. mars samler hun 100 kvinnelige økonomistudenter fra NHH og 15 finansbedrifter fra offentlig og privat sektor til konferanse.

– Plassene ble revet bort på under ett minutt. Flere bedrifter har også på eget initiativ tatt kontakt for å melde sin interesse. Det viser at det er et stort engasjement rundt temaet, og et ønske om endring, sier Ramm.

For få kvinner i finans – starter kvinnelig børsklubb på NHH

– Vi ønsker å snu trenden, sier NHH-student Lisa Naustdal. Med 200.000 i startkapital fra DNB, starter hun og syv andre medstudenter Femme Forvaltning – en børsklubb utelukkende for kvinner ved NHH.

Gjennom foredrag og workshops vil studentene få informasjon om finansfaget, bransjen og jobbmulighetene i næringen. Slik håper Ramm at arrangementet kan knuse myter om bransjen og inspirere de kvinnelige studentene til å velge finans som master- eller karrierevei.

– Det er ingen tvil om at finansinteresserte kvinner finnes, men bransjen må tilrettelegge for at det skal være attraktivt for dem å velge finans – og de må tørre å ta det valget. Vi håper årets program vil bidra til dette, sier Ramm.

Kvinner til finansstudiet

Knuser myter om finans

Kvinner velger bort yrker innen front-finans. Bare tre prosent av arbeidsstokken innen disse yrkene er kvinner.

Rektor Øystein Thøgersen er svært fornøyd med at NHH-studentene tar grep for å bedre kjønnsbalansen innen finans.

– NHH og finansforskerne ved høyskolen jobber også målrettet for å rekruttere flere kvinner til finansstudiet på høyskolen. En styrket kjønnsfordeling her, vil på sikt gjenspeiles i arbeidslivet, sier Thøgersen.

Tar opp kampen mot renovasjonsgigant

NHH-studentene satset 100.000 kroner fra egen lomme på gründeridé. Nå møter de hard konkurranse fra renovasjonsbransjen.

Konserndirektør for organisasjon og utvikling, Tina Ødegård i Sparebanken Vest, mener kvinner trenger tydeligere beskjed om at bransjen tror på dem.

– Sparebanken Vest ønsker å bidra til at kvinner får informasjon om mulighetene som finnes i bransjen og inspirasjon til å velge en karriere innen bank og finans, sier hun.

Investeringsdirektør Alexandra Morris i Skagenfondene og styreleder Knut Brundtland i ABG Sundal Collier er blant foredragsholderne. Sistnevnte selskap er, sammen med SPV, hovedsponsor.

Barrierebryteren

Høsten 1969 begynte 228 unge og lovende studenter sin akademiske karriere på NHH. Kun 17 av disse var jenter. Siri Pettersen Strandenes var én av dem.