Kvinner med tvillingbror tjener mindre enn de med tvillingsøster

Video Av Ingrid Aarseth Johannessen

19. juni 2019 09:13

Kvinner med tvillingbror tjener mindre enn de med tvillingsøster

Det straffer seg for kvinner å ha mannlig tvilling: De dropper oftere ut av utdanning og har lavere lønn enn de med tvillingsøster, viser ny studie. – Svært overraskende, sier tvillingpar.

Ingrid Kippersund.
Ingrid Kippersund. Foto: Privat.
Øystein Kippersund.
Øystein Kippersund. Foto: Privat.

– Foreldre med tvillinger av motsatt kjønn må være oppmerksomme. Sammen med lærere, bør de vurdere å støtte jentene ekstra gjennom utdanningsløpet, sier professor ved NHH og forskningssenteret FAIR, Aline Bütikofer.

Studien baserer seg på data på over 13 000 tvillingfødsler over 11 år i Norge. Datamaterialet strekker seg fra tvillingene ble født til midten av 30-årene.

Jenter med tvillingbror har også større sannsynlighet for å få færre barn og at de ikke gifter seg. Hvorvidt kvinner har tvillingbror eller tvillingsøster, har altså store konsekvenser for hvordan livene deres blir.

– Vi mener at dette skyldes at kvinnene ble eksponert for testosteron ved å dele livmor med en tvillingbror, sier professoren.

Resultatene støtter tidligere forskning, som viser at kvinner med tvillingbror, eksponeres for testosteron i livmoren gjennom fostervann eller gjennom morens blodomløp.

Les mer om studien   

– Svært overrasket

Tvillingene Ingrid og Øystein Kippersund fra Oslo (26) kjenner seg ikke igjen i studien.

– Jeg ble svært overrasket over resultatene, sier Øystein Kippersund.

Tvillingene forteller at de kjenner seg mer igjen i de «typiske» karakteristikkene av jenter og gutter, som de mener er uavhengig av hvorvidt en er tvilling.

– Jeg var mer disiplinert og opptatt av å prestere enn tvillingbroren min i oppveksten. Han har imidlertid tatt meg igjen senere og det har utjevnet seg, sier Ingrid Kippersund.

Ingrid jobber nå for EY i Oslo og har utdannelse fra NHH. Øystein studerer medisin ved Universitetet i Oslo.  

– Spiller ingen rolle for menn 

For å teste testosteron-hypotesen, vektla forskerne også sosialisering som én mulig faktor. Dette målte de ved å undersøke tvillinger hvor den ene tvillingen døde under fødsel eller i første år etter fødsel.

– Resultatene peker i samme retning. Vi mener derfor at langtidseffektene som vi har funnet, ikke skyldes at kvinnene har vokst opp sammen med en mannlig tvilling, sier NHH-forskeren.

Studien viser ingen effekt på gutter som har tvillingsøster, og deres livsutsikter. Det samme gjelder for mannlige tvillingpar.

– For menn spiller det ingen rolle om de har delt livmor med gutt eller jente. Vi finner her ingen signifikante forskjeller. Det å ha tvilling er verken bra eller dårlig for menn, sier Bütikofer.

Bilde av professor Aline Bütikofer.
Kvinner med tvillingbror er mindre sannsynlig til å fullføre VGS enn de med tvillingsøster. Foreldre bør vurdere å støtte jentene ekstra gjennom utdanningsløpet, mener professor ved NHH, Aline Bütikofer. Foto: Ingrid Aarseth Johannessen/NHH.

Tvillingene Ingrid og Øystein Kippersund har ifølge dem selv alltid vært svært ulike. De tror ikke det at de er tvillinger har påvirket dem i særlig stor grad.

– Ingrid er først og fremst søsteren min, og jeg tenker ikke så mye på at vi er tvillinger, sier Øystein.

Om tvillingstudien

  • Studien viser at kvinner med tvillingbror var mer sannsynlig til å ikke fullføre videregående og ta høyere utdanning, enn de med tvillingsøster.
  • De var også mer sannsynlig til å få lavere lønn, få færre barn og at de ikke gifter seg.
  • Studien inkluderer alle tvillingfødsler i Norge fra 1967 til 1978.
  • Materialet består av 13 800 tvillinger.
  • Forskerne har kodet registerbaserte data (som fødsel-, utdanning- og inntektsnivå).
  • Studien er et samarbeid mellom FAIR-senteret ved NHH og Northwestern University i Illinois, USA.

Tvillingene gikk ikke på samme ungdomsskole eller videregående skole og har hatt ulike venner.

– Vi har alltid gått våre egne veier og tatt ulike valg, meddeler Ingrid.

Øystein forteller at han i oppveksten ble sammenlignet med den skoleflinke søsteren sin.

– Jeg fikk noen kommentarer på at hun gjorde det bedre på skolen enn meg. Det bidro nok til at jeg skygget litt unna. Jeg har vært opptatt av å finne det jeg er god på, forteller Øystein.

Må gjenta studien

Studien baserer seg på datamateriale fra tvillinger født på slutten av 1960- og 70-tallet. Bütikofer mener at resultatene ikke nødvendigvis gjelder for tvillinger født senere og frem til i dag.

 – Kvinner med tvillingbror eksponeres fortsatt for testosteron i livmoren selvsagt, men om de har de samme utfordringene vet vi ikke før om 30 år og når vi gjentar studien, sier NHH-forskeren.

Hun peker på at det har skjedd store sosioøkonomiske endringer i Norge, blant annet innen utdanning og likestilling.

– Det var ikke bra for kvinners karrierer og reproduksjonsplaner å dele livmor med en tvillingbror på 60- og 70-tallet, men vi kan ikke si sikkert om det fremdeles er slik, sier Bütikofer.

LES OGSÅ:

Hvorfor fødes det færre barn nå?

Det kan være at økt velstand og bedre familiepolitikk har gitt incentiver til å få færre barn.